Bij platte daken is het inderdaad voldoende als de Holetherm dubbelwandige kachelpijp minimaal 50 cm uitsteekt, mits er geen buitenverblijfsruimte op het dak (of bij de buren) aanwezig is. In dat geval dient de uitmonding op minimaal 200 cm hoogte plaats te vinden.
De uitmonding van de pijp moet boven de lijn van 15º vanaf de nok uitkomen. In alle gevallen moet er rekening gehouden worden met eventuele hoge gebouwen in de nabijheid.
Belangrijk is om 5 cm rondom het kanaal vrij te laten en de dakplaat te monteren. De stormkraag monteer je 1 cm erboven, zodat ook hier de warmte vrij kan komen. Om het af te maken moet het kanaal 50 cm boven de nok uitkomen. Dit is een regel die wettelijk verplicht is en je aan dient te houden.
In het algemeen moet de kachelpijp zo dicht mogelijk bij de nok worden geïnstalleerd om te voorkomen dat rookgassen terug het gebouw inkomen door de blazende wind. In het algemeen geldt dat bij een dakhelling van 23° of minder de trekkap minimaal 50cm boven de nok uit moet komen.
Bij toepassing van de NEN-norm 2757-1 is de vereiste afvoerhoogte minimaal 0,5 meter boven nokhoogte, afhankelijk van de dakhelling en de plaats van de schoorsteen.
Een dubbelwandig rookkanaal mag ca.1,5 meter boven het dak uitsteken. Dat is in de meeste gevallen voldoende om het optimale uitmondingsgebied te bewerkstelligen.
Hoe ver moet een kachelpijp boven het dak uitsteken? Er zijn bepaalde regels opgesteld rondom de dakdoorvoer en de kachelpijp. Zo is volgens de NEN-norm 2757 de vereiste hoogte een halve meter boven de nokhoogte. Dit is zo opgesteld, om de gezondheids- en hindereffecten.
Bij platte daken is het inderdaad voldoende als de Holetherm dubbelwandige kachelpijp minimaal 50 cm uitsteekt, mits er geen buitenverblijfsruimte op het dak (of bij de buren) aanwezig is. In dat geval dient de uitmonding op minimaal 200 cm hoogte plaats te vinden.
Over het aantal bochten in een rookkanaal zijn geen voorschriften. Voor de installatie en aanschaf van deze bochten, bestaan deze voorschriften wel. Zo mogen er officieel geen bochten van 90 graden geïnstalleerd worden. In sommige gemeenten ligt dit maximum zelfs bij bochten van 45 graden.
Het rookkanaal moet een minimale lengte van 2 à 3 meter hebben om te zorgen voor een goede trek. Dit rookkanaal kan precies in het zicht van de buren zitten. Wanneer u het rookkanaal korter maakt, kan het zijn dat de kachel gaat roken.
Dit probleem kan meestal worden opgelost door de schoorsteen hoger te maken. In extreme gevallen moet er een afzuigventilator worden geïnstalleerd. Met een trekregelaar kan de trek van de schoorsteen worden gestabiliseerd. Bij hoge temperaturen levert de schoorsteen een sterke trek.
Rookkanaal door het dak heen monteren. Om de kachelpijp door het dak heen te monteren gebruik je altijd een dubbelwandige pijp. Daarnaast zorg je ervoor dat je een beugel onder het plafond gebruikt of onder de pannen op het dakbeschot zodat de buis stevig door het dak heen gaat.
Het aanleggen van een rookkanaal valt onder een 'vergunningvrij bouwwerk'. Dit betekent dat u hier geen vergunning voor nodig hebt.
Mogelijkheden voor lokale regels
Een gemeente kan de installatie of aanwezigheid van houtkachels niet verbieden. Ook kan een gemeente geen lokale eisen stellen aan het keuren en installeren van een houtkachel. Is aan de technische eisen uit het Bbl voldaan? Dan mag een kachel geplaatst worden.
In het algemeen moet de kachelpijp zo dicht mogelijk bij de nok worden geïnstalleerd om te voorkomen dat rookgassen terug het gebouw inkomen door de blazende wind. In het algemeen geldt dat bij een dakhelling van 23° of minder de trekkap minimaal 50cm boven de nok uit moet komen.
Voor uw haard moet u een geschikte vloerplaat installeren om te beschermen tegen vonken die uit de haard kunnen schieten. Volgens verdere voorschriften moet de roestvrijstalen kachelpijp een afstand van minimaal 20 cm hebben tot onbrandbare wanden en een afstand van 45 cm tot brandbare wanden.
De buitenkant van een ISODUCT dubbelwandig (DW) rookkanaal wordt bij normaal gebruik zo'n 40 tot 60 graden Celsius. Zelfs bij een schoorsteenbrand, waarbij de binnentemperatuur kan oplopen tot 1.000 graden, wordt eventueel brandbaar materiaal aan de buitenzijde van het kanaal nooit brandgevaarlijk heet.
De voordelen van een dubbelwandige kachelpijp
Enkelwandige kachelpijpen kunnen een temperatuur van 300 graden Celsius bereiken.
Houdt er wel rekening mee dat de afstand van de achterzijde en zijkanten minimaal 20 cm van een onbrandbare muur af moeten staan.Bij een brandbare muur moet dit minimaal 30 cm zijn. Heb je geen ruimte om de kachel 20 of 30 cm van de wand te plaatsen of is het mooier om dit niet te doen?
Een schoorsteen kun je in principe op dezelfde manier herkennen. De twee makkelijkste methodes om een dragende schoorsteen te herkennen zijn de volgende: Bekijk de arcering van de bouwtekening. Kijk of de vloeren op de schoorsteen rusten.
Een dubbelwandige kachelpijp gebruiken is verplicht volgens het Nederlandse Bouwbesluit wanneer deze door de gevel, het dak of plafond gaat.
De buis kan zo'n 300 graden worden, hij mag dus niet langs brandbare materialen lopen. Hoe hoger het vermogen, des te breder de buis moet zijn.
Rookkanaal via buitengevel
Het hanteren van de juiste diameters boorgaten en het juiste gebruik van dubbel- en enkelwandig pijpmateriaal voor uw kachel en situatie is bijzonder belangrijk. Qua plaatsingsmogelijkheden is er voldoende speling. Het kanaal kan wel drie tot vijf meter lang horizontaal worden gelegd.
Wanneer je een rookkanaal laat plaatsen, kan je het beste kiezen voor een rookkanaal van RVS. Dit komt omdat dit materiaal roestvrij is en dus tegen de hitte en de rook van de haard kan. Het is daarnaast een veilige manier om het rook af te voeren naar buiten door de muren.
Links en rechts van de rookgasafvoer mogen zich in een strook van 0,5 m (a) breed geen opengaande ramen of deuren bevinden, en dat tot 5 m (c) boven de rookgasafvoer. Komt een naastliggend raam meer dan 0,25 m (d) hoger dan de rookgasafvoer, dan moet dit raam zich minstens 1 m (b) van de rookgasafvoer bevinden.