Hoe je dit doet? Voeg wat aluminiumsulfaat toe. In sommige tuincentra kun je zelfs zogeheten 'hortensiablauwmaker' kopen. Door de grond minder zuur te maken, worden de blaadjes van de hortensia juist roze.
Een van nature blauwe hortensia kun je met Hortensia Blauwmaker weer blauwkleuren. Dit product bevat aluminiumsulfaat wat zorgt dat de verkleurde bloemen weer snel diepblauw van kleur worden. Voor het beste resultaat behandel je je hortensia's 2 keer per jaar.
Heb je een blauwe hortensia en wil je de kleur van de bloemen veranderen in roze? Dan moet je ervoor zorgen dat de grond waar de hortensia in staat minder zuur wordt. Dit kan je eenvoudig doen door kalk aan de grond toe te voegen. Hoeveel kalk je moet toevoegen, ligt aan de zuurtegraad van de grond.
Een hortensia kan niet tegen te veel zonlicht. Te veel zonlicht kan er voor zorgen dat de bloemen gaan verbranden. Je krijgt dan droge bloemknoppen en brandplekken op de bloemen. Wanneer jouw hortensia te veel water ontvangt kan er wortelrot ontstaan en kunnen de bloemen en bladeren slap gaan hangen.
Kleur beïnvloeden van de hortensia
De kleur van de hortensia wordt beïnvloed door de zuurgraad van de grond. Onder neutrale omstandigheden (pH-waarde tussen 5,5 en 6,5) en zonder te veel aluminium in de bodem, neemt de hortensia zijn normale kleur aan. Met meer kalk in de grond wordt de kleur roze.
Om je hortensia mooi rood te houden strooi je jaarlijks kalk. Hierdoor wordt de grond iets minder zuur, waardoor de hortensia mooi rood kleurt.
Blauwe hortensia's vragen een zure bodem. Aluin verzuurt de bodem, wat zorgt voor een diepblauwe kleur. Bij blauwe hortensia's nooit kalk strooien! Kalk maakt de bodem minder zuur, waardoor de bloemen minder blauw zullen kleuren.
Hortensia's prefereren een plaats in de halfschaduw. In de schaduw zullen ze nauwelijks bloeien. In de volle zon is wel een mogelijkheid maar dan moet u erg goed de vochtigheid in de gaten houden. Hortensia's plant u het beste in het voorjaar (maart) of in het najaar (oktober/november).
Hortensia's groeien het best in de halfschaduw. Plekken in de volle zon zorgen ervoor dat de plant weinig bloemen krijgt. Is er alleen een plaats in de zon beschikbaar? Zorg dan dat de hortensia in de zomermaanden voldoende water krijgt.
Ingrijpen bij “natte voeten” Wanneer je teveel water geeft, of wanner het water rond de plant stagneert (blijft staan), staat je hydrangea “met zijn voeten in het water”. Je loopt dan het risico dat de fijne haarworteltjes gaan rotten.
Hortensia verzorging. De Hortensia verlangt ernaar om veel water te krijgen. Geef twee keer per week een normale hoeveelheid water en zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft. Voorkom hierbij wel dat de grond van de plant in een laagje water komt te staan want dit kan wortelrot veroorzaken.
Voor het bemesten van hortensia kan je hortensiamest of organische mest gebruiken. Organische mest heeft een dierlijk of plantaardig karakter en bevat bovendien veel voedingsstoffen en sporenelementen. Na het aanbrengen van de mest op de hortensia werkt het ongeveer drie maanden.
Dan heeft de hortensia extra mineralen zoals ijzer en aluminium nodig. Geef uw hortensia in het voorjaar en in augustus DCM Meststof Hortensia's. Deze meststof bevat een zakje aluin en dat maakt uw bloemen (weer) blauw.
Vochtgebrek kan ertoe leiden dat hij sneller uitgebloeid is en de bloemen dus groen worden. Dat is een natuurlijk proces voor annabelles.
Als je je hortensia's begiet met kalkhoudend (dus hard) water, dan zal de pH-waarde in de bodem stijgen en kan het aluminium niet meer door de wortels worden opgenomen. Door het regelmatige gebruik van een blauwmaker kan je de kleur van de roze hortensia's veranderen en de blauwe, intense kleur permanent behouden.
Een hortensia heeft het meeste baat bij een humusrijke grondsoort die ook goed doorlatend is. De pH-waarde van de grond heeft invloed op de bloemkleur, maar is over het algemeen neutraal tot lichtzuur. Een voedzame compostgrond en voldoende water zullen de hortensia optimaal laten bloeien.
❀ Bloei. Hortensia's bloeien bijzonder lang en weelderig: tot 5 maanden lang. Hortensia's bloeien gewoonlijk tijdens de zomer, maar sommige soorten ontluiken al vroeger in het seizoen en andere later (wie geluk heeft, geniet zelfs tot in de herfst van de bloemenpracht).
In het voorjaar en de zomer kunt u de hortensia twee keer per week water geven. Ook hier is een drinkglas (250 ml) per keer voldoende. In de zomer kunt u uw tuinhortensia dagelijks aangieten en bij hitte tweemaal daags.
Waarom bloeit mijn hortensia niet? Bloemknoppen en zelfs takken kunnen verdrogen in de winter tijdens langdurige 'droge' vorst. Nachtvorst in het late voorjaar is echter de grootste boosdoener, hierdoor sterven namelijk de bloemknoppen af wat als gevolg heeft dat er geen of minder bloemen aan te hortensia komen.
De uitgebloeide bloemen van een hortensia knip je af net boven de al gegroeide bladknoppen, het liefst zo hoog mogelijk. De uitgebloeide bloemen kan je er gedurende het gehele jaar uit knippen, maar als je ze in de winter laat zitten beschermen ze je plant nog de hele winter tegen de vorst.
Meestal zijn het naaktslakken die hortensia's aanvreten, ze zijn over het algemeen 's ochtends en 's avonds in de schemering actief. Vang ze weg of gebruik slakkenkorrels of andere middelen. Meeldauw (witte schimmelplekken op bladeren en bloemen) zal bij hortensia's tot het najaar weinig of niet voorkomen.
Forever and ever
'Amara' is niet de eerste hortensia die zo extreem lang bloeit. Een hele bekende is Hydrangea 'Forever & Ever'. Ook namen als 'Endless Summer' en 'Everbloom' zijn niets verhullend: deze hortensia's bloeien vanaf het voorjaar, de hele zomer door en wel tot het najaar.
Door bij een roze bloeiende struik in februari-mei 'hortensiablauw' (aluin of aluminiumsulfaat) in de grond te harken verkleuren de bloemen blauw. Zorg bovendien voor zure grond (turf toevoegen), giet bij voorkeur met regenwater en geef weinig mest.
Meststof voor de blauwe hortensia
Om ze op hun best te houden, is het belangrijk om een speciale meststof te gebruiken – één die de diepblauwe kleur behoudt en versterkt. Meststof met blauwmaker is samengesteld om de unieke voeding te bieden die deze hortensia's nodig hebben om sterk te blijven.
Zorg ervoor dat je struik in een vochtige grond staat of de droge grond extra water geeft. Anders laten de bloemen zich niet snel zien. Plant de struik ook op een plek waar zowel schaduw als zon is. Ondanks dat hortensia's fan zijn van de koelte kunnen ze goed tot bloei komen in de ochtend- of avondzon.