Bij non-HDL cholesterol rapporteren we een streefwaarde van <3,4 mmol/l, welke correspondeert met de streefwaarde van <2,6 mmol/l voor LDL-cholesterol. Voor de hoogrisico-groep wordt een streefwaarde voor non-HDL van <2,6 mmol/l geadviseerd, corresponderend met een LDL-cholesterol streefwaarde van <1,8 mmol/l.
Non-HDL-cholesterol blijkt de beste voorspeller te zijn, gevolgd door apo-B en tenslotte LDL-cholesterol. Uit de studie blijkt bijvoorbeeld dat patiënten met een goed LDL-cholesterolgehalte, maar een te hoog non-HDL-cholesterolgehalte een 30% hoger risico lopen op hart- en vaatziekten.
Een optimaal niveau van non-HDL-cholesterol voor de meeste mensen is minder dan 130 milligram per deciliter (mg/dL) , wat 3,37 millimol per liter (mmol/L) is. Voor mensen met een voorgeschiedenis van een hartaanval kan het gewenste niveau lager zijn. Hogere getallen betekenen een hoger risico op hartziekten.
Normaalwaarden cholesterol
Je totale cholesterol zou niet hoger dan 200 tot 238 mg/dl zijn. Wanneer je totale cholesterolgehalte boven de 240 mg/dl is, wordt het zelfs gevaarlijk en met je je cholesterol verlagen. Naast de totale cholesterol waarde heb je ook de LDL en de HDL waarde.
Dieet om het non-HDL-cholesterol te verlagen
Een persoon die probeert zijn cholesterolgehalte te verlagen, kan baat hebben bij: Verminderen van verzadigd vet : Verzadigde vetten mogen niet meer dan 5-6% van de dagelijkse calorieën van een persoon uitmaken. Voor een dieet van 2000 calorieën per dag is dit gelijk aan ongeveer 13 gram verzadigd vet.
Soja-eiwit, blauwe bessen, avocado, bonen, appels en donkergroene bladgroenten zoals spinazie moet je meermaals per week eten. Voeg knoflook toe aan je gerechten. Het verhoogt de goede cholesterol en verlaagt de slechte cholesterol. Hetvoorkomt bovendien dat slechte cholesterol blijft hangen in de aderen.
Zo is vitamine D bijvoorbeeld ook van belang voor een gezond systeem van hart en bloedvaten. Er is echter nog niet vastgesteld op welke manier hart en bloedvaten precies worden beïnvloed door vitamine D. Waarschijnlijk gebeurt dit doordat vitamine D de vaatwanden beschermt tegen de invloed van geoxideerd cholesterol.
Non-HDL wordt berekend uit het totale cholesterol en het HDL cholesterol en is een maat voor alle aanwezige atherosclerotische lipiden (VLDL, VLDL remnants, IDL, LDL en Lp(a)).
Wees matig met suiker en zout. Beperk het gebruik van sterk gezouten en erg zoete producten zoals kant-en-klare sauzen en soepen, zoutjes, snoep en frisdrank. Eet voldoende bonen, soja, noten en zaden (een bron van onverzadigde vetten). Kies volkoren graanproducten voor voldoende vezels.
Belangrijke grenswaarden hierbij zijn: LDL-cholesterol: minder dan 2,5 mmol/l = optimaal, meer dan 3,5 mmol/l = te hoog. HDL-cholesterol: minder dan 0,9 mmol/l = te laag. ratio totaal-/HDL-cholesterol: minder dan 5 = goed.
Afzonderlijk daarvan zou een goed HDL-niveau zo hoog mogelijk moeten zijn – ongeveer 45 of hoger; een laag niveau zou ergens onder de 40 zijn en een grensniveau tussen 40 en 45. Het LDL, dat wordt beschouwd als het “slechte” cholesterol, zou minder dan 110 moeten zijn , maar dat getal varieert afhankelijk van risicofactoren.
Het probleem met een hoog cholesterolgehalte is dat het geen fysieke symptomen veroorzaakt. We kunnen niet voelen dat cholesterol zich in ons lichaam opbouwt of kunnen de gevolgen ervan niet zien. Dit betekent dat een bloedonderzoek de enige manier is om te weten of uw cholesterolgehalte te hoog is.
Als richtlijn geldt dat uw non-HDL-cholesterol lager moet zijn dan 4 mmol/L en uw totale cholesterol 5 mmol/L of lager. Het goede nieuws is dat u niet hoeft te vasten voor de non-HDL-cholesteroltest, zoals u wellicht wel moest doen voor eerdere cholesteroltests.
Recent Frans onderzoek suggereert dat stoppen van statines bij ouderen ≥ 75 jaar het risico op hart- en vaatziekten met 33% verhoogt, waarbij de auteurs aangeven dat nader onderzoek gewenst is [Giral 2019].
Bij hypercholesterolemie is een statine de eerste keus ter verlaging van het LDL-cholesterol; atorvastatine, rosuvastatine of simvastatine (minder potent) heeft de voorkeur.
Een gezond cholesterol is lager dan 5,0 mmol/l. Volgens de Nederlandse Hartstichting heeft momenteel wel 65% van de Nederlandse volwassenen tussen 30 en 70 jaar te maken met een (licht) verhoogd gemiddelde (meer dan 5 mmol/l). Een cholesterolwaarde hoger dan 6,5 mmol/l wordt gezien als een verhoogde cholesterolwaarde.
Er zijn twee soorten cholesterol: HDL en LDL. LDL-cholesterol is een risicofactor voor slagaderziekte, terwijl HDL-cholesterol juist een gunstig effect heeft omdat het cholesterol kan afvoeren. Is het LDL-cholesterolgehalte in het bloed te hoog, dan kan het zich gaan afzetten in de binnenwand van slagaders.
In combinatie met een gezonde voeding hebben vooral vitamine C en E een positief effect op je cholesterolgehalte. Groente, fruit, noten en plantaardige oliën zijn goede bronnen van deze vitamines.
Gemeten aan een afname van serum-PTH en een toename van serumcalcium, vertoonde de vitamine D-repletiegroep significante eindorgaanreacties op vitamine D-therapie. Deze fysiologische reacties waren ook significant geassocieerd met een toename van LDL-cholesterol .
Als stress te lang aanhoudt kan dat nadelige effecten hebben. Aanhoudende stress leidt bijvoorbeeld tot een hoge bloeddruk en hoog cholesterol waardoor het beschadiging van de vaten kan optreden. Ook kan stress leiden tot een ongezonder leven, bijvoorbeeld roken, alcoholgebruik of ongezond eten.
Zo kan bijvoorbeeld het eten van een banaan cholesterol helpen verlagen omdat ze rijk zijn aan die onverteerbare vezels. Daarnaast vind je deze vezels ook in biologische peulvruchten, psyllium, zoete aardappelen, appels, aardappels, citrusvruchten en peren.
Yoghurt of andere zuivelproducten zijn niet positief of negatief voor het cholesterolgehalte in uw bloed. De Gezondheidsraad raadt dagelijks 2 porties zuivel, waaronder melk en yoghurt aan omdat het bijdraagt aan een gezonde voeding. Met name yoghurt beschermt tegen diabetes.
Kies voor magere vleessoorten en vleeswaren. Kies voor halfvolle of magere melkproducten en magere kaas. Beperk het gebruik van snacks zoals gefrituurde producten, slaatjes, chocolade en gebak. Kies andere, vetarme bereidingsmethoden (bijvoorbeeld grillen in plaats van bakken).