Augurken zijn eenjarige planten en hebben een ondiep maar wijd uitgestrekt wortelstelsel. De planten houden van warm weer en groeien dus het beste op een warm en goed beschut plekje. Bovengronds worden stengels gevormd die tot wel 3 meter lang kunnen worden. De stengels hebben een wat vierkante vorm.
Komkommer- en augurkplanten zijn klimplanten. Dit betekent dat we ze best niet over de grond laten groeien.
Eén plant maakt veel vruchten, ongeveer 20 stuks. Na het oogsten adviseren we om te wachten totdat je ongeveer vijf vruchten hebt, zodat je ze daarna kunt inmaken in zuur en kruiden. In de tussentijd kun je de augurken circa 5 dagen in de koelkast bewaren.
Oogsten kan al vanaf het moment dat de augurken zo'n vijf centimeter lang zijn tot het moment dat ze gaan verkleuren. Als je de augurken in een vroeg stadium plukt, zul je zien dat er vanzelf nieuwe augurken ontstaan. Hierdoor kent de augurk een lange oogstperiode.
Teelt en seizoen
Augurken groeien net als komkommers aan slingerachtige planten. Ze worden geteeld in heel Europa, in de koudere streken vaak onder glas. Verse augurken zijn er van mei tot en met september. Ingemaakte augurken zijn er het hele jaar door.
Oogst een augurkje zo groot als je wilt. Sommige mensen vinden heel kleine augurkjes lekker, sommige mensen houden van grote zure bommen. Je mag zelf kiezen maar pluk ze wel allemaal in ongeveer hetzelfde formaat zodat ze bij de inmaak wel allemaal goed in de pot passen, even knapperig zijn, etc…
Een zure bom is een Noord-Nederlandse term voor een ingelegde (grote) augurk, die vooral in Nederlandse haringkarren wordt verkocht. De smaak is zoetzuur, waarbij het zuur overheerst. Ook de rolmops, een opgerolde haring met een stuk augurk, wordt wel zure bom genoemd.
Waarom hebben augurken een sterke, bittere smaak? Dit gebeurt wanneer u oude kruiden gebruikt, te lang in azijn kookt of te veel kruiden gebruikt . Gebruik verse kruiden – gebruik hele kruiden binnen 3-4 jaar na aankoop. Gebruik de verwerkingstijd en -methode die worden aanbevolen in het geteste recept voor vers inmaken.
Augurken kunnen ook rauw worden gegeten, als een verse snack op zichzelf of toegevoegd aan een frisse salade, waar ze een knapperige bite en een levendige, wrange smaak toevoegen. Wie op zoek is naar een warmere, meer hartige traktatie kan ervoor kiezen om de augurken te bakken.
De verzorging van het Augurkenplantje is eenvoudig. Zorg voor een goed doorlatende grond en plaats hem op een plek waar hij voldoende licht, maar niet te veel direct zonlicht krijgt. Water geven is sporadisch nodig; de plant slaat vocht op in zijn blaadjes en kan daardoor goed tegen drogere periodes.
Het maken van augurken is makkelijk als je genoeg perfecte kleine augurken hebt, geoogst als ze 4-5 inch (10-12 cm) lang zijn. Je hebt minstens zes robuuste augurkplanten nodig om augurken te maken, en vaak is het nodig om geoogste komkommers een paar dagen in de koelkast te bewaren om genoeg te hebben om een batch te maken.
Verzorging. Een komkommer kan wel twee meter hoog worden! Het is daarom belangrijk dat deze plant een grote pot krijgt of voldoende ruimte in je tuintje. Als je de plant laat groeien in een pot: een standaard emmer van 15 liter is groot genoeg voor de wortels.
In de Nederlandse augurkenteelt werden reeds sinds lang, maar vooral na ongeveer 1925, klachten geuit over verwelking in het gewas, waardoor dit in het bijzonder in de maanden Juli en Augustus schade leed en er in sommige gevallen zelfs van een misoogst kon worden gesproken.
Eigenlijk zijn de augurken afgeleid van de komkommer maar dan ingemaakt in zuur. Wacht je te lang dan worden de vruchten zacht en zijn ze na verwerking veel minder lekker. Augurken of komkommers inmaken is heel gemakkelijk.
Als u augurken oogst om zoete augurken of zoetzure augurken te maken, oogst ze dan als ze ongeveer twee inch lang zijn . Als u van plan bent om augurken te maken, is een goede vuistregel om te oogsten als de komkommers drie tot vier inch lang zijn.
Augurken bevatten relatief weinig calorieën en daarom lijkt het alsof je er oneindig veel van kan eten. Het is een gezonder tussendoortje dan vele andere opties. Er zit veel vitamine K in augurken. Vitamine K ondersteunt onder andere een normale bloedstolling.
In de meeste gevallen zal het afsnijden van de steel en het verwijderen van de schil van bittere komkommers een groot deel van de bitterheid wegnemen. Sommige vruchten zullen helemaal bitter zijn en moeten worden weggegooid. Bittere komkommers zullen niet beter smaken als ze worden ingelegd !
Komkommers die tijdens de fermentatie bij een te hoge temperatuur worden bewaard . 2. Bewaar fermenterende komkommers tussen 70° en 75°F. Dit is de optimale temperatuur voor de groei van de organismen die nodig zijn voor de fermentatie.
Bedek de komkommers met een paar gestapelde deksels of een hersluitbare plastic zak gevuld met extra pekel om ze ondergedompeld te houden. Plaats de waterslot erop en maak deze vast aan de pot met de band. Bewaar op een koele plek (tussen 60 en 75F [15 en 24C]) gedurende 3 tot 5 dagen , of totdat de komkommers naar augurken smaken.
Augurken hebben veel weg van de komkommer, maar worden altijd ingemaakt. De augurk kan perfect in een moestuin gekweekt worden, als er rekening gehouden wordt met een aantal factoren. Augurk zaden groeien tamelijk snel en de eenjarige planten zorgen voor een redelijk grote oogst.
En een te grote/vergeten augurk kan als 'zure bom' worden ingemaakt, maar ze kan ook in plakken of staafjes worden gesneden en zo worden ingemaakt.
Augurken zijn een goed middel om je vitamine K binnen te krijgen. Met één augurk krijg je van deze vitamine maar liefst 15% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid binnen. En wat heb je eraan? Vitamine K is vooral van belang omdat het het stollen van je bloed regelt.
Zure en zoute producten.
Zure snoepjes, fruit en natuurlijk de bekende augurken, maar ook hamburgers, chips en gezouten noten. Dit kan komen doordat je tijdens je zwangerschap meer bloed aanmaakt, waardoor je mogelijk meer behoefte hebt aan natrium (en dus zout).
Beide groente zijn gezond. Komkommers bestaan uit meer water dan een augurk, namelijk 95%. Komkommers bevatten minder calorieën dan augurk, namelijk bijna de helft minder aan calorieën (2,6 kcal per 20 gram) (1). Komkommer bevat ten opzichte van augurk wel vet, namelijk 0,5 gram.