Veelgestelde vragen. Hoe maak je potgrond luchtig? Voor luchtige potgrond heb je Perliet en normale potgrond nodig, de verhouding is 1 deel perliet op 3 a 4 delen potgrond. Hierdoor wordt de mix al snel luchtig.
Meng 1 deel Perliet met 3-4 delen potgrond goed door elkaar. Je zult zien dat de grond een stuk lichter en luchtiger wordt. Bijkomend voordeel is dat de drainage wordt verbeterd en wortels beter kunnen ontwikkelen.
De potgrond van jouw plant kan in de loop van de tijd dichter en vaster worden. Geen zorgen, dit is niet gek en gebeurt bij waarschijnlijk elke kamerplant. De grond wordt dichter doordat je de plant water geeft en omdat deze grond zich dan gaat verdichten rond de wortels.
Je kunt grond het beste op een koele, droge plaats bewaren. Schuur en garage zijn vaak ideale bewaarplaatsen wat dit betreft. Hou er wel rekening mee dat potgrond uit kan drogen. Wanneer dit het geval is, wil dit niet zeggen dat je het niet meer kunt gebruiken.
Je kunt bij het verpotten van je planten kiezen voor standaard potgrond, een speciale mix of je kunt zelf een mix maken. Bij het maken van je eigen potgrond mix, kun je extra rekening houden met de wensen van je plant. Niet alleen je plant wordt er extra gelukkig van, het is ook heel leuk om te doen.
De witte korrels, die je makkelijk tussen je vingers kunt verpulveren, heten perliet. Het is gepoft vulkanisch gesteente. Perliet zorgt ervoor dat de potgrond luchtiger blijft en minder compact wordt. Dat is goed voor de wortels van je plant, die hebben naast vocht ook lucht nodig om niet te gaan rotten.
Welke potgrond het beste is hangt nauw samen met wat de behoeftes zijn van de specifieke plant. Maar over het algemeen bestaat een goede pot mix voor kamerplanten uit veenmos, vermiculiet en perliet. De anorganische stoffen zorgen ervoor dat de potgrond licht en luchtig blijft.
Mag ik oude potgrond hergebruiken? Nee, oude potgrond gebruik je beter geen tweede keer. Geef nieuwe planten altijd nieuwe potgrond.
Zo lang u de potgrond droog en koel bewaart, bijvoorbeeld in de schuur of het tuinhuisje, kan er vrijwel niets mee gebeuren en kunt u het later zonder problemen opnieuw gebruiken.
Voor bijna alle kamerplanten kan je universele potgrond gebruiken, maar je kan ook specifieke grond aankopen. Zorg dat deze laag zo dik is, dat wanneer je de kluit erop zet die ongeveer 5 cm tot onder de potrand blijft.
Je koopt een kamerplant met een pot en klaar ben je? Dat is in het begin zeker het geval, maar na een jaar of anderhalf moet je zeker de potgrond vervangen. Het begin van het groeiseizoen (februari/maart) is daarvoor een goed moment. In de oude potgrond van je planten is de voeding uitgespoeld.
Als de wortels van die planten continu in te zompige grond staan, dan gaan ze rotten. Ze worden slap, ze worden slijm, en kunnen niet meer functioneren. Het naar boven brengen van water en bouwstoffen stagneert. En langzaam sterft de plant af.
Planten verpotten kan het hele jaar, maar de beste tijd voor het verpotten van zowel terrasplanten als kamerplanten, is net voor het groeiseizoen begint, in maart. Controleer altijd als je de plant net gekocht hebt of hij wel in een pot staat die groot genoeg is.
En het moet niet teveel voeding bevatten, omdat je zaailingen dan al snel doorschieten. Het basisrecept om je eigen zaaigrond te maken: gebruik 3 delen bladaarde of potgrond en meng het met 1 deel grof zand. Metselzand, brekerzand of rivierzand zijn prima, je koopt het bij de bouwmarkt.
Daarnaast bevat de tuinaarde (in verhouding met potgrond) te weinig grove delen en hierdoor is de tuinaarde zeer compact. Het aanwezig lucht is minimaal en ook de wortels hebben deze poriën nodig om het gasuitwisselingsproces te kunnen voltooien. Dit zijn de hoofdredenen om nooit rechtstreeks in tuinaarde te planten.
Zoals gezegd nemen hydrokorrels vocht op, om het daarna weer los te laten. Dit gebeurt wanneer de grond om de korrels heen droger wordt. Door hydrokorrels door de potgrond heen te mengen, zorg je ervoor dat je plant gelijkmatiger het vocht op kan nemen.
De best scorende potgrond in de groeitest (van Central Park) heeft alleen het 'keurmerk goede grond' en ook de RHP-loze potgrond van DCM doet het prima.
Potgrond is een combinatie van verschillende natuurlijke componenten, met als basis veen of kokos. Die basis wordt meestal gemengd met boomschors, compost, meststoffen en/of kalk. Door deze samenstelling is potgrond zeer geschikt voor planten in potten, maar ook voor planten in perken en borders.
Wanneer? Wetenschappers hebben dat nu berekend. Ze schatten in dat onze planeet nog zeker 1,75 miljard jaar leefbaar blijft. Over 3,25 miljard jaar zal het laatste leven op aarde zeker uitsterven, maar daar zijn wij mensen geen getuigen meer van.
Zelf Potgrond Maken
Het basisrecept is heel eenvoudig: 2 delen tuinaarde en 1 deel compost. Je kan natuurlijk eigen compost gebruiken, maar compost van het tuincenter of container- of milieupark werkt ook goed.
Kokospotgrond is 100% biologisch en daarom een stuk beter voor het milieu dan normale potgrond. Hier zit namelijk regelmatig turf in verwerkt. Bij het opgraven van turf komt veel CO2 vrij wat natuurlijk niet goed is voor het milieu. Kokospotgrond is dus een betere en duurzamere keuze.
Groenafval. Op zich is potgrond een perfect herbruikbare en composteerbare substantie, dus gooi ze zeker niet bij het restafval! Je mag pure potgrond aanbieden als groenafval in het inzamelpark. Je kan kleine hoeveelheden potgrond ook meegeven met de vuilniswagen in de GFT-bak of –zak.
Soms zie je kleine vliegjes die uit potgrond komen. Dit is een bekend fenomeen, het zijn varenrouwmuggen. Ze zijn niet schadelijk. Vliegjes en andere beestjes vinden potgrond een goede plek om eitjes in te leggen omdat de larfjes in een vochtige omgeving met veel organische stof goed gedijen.
Tuinaarde is meestal een samenstelling van tuinturf en compost. Het brengt veel organische stof in de bodem maar bevat zeer weinig poriën. Het is een relatief zwaar product. Potgrond daarentegen heeft een luchtige samenstelling en is vaak minder zwaar dan tuinaarde.
Vul de pot met een laag potgrond en zet je plant erop. Zorg ervoor dat de verse potgrond straks even hoog komt als in de oude pot. Zet je plant dus niet dieper in de grond. Vul de ruimte rondom de kluit met verse potgrond en laat een paar centimeter ruimte over tussen de bovenkant van de grond en de pot.