Bepaal eerst de grootte van je hok. Het hok moet per konijn minimaal 100 centimeter lang, 60 centimeter breed en 60 centimeter hoog zijn. Zorg dat het hok goed schoon te maken is en je je konijn er makkelijk uit kan pakken.
Meestal kom je dan uit op een hoogte van minimaal 60-70 cm, als het grote konijnen zijn is 90 cm - 1 meter hoogte aan te raden. Wil je zelf bij de konijnen in het hok of de ren kunnen, dan is een hoger ontwerp wel fijner.
Dat is bij elk konijn verschillend hangt heel erg van zijn temperament en zijn karakter af. Ondernemend, lui, druk, atletisch en ga zo maar door. 60 cm ren is vrij makkelijk om overheen te gaan, 90 cm zeldzaam en 100 cm bijna nooit. Een dunne gaas ren is prima voor kleinere rassen.
Konijnen kunnen heel hoog springen. In het Guiness Book of World Records staat de hoogste sprong die een konijn gemaakt heeft op 99.5 cm. Vinden ze ergens tussendoor een opstapje of een plek om zich tegen af te zetten, kunnen konijnen zelfs nog hoger springen.
Waar zet je het konijnentoilet? Het is handig om de bak in eerste instantie neer te zetten op de plek waar je konijn (het grootste gedeelte van) zijn behoefte doet. Gaat je konijn hiervoor vervolgens een andere plek opzoeken, dan verplaats je de bak mee.
Er kunnen verschillende redenen zijn. - Lichamelijke kwaal. Wanneer je konijn altijd zindelijk was, en ineens begint naast de wc te plassen zou je het eerst kunnen denken aan een gezondheidsprobleem zoals een infectie aan de urinewegen, blaasgruis, blaasstenen of een nierziekte.
Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn.
Zit jouw konijn het overgrote deel van de dag in een konijnenhok? Dan is het belangrijk om hem regelmatig los te laten lopen. Bewegingsvrijheid is namelijk een van de basisbehoeften van konijnen. Wanneer ze even los kunnen lopen, bijvoorbeeld in de tuin, dan zullen ze hier flink van genieten.
Kippengaas kan een konijn doorbijten.
Konijnen zijn slimmer dan veel mensen denken en het is zelfs mogelijk om hen dingen aan te leren. Bovendien kunnen konijnen zowel in huis als in de tuin gehouden worden en heeft u de keus uit allerlei rassen en maten. Wie konijnen wil gaan houden, moet echter wel goed weten waar men aan begint.
Konijnen zijn nou eenmaal uitmuntende knagers en als ze willen knagen ze zich zo door de omheining heen. Met materiaal zoals hout en kippengaas loop je het risico dat je konijn dit kapot zal bijten.
Ze kunnen dus volop holen graven, zonder dat ze bij de buren in de tuin komen of iets dergelijks. Ze lopen ook heel vaak los in de tuin, maar beperken het graven toch tot alleen in de ren. Dit is de uitgang van een hol.
hooi en stro hebben konijnen nodig, hooi om te eten en stro om in te slapen echter wordt er ook een klein beetje van stro gegeten. Het is goed voor de darmen. Hoe meer een konijn hooi eet des te beter en gezonder het konijn is.
Als bodem van het konijnenhok of in een konijnenren wordt vaak gekozen voor stoeptegels of andere bestrating. Dit is een prima ondergrond voor in een hok of ren. Zorg er wel voor dat er naast tegels ook een zachtere bodembedekking is, zoals zand en/of zachte bodembedekking in het nachthok.
Het gelukkigst zijn konijnen in een buitenhok waar ze vrije uitloop hebben, of in een binnenhok waar ze dagelijks ook een paar uur uit mogen. Geef konijnen zo mogelijk dozen en buizen waar ze zich in kunnen verstoppen of waar ze doorheen kunnen rennen. Zo hebben ze extra plezier en u ook!
Een diepte van 50cm is goed. Ze kunnen dan lekker holen graven. Maar niet diep genoeg om in te wonen. En als ze instorten dan raken de konijnen niet bedolven onder het zand.
Het kan voorkomen dat konijnen of knaagdieren aan het tralies van de kooi of het hout van het hok knagen. Dit kan een teken van verveling of simpelweg de knaagbehoefte zijn. Probeer de leefomgeving zo interessant mogelijk te maken om te ontdekken. Zorg voor voldoende ruimte, knaagspeeltjes en ontdekkingsmogelijkheden.
Ze knagen op alles wat ze tegenkomen. Voor konijnen is dit een manier om hun leefomgeving te verkennen. Het is dus belangrijk om te vermelden dat het gaat om een natuurlijke reactie. Wel kan het knagen aan het hok een uiting van verveling zijn.
Waarom doet ze dat? Graven is een natuurlijk gedrag van konijnen. Je konijn begint te graven omdat dat haar instinct is en omdat graven ook een vorm van spelen is. Als je je konijn op schoot wilt laten springen kunt je het beste een opgevouwen handddoek op je schoot leggen, zodat je konijn daarin kan graven.
Uiteraard kunnen we nooit met zekerheid weten of deze konijnen nu ontsnapt zijn, of gedumpt zijn. Maar helaas leert onze ervaring dat gevonden konijnen zelden tot nooit weer bij hun oorspronkelijke eigenaar belanden.
Voor konijnen is onbeperkte vrijheid, dus 24/7 vrij rond kunnen lopen, natuurlijk het meest ideaal. Maar om uiteenlopende redenen is dat voor veel mensen niet haalbaar.
Om je konijn ook daadwerkelijk zindelijk te krijgen kan je het volgende doen. Leg in het toilet een andere bodembedekker dan in de rest van de kooi. Het konijn moet een verschil gaan merken en zien tussen het toilet en de rest van de kooi. Gebruik hiervoor een goed absorberende korrel.
Je konijn slaapt of is aan het indommelen. Konijnen slapen met hun ogen open, maar sommige konijnen knipperen met hun oogleden of laten hun hoofdje hangen terwijl ze slapen.
Check het kuiltje achter in de nek van jouw konijn regelmatig. Als dat koud aan begint te voelen, dan heeft hij het ook koud. Daarnaast is het verstandig om regelmatig te controleren of de vacht van je konijn in goede conditie is voor het winterse weer.
Konijnen kunnen in het Nederlandse klimaat prima in de winter buiten blijven, mits ze een maatje hebben voor warmte en goede schuilhokken om in weg te kruipen bij kou. Met wat extra zorg kunnen konijnen temperaturen tot - 20 aan.