Bij kamertemperatuur is kokosolie meestal vast. Daarom wordt het ook wel kokosvet genoemd. Hogere temperaturen maken de kokosolie vloeibaar.
Toch hoeft het niet in de koelkast bewaard te worden. Je kunt het gewoon op een koele, donkere plek bewaren. Kokosolie van goede kwaliteit is bij kamertemperatuur twee tot drie jaar houdbaar.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De olie is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Ongeharde en ongeraffineerde (vierge) kokosolie heeft een smeltpunt van rond de 24-26 °C en is daarom in ons klimaat meestal gestold, en dus een vet. In tropische gebieden heeft het meestal een vloeibare consistentie, een olie.
Wel handig om even te vermelden: als je kokosolie koopt in ons koude kikkerlandje is het vaak hard. Dit komt omdat het pas vloeibaar wordt als je het verhit boven 25 graden.
De beste manier om kokosolie te smelten, is door dit op natuurlijke wijze te laten gebeuren. Je hebt temperaturen van 24 ° C nodig om je olie vloeibaar te maken en iets minder als je een zachte, romige consistentie nodig hebt.
Zowel extra vierge olijfolie als kokosolie hebben gezondheidsbevorderende effecten. Toch is de Voedingswaardetabel duidelijk in zijn oordeel: waar extra vierge olijfolie een 8,3 scoort op gezondheidswaarde, scoort kokosolie een 5,6.
Kokosolie is een heel stabiele olie en heeft een houdbaarheid van ongeveer twee jaar.
Kokosolie als glijmiddel
En je moet natuurlijk wel een beetje tegen de geur van kokos kunnen. Buiten deze beperkingen om ruikt kokos voor de meeste mensen lekker en voelt het fijn en warm aan. Het is een natuurlijk glijmiddel dat je prima voor de gelegenheid even uit het keukenkastje kunt pakken.
Gebruik kokosolie maximaal twee keer per maand. Als je het te vaak gebruikt kan de olie je haar en hoofdhuid verstikken.
Zeker wel!Oliën en vetten kunnen bederven door ranzig worden oftewel oxideren. Oxidatie ontstaat door licht, zuurstof en vocht en warmte. Wanneer een olie ranzig wordt is de chemische samenstelling veranderd.
Kokosolie bevat bijvoorbeeld veel verzadigde vetten en deze stolt dus sneller bij lagere temperaturen. Oliën met veel onverzadigde vetten zijn bijvoorbeeld Druivenpitolie of Amandelolie, deze oliën zul je daarom niet vaak gestold aantreffen!
Kokosolie zorgt voor goede hydratatie van de huid, helpt bij puistjes en zorgt voor een snel herstel van de huid. Daarnaast is het een heerlijke hydraterende en vochtinbrengende olie.
Smeer een beetje kokosolie op een wattenschijfje en wrijf hier voorzichtig mee over je ogen en vervolgens onder je ogen. Je oogcontouren worden ook gelijk gehydrateerd. Was hierna je gezicht zoals je altijd doet. Kokosolie werkt goed om je huid te hydrateren en is daarom erg goed voor de zeer droge huid.
Gebruik 1-4 eetlepels (5 tot 20 gram) kokosolie per dag. Een pot kokosolie bevat 325 of 1600 ml, dus je kunt tot wel 65 of 320 dagen met één pot doen, afhankelijk van hoeveel je dagelijks gebruikt. Bevat geen allergenen. Lees altijd eerst de bijsluiter voordat u besluit kokosolie te gaan gebruiken.
Kokosolie is hard bij kamertemperatuur en daarom wordt het ook wel kokosvet genoemd. Het smeltpunt ligt op een temperatuur van tussen de 24-26 graden Celsius. Als het dus zomers heel warm is kan het dus vloeibaar worden in het potje. Daar hoef je dus niet van te schrikken, dit is normaal.
Kokosolie is zeer geschikt om in te bakken, braden en frituren. Kokosolie blijft namelijk stabiel door het hoge gehalte aan verzadigd vet. Daarnaast kun je kokosolie ook gebruiken als vervanger voor (room)boter in diverse (zoete) gerechten of bijvoorbeeld voor het maken van (chocolade) glazuur.
Kokosolie. Kokosolie heeft anti-schimmeleigenschappen, waardoor het een goede natuurlijke remedie is tegen schimmelinfecties.
Hoelang laat je het ongeveer intrekken, dat hangt helemaal af van je haren. Droog haar - dan kan je het makkelijk een 30 minuten in je haren laten zitten.Extreem droog/beschadigd haar - dan kan je het zelfs een hele nacht in je haren laten zitten.
Je ziet op het etiket van ongeraffineerde kokosolie van Top Noten staan dat het koudgeperst is, wat betekent dat er geen hitte aan te pas is gekomen.
Je herkent een bedorven olijfolie aan de geur van wax, vetkrijtjes of zwarte olijftapenade. Ruik je dat, dan is je olijfolie niet meer goed en is hij ranzig geworden. Soms kan je bij bedorven olijfolie ook andere geuren waarnemen, zoals zuur of schimmelachtig. Gebruik hem dan niet meer.
Maar het voordeel van kokosvet, dat het de 'goede' HDL-cholesterol doet stijgen, weegt echter niet op tegen het nadeel dat het ook de 'slechte' LDL-cholesterol doet stijgen. Het brengt dus geen gezondheidsvoordeel met zich mee. Het effect is vergelijkbaar met dat van boter en andere vetten rijk aan verzadigde vetzuren.
De beste boter of kokosolie
De AH heeft een goedkope en goede geklaarde boter waarmee zalm bakken een stuk makkelijker gaat! Kokosolie is daarnaast ook een goed alternatief, omdat de eigenschappen van het vet hetzelfde zijn.
,,We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond'”, legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.