De brillenglazenDe bovenkant van het montuur moet zich onder de wenkbrauwen en boven de huidplooi van het oog bevinden. Dit biedt het beste zicht, aangezien de rand van het montuur of de brillenglazen niet in de weg zitten.
Hoe weet je of een bril goed op je neus zit? De bril moet stevig, maar niet knellend op je neus zitten. Zo glijdt de bril niet af, maar gaat het ook niet irriteren. Verder moet je pupil in het midden van het glas zitten en hoort de bril niet breder te zijn dan je gezicht.
De buitenste rand van uw montuur moet niet groter zijn dan het uiteinde van uw wenkbrauwen. Hiermee zorgt u ervoor dat uw bril uw gezichtsvorm complementeert. Voor een gebalanceerde esthetische look moet de bovenste rand van uw montuur de lijn van uw wenkbrauwen volgen.
Vaak wordt met de grootte van de bril het montuur bedoeld. Om te achterhalen of deze te groot is, kan je de bril simpelweg passen. Je bril hoort niet breder te zijn dan je gezicht.Zit er niet te veel ruimte tussen de zijkant van je gezicht en de pootjes?
Het uiteinde moet richting het kuiltje achter het oor gebogen worden voor meer stevigheid. Als de bril in je oren of de zijkant van je hoofd prikt, buig dan het gedeelte van de poten dat rond de oren valt naar buiten. Als de bril te los zit, kun je het zachte gedeelte voorzichtig naar binnen buigen.
De brillenglazen
De bovenkant van het montuur moet zich onder de wenkbrauwen en boven de huidplooi van het oog bevinden. Dit biedt het beste zicht, aangezien de rand van het montuur of de brillenglazen niet in de weg zitten.
Bril strakker of losser maken: wanneer je bril te strak is kun je de brilpootjes voorzichtig naar buiten buigen. Zit je bril iets te los? Buig de pootjes dan naar binnen. De veren kunnen gemakkelijk omhoog, omlaag, naar binnen of naar buiten gebogen worden.
De lenshoogte meet de lens verticaal op het hoogste punt, en wordt vaak gedefinieerd als 'standaard'. Ondanks het ongelukkige feit dat verschillende merken verschillende definities hebben van 'standaard' hoogte, is dit meestal ongeveer 32-38 millimeter.
Laat de bril opnieuw afstellen om afzakken te voorkomen
Een afzakkende bril is vaak het gevolg van een verkeerde afstelling. Soms is de bril te los afgesteld, maar ook een te strak afgesteld montuur kan afzakken. Dan duwt hij zichzelf omhoog en zakt vervolgens naar beneden.
Je kunt je bril gemakkelijk aanpassen door het montuur met zachte, gelijkmatige druk te buigen. Het enige wat je moet doen is de brilpoten opwarmen door ze in warm water onder te dompelen. Maar wees voorzichtig: heet water kan de coating van de brillenglazen beschadigen.
Optimaal aangemeten zijkanten mogen slechts een lichte druk achter het oor veroorzaken; deze wijst er op dat het gewicht van de bril niet volledig op de neus rust. Als de bril echter te strak zit "dwalen" de zijkanten af naar boven langs de zijkanten van het hoofd en glijdt het brilmontuur van de neus af.
Bij een smal gezicht dat in de lengte overal ongeveer even breed is, staat een vierkante of ronde bril het mooiste. Deze vormen zorgen ervoor dat je gezicht minder lang lijkt. Een langwerpig gezicht kan goed een iets groter montuur hebben, omdat dit vaak in balans is met de rest van het gezicht.
Breng de lichte oogschaduw met een penseel aan op het bewegend ooglid. Accentueer de binnenste ooghoeken met wat witte of zilveren glanzende oogschaduw voor een stralende bril. Met een tint donkerder accentueert u de arcadeboog tot de buitenste hoek van het oog. Een groot montuur trekt de aandacht.
Voor sommige mensen is een paar dagen genoeg om aan een nieuwe bril te wennen, terwijl anderen daar wel twee weken voor nodig hebben. Het is dus volkomen normaal wanneer u alleen de rand van het montuur van uw bril ziet als u hem voor de eerste keer opzet. Dat heeft te maken met het visuele centrum van de hersenen.
De belangrijkste redenen voor neuspads of neussteuntjes zijn ondersteuning en comfort. De pads zorgen ervoor dat je bril op de juiste neushoogte blijft zitten. Twee glazen op je neus zouden bovendien niet lekker zitten. Daarnaast maken neussteuntjes je bril beter passend.
Wat is hoge bijziendheid? De gemiddelde lengte van een oogbol is 23 millimeter. Bij de meeste mensen gaat bijziendheid samen met een lang oog. Een ooglengte langer dan 26 millimeter of een brilsterkte van -6 of hoger noemen we hoge bijziendheid.
Bril strakker of losser maken: wanneer je bril te strak is kun je de brilpootjes voorzichtig naar buiten buigen. Zit je bril iets te los? Buig de pootjes dan naar binnen. De veren kunnen gemakkelijk omhoog, omlaag, naar binnen of naar buiten gebogen worden.
Je ogen hebben zich al zo lang zelf geholpen dat ze even moeten wennen aan deze hulp van buitenaf, je bril. Hoe vaker je de bril op hebt, hoe sneller je ogen hieraan wennen. Gemiddeld duurt het gewenningsproces 1 tot 3 weken.
De breedte van een zonnebril
Eerst en vooral staat er in iedere bril of zonnebril een lensbreedte en neusmaat, bijvoorbeeld 54/19. Hierbij staat het getal 54 voor de maximale diameter van het zonneglas in mm. We spreken ook wel van de lensbreedte.
Vanaf welke sterkte heb ik een bril nodig? Het is niet zo dat een bepaalde sterkte meteen betekent dat je een bril nodig hebt. Mensen met een sterkte van -0.25 kunnen al verschillende klachten ervaren waardoor het dragen van een bril wel degelijk aan te raden is.
Het dragen van een oude bril, oftewel een inmiddels verkeerde sterkte kan klachten veroorzaken zoals discomfort, hoofdpijn en/of wazig zicht.
- Jonger dan 18 jaar: 1x per half jaar. - Tussen 18 en 39 jaar: 1x per jaar. - Tussen 40 en 64 jaar : minstens 1x per twee jaar.
Oogschaduw keuze voor grotere ogen: Witte (lichte kleur) oogschaduw. Gebruik een witte of een lichte kleur, een mooie huidskleur tint oogschaduw! Breng deze lichte kleur aan over het hele ooglid. Vergeet niet goed aan te zetten aan de binnenkant van je oog en een stukje naar beneden toe de binnenkant ook aanzetten.
Zorg voor een goede luchtvochtigheid in huis en op het werk.Zorg voor voldoende licht bij het lezen van papier en een beeldscherm.Knipper regelmatig met uw ogen als ze erg droog zijn. Het is bekend dat mensen die achter een beeldscherm werken, minder met hun ogen knipperen.