Ballistische raketten vliegen enorm hoog. De hoogte is geen doel op zich, maar houdt verband met de afstand die het moet afleggen. Raketten voor de korte afstand halen al een hoogte van 200 km.De ICBM's kunnen wel tot zo'n 2.000 km hoog vliegen.
Om grote afstanden af te leggen, worden ballistische raketten normaal gesproken in een hoge sub-orbitale ruimtevlucht; voor intercontinentale raketten is de grootste hoogte (apogeum) die bereikt wordt tijdens vrije vlucht zo'n 1200 km.
Met moderne kruisvluchtwapens als de Amerikaanse Tomahawk kunnen vanaf schepen, onderzeeboten en vliegtuigen doelen op meer dan 1500 km afstand met grote nauwkeurigheid aangevallen worden.
De Verenigde Staten en de Sovjet-Unie spreken af dat nucleaire en conventionele raketten en kruisraketten met een bereik van 500 tot 5500 kilometer vernietigd moeten worden.
3 Een IRBM (Intermediate Range Ballistic missile) is een ballistische raket met een bereik tussen 3000 en 5500 km. Een ICBM (Intercon- tinental Ballistic Missile) heeft een bereik van minimaal 5500 km.
Dan is het helemaal onmogelijk om ze te onderscheppen. Daar moet je je geen illusies over maken. Deze raket wordt de ruimte in gelanceerd en vanuit daar komen die kernkopraketten weer terug de aarde op. Er bestaan geen systemen op aarde die dat kunnen onderscheppen."
Op 8 december 1987 werd het INF-verdrag getekend. Als gevolg hiervan werd Nederland van de vijf beoogde plaatsingslanden het enige land waar geen kruisraketten zijn geplaatst.
Een bom als die op Hiroshima kan je al overleven op 10 kilometer afstand. Maar de krachtigste bom die ooit tot ontploffing is gebracht, de Tsar Bomba (50 megaton) zou indien boven Utrecht tot ontploffing gebracht alles van Amsterdam tot Den Bosch in de as leggen.
Na de klap ging de seismische schok driemaal de aarde rond. De hitte van de explosie had tot 100 kilometer verderop derdegraads brandwonden kunnen veroorzaken. Afgeworpen boven de Randstad zou dit betekend hebben dat Den Haag en Rotterdam verwoest waren.
Gevolgen van een kernoorlog
Als gevolg van de enorme branden zou er zoveel stof in de atmosfeer kunnen komen dat daardoor de atmosfeer zou verduisteren en een paar jaar een nucleaire winter zou heersen. Hierdoor zou er geen landbouw mogelijk zijn en de overlevenden verhongeren.
De nettoprijs van een Kia Stinger valt echt wel mee. Je komt uit op 37.340 euro voor de basisversie (GT). De BTW bedraagt 7.841 euro, maar het is juist de BPM die deze Stinger in Nederland zo duur maakt. Liefst 43.838 euro betaal je aan BPM-boete dankzij een CO2-uitstoot van 247 g/km.
Rusland is wereldleider in deze relatief nieuwe technologie, althans, dat zei de Russische president Poetin in december. De in 2018 geïntroduceerde en door Poetin als 'onoverwinnelijk' betitelde Kinzjal-raket (Dolk) heeft een bereik van 2.000 km en wordt afgevuurd door een MiG-31-gevechtsvliegtuig.
Het snelste ruimtevaartuig ooit, de in augustus 2018 gelanceerde Parker Solar Probe, gaat (ging) niet veel harder dan zo'n 200 km per seconde (720 000 km/uur). Bij die snelheid duurt een uitstapje naar de dichtstbijzijnde ster, anders dan onze eigen zon, bijna 6 400 jaar.
Raketten voor de korte afstand halen al een hoogte van 200 km. De ICBM's kunnen wel tot zo'n 2.000 km hoog vliegen. Dat is ver buiten bereik van vrijwel alle radars en buiten bereik van de meest geavanceerde raket op dit moment, de Standard Missile 3 Block IIA, die een plafond heeft van 1.500 km.
De reikwijdte van de raket ligt, afhankelijk van het type, tussen de 1.250 en 2.500 kilometer. Kostprijs: zo'n 781.000 euro per stuk. De bestemming ligt bij lancering in principe vast, maar tijdens de vlucht kan de kruisraket nog worden afgeleid naar een reeks alternatieve doelen.
Ruslands meest bekeken talkshow toont snelheid van kernaanval: 'Eén Sarmat-raket en het is geregeld' Parijs: 200 seconden, Berlijn: 106 seconden, Londen: 202 seconden. De Russische staatszender Rossiya 1 heeft getoond hoe snel Poetin een nucleaire aanval kan uitvoeren op drie Europese hoofdsteden.
Wees voorbereid op volgende aanvallen. Een nucleaire aanval zal waarschijnlijk geen unieke situatie zijn. Wees voorbereid op de volgende aanval(len) van vijandelijke landen, of op een invasie door het aanvallende land. Houd je schuilkelder intact, tenzij je de materialen absoluut nodig hebt om te overleven.
Studies laten zien dat jij en maximaal 100.000 stadgenoten gered kunnen worden, ten minste: als je je hoofd erbij houdt en de straling laag genoeg. Het allerbelangrijkst: probeer een fall-out, ofwel radioactieve neerslag, te ontwijken.
De aarde kan een nucleaire winter tegemoet zien. Waar het dan nog het veiligst is? Op Antarctica. Niet alleen is dit continent overal mijlenver vandaan, het is ook de locatie van 's werelds eerste nucleaire wapenovereenkomst in 1959.
Maatregelen tegen een kernbom
Het beste schuil je in een kelder, terwijl boven de grond brokstukken van huizen rondvliegen. De schokgolf komt na de heldere flits (waar je vooral niet in moet kijken) vaak na een paar seconden of zelfs een minuut, dus blijf even schuilen.
Over de kans op een kernoorlog is weinig zeker. Behalve dat het iets minder onwaarschijnlijk is – nee, lijkt – dat de mensheid zichzelf de komende jaren naar de vergetelheid vaporiseert.
Het kruisvluchtwapen heeft een bereik van ongeveer 185 kilometer en een max snelheid van rond de 1000 km per uur (hoog subsonisch).
Een Patriot raket kost rond de 2 miljoen euro en het is daarom ook zonde om hem in te zetten voor het vernietigen van een kleine speelgoeddrone. Hij wil voorkomen dat vijanden meerdere speelgoeddrones aanschaffen om er zo voor te zorgen dat alle Patriot raketten opgeschoten worden.
Defensie beschikt sinds 1987 over de Patriot, die daarna nog is gemoderniseerd. De luchtverdedigers werken nauw samen met hun Duitse collega's. Nederland levert 1 Patriot-vuureenheid, Duitsland 2.