Aardbeien kun je langer bewaren door de kroontjes te laten zitten. Zorg dat ze niet vochtig worden, leg ze eventueel op keukenpapier om vocht te absorberen. Invriezen kan ook. Snijd hiervoor de kroontjes van de aardbeien en snijd de aardbeien eventueel in stukjes.
Wil je ze langer bewaren? Leg de aardbeien dan in een vershoudbakje met vochtrooster in de koelkast. Het is belangrijk dat de aardbeien niet vochtig worden dus leg de aardbeien op het vochtrooster zodat ze niet in hun eigen vocht liggen. In de koelkast kun je de aardbeien ±3 dagen bewaren.
In de koelkast ermee. Haal de aardbeien uit hun originele verpakking, en leg ze in een gedeeltelijk afgesloten bakje dat je bekleed hebt met keukenpapier. Dit absorbeert vocht. Je aardbeien zouden nu vijf tot zeven dagen goed moeten blijven.
Kun je aardbeien bewaren op de fruitschaal? Aardbeien kun je ook bewaren buiten de koelkast, bijvoorbeeld op de fruitschaal. Dat ziet op tafel ook mooi en kleurig uit. Maar let wel, op de fruitschaal zijn ze maar 1 dag houdbaar.
Beschimmelde aardbeien zijn meestal een gevolg van het feit dat ze te lang in de koelkast zitten of op het aanrecht blijven staan. Als u niet van plan bent om ze binnen enkele dagen op te eten, bewaar de aardbeien in de vriezer waar ze veel langer kunnen worden gehouden.
Nee. Volgens Marianne Gravely, informatiespecialist voedselveiligheid bij het Ministerie van Landbouw in de VS, kan het eten van schimmel geen kwaad. Voor mensen met een gevoelige darm ligt dat wel anders: zij hebben kans op misselijkheid.
Je hoeft maar even met je bakje met dit heerlijke fruit te schudden en je zult zien; twee dagen daarna beginnen ze te beschimmelen. Gelukkig is er een heel handig en makkelijk trucje waarmee je dit proces een beetje kunt vertragen. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een beetje azijn en wat water!
Aardbeien zitten vol antioxidanten, zoals vitamine C en anthocyaan. Die laatste stof geeft de aardbei ook zijn mooie rode kleur. Antioxidanten zijn belangrijk voor het lichaam, omdat ze schadelijke stoffen, de zogenaamde vrije radicalen kunnen voorkomen of vernietigen.
Het is niet nodig om aardbeien te wassen. Wanneer je ze toch wilt wassen, was ze dan vlak voordat je ze opeet in een laagje water. Was ze niet onder de stromende kraan, daarvan gaan ze kneus. Verwijder de kroontjes pas na het wassen, anders zuigen de aardbeien zich vol met vocht en verminderd de smaak.
Op het aanrecht
Heb je een bakje aardbeien gekocht en ben je van plan om ze dezelfde dag nog te gebruiken? Bewaar ze dan in het doosje op het aanrecht. Het is niet nodig om ze gekoeld te bewaren omdat je ze toch binnen een aantal uur gaat eten en in de tussentijd is de kans klein dat ze beschimmelen.
Naast kamertemperatuur kun je aardbeien ook in de koelkast bewaren. Dit is het beste als je de aardbeien twee tot drie dagen (bij een temperatuur tussen 3 en 10° C) wilt bewaren voordat je ze op wilt eten.
Aardbeien kan je invriezen, op z'n geheel of in stukjes. Hou er rekening mee dat ze (na ontdooien) een stuk wakker zullen zijn dan de verse exemplaren. Ingevroren aardbeien zijn zeer geschikt voor smoothies, confituur of een coulis.
Je kan aardbeien bewaren op zo'n vier à vijf graden, maar je laat ze best niet langer dan 48 uur in de koelkast staan. Je doet er wel goed aan om de aardbeien op temperatuur te laten komen voor je ze opeet, want aardbeien geven hun suikers pas vrij bij 18 graden'.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Tomaten. Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven.
Aardbeien invriezen
Leg de aardbeien naast elkaar op een plat bord of op een bakplaatje en vries ze in. Verpak ze daarna in gesloten zakjes of bakjes en bewaar ze circa 8 tot 12 maanden in de vriezer. Ingevroren aardbeien kun je direct gebruiken in smoothies en sapjes, op (ijs)taarten en om ijs van te maken.
Bewaar de aardbeien in een plastic doosje in de koelkast, tussen laagjes keukenpapier. Laat het deksel een beetje open staan. Of spoel het aardbeibakje uit met water en azijn, droog het goed, leg er keukenpapier in en bewaar de aardbeien daarin.
De hamvraag: zijn deze beestjes schadelijk of giftig? Neen. De beestjes gaan in je maag meteen dood. De soort komt officieel voor in ons land, maar gezien we in Europa hogere standaarden qua 'contaminatie' op nahouden in de VS, is de kans in Europa veel kleiner dat de beestjes hun weg vinden in rood zacht fruit.
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
Aardbeien staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
Vorig jaar november was de aardbei volop in het nieuws. Aardbeien zouden 6 keer 'giftiger' zijn dan ander fruit door het zogeheten cocktaileffect. Op basis van een nieuwe risicoanalyse concludeert het RIVM dat het eten van aardbeien niet leidt tot een gezondheidsrisico.
Aardbeien voor je darmen
Er zitten nog meer goede stofjes in de aardbei. Neem bijvoorbeeld catechine, dit is een ontstekingsremmend middel. Eigenlijk is de aardbei een soort natuurlijk antibioticum. Ze hebben een gunstige werking op onze darmen en verwijderen giftige afvalstoffen uit ons lichaam.
Beschimmeld fruit moet meteen worden weggegooid, ook als er maar één plekje schimmel op zit. Want schimmel kan zich door de hele vrucht verspreiden is niet altijd te zien. Is je appel of peer gevallen en heb je daardoor een beurse plek, dan kan die plek worden weggesneden en de rest van de vrucht is dan wél eetbaar.
Zacht zomerfruit (aardbeien, bessen, bramen en frambozen) is buiten de koelkast maar één dag houdbaar; erin tot drie dagen. Was de vruchtjes niet, laat kroontjes en steeltjes zitten, spreid ze in de koelkast uit op een bord en dek ze niet af; zo voorkom je schimmelvorming.
Toch schimmel op je fruit? Gooi de hele vrucht dan weg, want schimmeldraden kunnen door de hele vrucht zitten. Heeft je zomerfruit een beurse plek? Dan kun je dit nog prima wegsnijden en de rest opeten.