De aardingsrail bevestig je meestal onderaan in de zekeringkast. Plaats de zekeringkast nu op een hoogte van ongeveer 1m50. Op die manier is de kast goed bereikbaar en kan je er later ook makkelijker in werken.
de meterkast dient zo dicht mogelijk bij de rooilijn geplaatst worden. Dit is meestal aan de voordeur, inkom of garage van de woning. Is er een bijgebouw dat dichter bij de rooilijn of openbare weg staat, dan hoef je hier geen rekening mee te houden. Het is de woning zelf die telt.
Daarnaast raden we aan de zekeringkast in een droge ruimte op een hoogte van 1,50 m te plaatsen. Zo is de kast altijd makkelijk bereikbaar. Ben je toch genoodzaakt de verdeelkast in een vochtige ruimte te installeren? Zorg er dan zeker voor dat je zekeringkast spatwaterbestendig is.
De onderkant van de verdeelkast wordt op een hoogte van 1.600 mm gemonteerd. Dit wordt gemeten vanaf de afgewerkte vloer. Het energiebedrijf monteert de bovenkant van het meterbord op 1.600 mm. De kast wordt ongeveer in het midden van de meterruimte met houtschroeven tegen de achterwand gemonteerd.
Je mag maximaal 8 contactdozen per kring installeren Voor het aantal contactdozen moet je rekening houden met de meervoudige contactdozen die in dezelfde behuizing gemonteerd zijn, volgens deze verdeling: een sokkel met 2 mechanismen telt voor 1 contactdoos. een sokkel met 3 mechanismen telt voor 1 contactdoos.
Bedrading in een groepenkast
De kast wordt als volgt bedraad: Een bruine (zwarte) en blauwe draad van minimaal 6 qmm voor de voeding van de hoofdschakelaar die door het energiebedrijf op de KWh-meter wordt aangesloten. Van de hoofdschakelaar naar de aardlekschakelaars, bruin (zwart) en blauwe draad minimaal 6qmm.
Een nieuwe meterkast moet minimaal 240 centimeter hoog zijn. De minimale breedte voor de meterkast is 77 centimeter en de minimale diepte hiervan is 35 centimeter. Deze richtlijnen gelden zowel voor de laagbouwwoningen, als ook voor hoogbouw tot een maximum van 70 meter.
De locatie van de meterruimte
De meterkast in een woning dient zich op een maximale afstand van de voordeur te bevinden. De afstand tussen de meterruimte en voordeur mag hoogstens drie meter zijn.
De verbinding tussen de meterkast en de zekeringkast doe je met een dikke XVB kabel zonder aarding.
De kosten voor het laten verplaatsen van een meterkast zijn afhankelijk van wat uw electra leverancier hiervoor rekent. De meterkast in zijn geheel verplaatsen kost gemiddeld tussen de 1000 en 1600 euro. Wordt de meterkast meer dan 25 meter verplaatst dan worden hier extra kosten voor in rekening gebracht.
Elektriciteitskast verplaatsen
Een erkende elektricien kan je bestaande kast namelijk verplaatsen naar de nieuwe locatie (bv. garage of kelder). Let op: een elektriciteitskast verplaatsen is een complexe en risicovolle klus. Je doet dus best een beroep op de expertise en ervaring van een elektricien.
De verplaatsing van de elektriciteitsmeter kost ca. €140, afhankelijk van de netbeheerder.
De klassieke plaatsing voor het verdeelbord is naast de teller, de plaats waar ook de elektriciteit binnen komt. Bij een nieuwbouw is dit via de aansluitbocht of enrgiebocht, bij verbouwingen is dit via de bestaande aansluiting.
De meest gebruikte zekeringkast is de 54 module verdeelkast met 3 rijen van 18 modules. 1 module is de breedte die overeenkomt met de breedte van een enkelpolige automaat van 18mm(wat niet meer wordt verkocht in België). Een standaard automaat van 20A is 2 modules breed. Een Velbus uitgangsmodule is 4 modules breed.
Vanaf uw energiemeter bent u als huiseigenaar verantwoordelijk voor de installaties. Dat zijn alle toestellen die zijn aangesloten op gas of elektra en de gas- en elektriciteitsleidingen in de woning. Denk bijvoorbeeld aan een cv-ketel of warmtepomp.
De meterkast roosters zijn speciaal ontwikkeld voor meer ventilatie in de meterkast. Dit door de luchtinlaat te verhogen van de meterkast rooster.
Er mag geen hoogteverschil zijn tussen de ingang en de meterkast. Bij bedrijven is (op basis van andere normen) de maximale afstand tussen de voordeur en de meterruimte 10 meter. Er gelden minimale afmetingen voor de meterkast, namelijk 240x77x35 centimeter (hxbxd).
Een slechte koppeling kan namelijk een vonkoverslag veroorzaken. Voorkom brand in de meterkast door er zo min mogelijk spullen in op te bergen; vooral zo min mogelijk brandbare spullen. Bewaar voorwerpen niet in de buurt van de warme onderdelen in de kast.
Goede ventilatie van de meterkast is belangrijk en indien de meterkast een voorziening voor gas heeft, zelfs verplicht. Bij een gesloten meterkast moeten dan ook aan de boven- en onderzijde, bij voorkeur spleetvormige ventilatie-openingen aanwezig zijn, elk met een vrije doorlaat van tenminste 100 cm2.
Een hoofdschakelaar is sinds 1 september 2005 verplicht in elke groepenkast voor woningen waarvan de bouwvergunning na deze datum is afgegeven. Ook indien er ingrijpende aanpassingen worden aan oudere installaties is een hoofdschakelaar verplicht.
* Uw meterkast moet aardlekschakelaars hebben om te voldoen aan de NEN1010. * Het kan zijn dat uw aardlekschakelaar verzwaard moet worden, omdat een zonnepanelensysteem relatief veel vermogen opwekt.
Hoeveel groepen mogen maximaal in een groepenkast? Het aantal groepen in een 1 fase groepenkast is maximaal 12 groepen. Jouw type aansluiting kun je bijvoorbeeld nazien op de kilowattuurmeter. Vaak staat op de meter of het een 1 fase of een 3-fase meter betreft.
Als u een 3-fasen groepenkast in uw meterkast heeft, staat er 3x220/230V of 380/400V op uw elektriciteitsmeter. Er komen in totaal ook vier draden - de drie fasedraden en de nuldraad - uit de onderkant van uw groepenkast. De standaard huisaansluiting is de 3x25A-aansluiting.
Per aardlekschakelaar (2-polig) mogen er maximaal vier groepen worden aangesloten. Wanneer u een groepenkast bestelt, moet u rekening houden met het feit dat de installatiegroepen gelijkmatig verdeeld zijn over de aardlekschakelaars én dat u maximaal vier groepen aansluit op een aardlekschakelaar.