Dat komt doordat gesneden witloof snel oxideert, net als bijvoorbeeld een appel. Om dit te voorkomen, kun je het gesneden witloof best zo snel mogelijk mengen met wat versgeperst citroensap, limoensap of sinaasappelsap. Het zuur uit deze vruchten zorgt ervoor dat het witloof niet verkleurt.
Witloof schoonmaken en blancheren
Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook en dompel de stukken een tweetal minuten onder. Nu goed spoelen onder koud water, droogdeppen en het witloof is klaar voor de diepvries.
Doe het (fijn)gesneden witloof in een kom en knijp er wat limoen- of citroensap over. Leg meteen een laagje plasticfolie rechtstreeks op het witloof (niet op de randen van de kom) en druk het goed aan zodat het witloof helemaal luchtdicht zit ingepakt. Bewaar het op een koele en donkere plaats.
Witlof dag van tevoren koken
Dan kun je de groente al een dag van tevoren koken. Laat de stronkjes witlof goed uitlekken en wanneer ze zijn afgekoeld, zet je ze in de koelkast. Zo kun je ze de volgende dag direct verwerken in een lekker gerecht.
Witlof verkleurd namelijk, wordt snel bruin en de smaak neemt af en de vitamine ook. Nadat je witlof hebt voorgesneden kun je wat citroensap over de witlof doen, zodat deze niet verkleurd. Wel weer afspoelen als je de witlof gaat koken. Wanneer je de witlof rauw gaat eten kun je dat het best kort voor het eten snijden.
Witlof bereiden & bewaren
Witlof kun je het beste in de groentelade van de koelkast bewaren. Het liefst in een open plastic zak. Witlof kun je 7 tot 10 dagen in de koelkast bewaren. Rauwe witlof kun je ook invriezen.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Opwarmen/bereiden en bewaren
Je kan de ovenschotel het beste, afgedekt met aluminiumfolie, opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden), ca. 10-15 minuten. Haal de laatste paar minuten de folie weg voor een mooi bruin korstje. Opwarmen in de magnetron kan eventueel ook, afgedekt met magnetronfolie ca.
Maak het witloof wat minder bitter
Snijd onderaan de kern het kegeltje uit de stronk. Je kan de bittere smaak van witloof ook verzachten door melk aan het kookwater toe te voegen. Witloof karamelliseren met wat honing is een goede manier om witloof te introduceren bij je kinderen.
Je kan ze beter enkele minuten blancheren (kort koken), laten uitlekken en nadien in een goed afgesloten container invriezen. De complete schotel witloofrolletjes met saus kan je best garen in de oven, laten afkoelen en nadien invriezen. Zorg ervoor dat je bereiding zorgvuldig en luchtdicht verpakt is.
Begin door eventuele bruine bladeren te verwijderen. Dat kan gemakkelijk door ze van de witlof af te trekken. Spoel daarna de stronk af. Haal vervolgens een klein plakje van het bruine voetje af en snijd vanaf onderaf de harde kern weg.
Hoe lang je fruit of groenten moet blancheren, hangt af van het voedsel. Bladgroente zoals spinazie moet slechts enkele seconden in het kokende water, vaste groenten zoals kool hebben al snel enkele minuten nodig. Ga je groenten blancheren, doe dan een snufje zout in het ijswater.
Alleen harde groenten blancheer je vaak met zout, maar nooit meer dan tien gram per liter water. – Dat heeft als voordeel dat vooral harde groene groenten door de toevoeging van zout mooier groen blijven. Zo breng je de groenten al een beetje op smaak.
Blancheren is een kooktechniek waarbij voedsel, meestal groente of fruit, een korte tijd wordt gekookt waarna het in koud water wordt gelegd of door koud water wordt afgespoeld zodat het kookproces wordt onderbroken.
Rauwe groenten bevatten stevige vezels, die onze spijsvertering hard aan het werk zetten, maar de opname van voedingsstoffen ook wel lastiger maken. Koken maakt de vezels zachter en beter te verteren. De vezels verdwijnen niet als je groenten kookt.
Onbeperkt eten.
Met slechts 1 gram per 100 gram behoort witlof tot één van de meest koolhydraatarme groenten. Hier kan je hier dus nooit teveel van eten.
In witlof zitten bepaalde vezels en probiotica die ervoor zorgen dat je lichaam op een natuurlijke manier hersteld. Probiotica zoals witlof bevatten bacteriën die je darmflora ook bevatten. Ze zorgen ervoor dat je darmen gezonder zijn en sneller herstellen van diarree.
De witlof van tegenwoordig is een stuk minder bitter dan vroeger. Dit komt doordat telers hun best hebben gedaan om het bittere van de witlof eruit te halen en hierin zijn geslaagd! De bitterheid is dus geen excuus meer en daarom nu wat tips en tricks over witlof!
Beide varianten zijn correct. In België is 'witloof' het gebruikelijkst, in Nederland 'witlof'. 'Brussels grondwitloof' is een beschermde herkomstaanduiding.
Overigens kun je konijnen niet alle groenten geven. Kolen kunnen bijvoorbeeld voor gasvorming zorgen en dat is bijzonder onprettig voor je konijnen. Geef ze liever een stukje wortel, wortelloof, andijvie of witlof.
Witloof is wit, omdat het onder de grond of in het donker groeit. Als het loof toch licht ziet, kleurt het geelgroen.
Witlof is super gezond!
Om je dagelijks aanbevolen hoeveel groente met witlof binnen te krijgen, moet je ongeveer 3-4 stronken eten. Een stronkje witlof weegt gemiddeld 75 gram, daarvan komt na schoonmaken ca. 60 gram op je bord.
Witlof houdt niet van licht. Onder invloed van licht verkleuren de blaadjes namelijk groen en krijgen ze een bittere smaak. De teelt vindt plaats in het donker zodat de plant geen groene kleurstof, chlorofyl, kan vormen.