Voor veel rolsteigers geldt een maximale werkhoogte van 22 meter. Let wel: de werkhoogte verschilt van de platformhoogte. De platformhoogte is 2 meter lager dan de maximale werkhoogte. Smallere rolsteigers hebben vaak een maximale werkhoogte van 14 meter.
Werkhoogte en platformhoogte rolsteiger
De brede ASC rolsteigers mogen zowel binnen als buiten gebruikt worden tot een maximale werkhoogte van 22 meter. De smalle ASC rolsteigers mogen binnen en buiten tot een werkhoogte van 14 meter worden gebruikt.
Werkhoogte is de hoogte waarop je kunt werken wanneer je op het platform staat. Hou de volgende berekening in gedachte: platformhoogte + je eigen lichaamslengte = de werkhoogte. Aangezien je je armen ook kan uitstrekken rekenen we gemiddeld 2 meter bij de platformhoogte.
Een veelgekozen werkhoogte is de rolsteiger 10 meter, met deze uitvoering kan u vele kanten op. De werkhoogte wordt vastgesteld door 2.00 meter bij de vloerhoogte op te tellen. Dus bij een steiger met een werkhoogte van tien meter ligt de vloer op 8 meter.
Voor het werken met een staande steiger of stelling gelden de volgende regels: De hangsteiger moet voor gebruik getest worden. Het is verplicht in de hangsteiger een veiligheidsharnas te dragen, gehaakt aan een speciaal bevestigingspunt. De omgeving onder de steiger moet worden afgezet met hekken of lint.
Wie wil werken als hulpmonteur, monteur, eerste monteur of voorman steigerbouw moet zijn vakbekwaamheid straks officieel aan kunnen tonen met een diploma MBO 2 of 3 óf een persoonscertificaat volgens ISO 17024, dat geregistreerd is in het Centraal Diploma Register.
Veiligheidsrisico's. Het opbouwen, gebruiken en afbreken van een steiger is niet zonder gevaar. Voor steigermonteurs en gebruikers van een steiger zijn de belangrijkste risico's: vallen vanaf de steiger bij het beklimmen, afdalen of werken op de steiger.
Voor buiten mogen rolsteigers tot maximaal 8 meter hoogte worden gebruikt. Binnen is het maximum 12 meter. Met hoogte word bedoeld van de ondergrond waar de rolsteiger op staat tot de bovenste werkvloer.
De steiger steekt maximaal 1 meter uit de waterkant en heeft een lengte van maximaal 6 meter. Er blijft in het water altijd een vrije ruimte van minimaal 6 meter over. In deze vrije ruimte mogen geen werken worden geplaatst.
Werkhoogte van rolsteiger
De werkhoogte kun je berekenen door twee meter bij de platformhoogte op te tellen. In dit geval is dat 10.20 meter. Een gemiddelde Nederlander reikt tot twee meter bij het in de lucht steken van zijn/haar handen, daarom gebruiken we dit ook als maatstaf voor het bepalen van de werkhoogte.
Onder werkhoogte wordt verstaan de hoogte waarop u kunt werken als u op het platform staat. De formule die hiervoor gebruikt wordt is: platformhoogte + 2,0 meter = werkhoogte. Dit is een indicatie en kan iets afwijken in de praktijk, afhankelijk van uw eigen lengte.
Altrex: de steigers van Altrex zijn van prima kwaliteit maar vaak wel erg duur. Altrex heeft een professionele lijn die van uitstekende kwaliteit is en ook echt aan te raden is.
Een steiger is, indien verankerd aan de wal en / of dragend op de grond vergunningplichtig (omgevingsvergunning voor bouwen). In het geval de steiger drijvend wordt uitgevoerd, dan moet bezien worden of er wel sprake is van een bouwwerk en daarmee van 'bouwen'.
Als u een container, steiger, bouwkeet of ander voorwerp gaat plaatsen, moet u voldoen aan voorwaarden. Zo mag het voorwerp niet langer dan 6 maanden in de openbare ruimte staan.
Het bouwen van een steiger, vlonder of aanmeervoorziening vindt meestal plaats in een beperkingengebied van een waterstaatswerk. Er zijn rijkswaterstaatswerken en regionale waterstaatswerken. In een beperkingengebied gelden verschillende regels, zoals een vergunningplicht, meldingsplicht of algemene regels.
Voor iedere klus koopt u een geschikte steiger bij Steigerverkoop.nl. Wij verkopen rolsteigers, steigeraanhangers en kamersteigers vanaf € 209,-.
Kijk van tevoren om je heen of er geen openslaande deuren, overkappingen, kuilen of materiaal ligt. Op die manier voorkom je gevaarlijke situaties. Trek de stabilisatoren maximaal drie centimeter op. Verplaats de steiger alleen naar een vlakke, horizontale en voldoende draagkrachtige bodem.
Vaak worden rolsteigers via het verticale frame beklommen. Dit mag alleen als de sportafstand niet groter is dan 30 cm hart-op-hart en de sporten antislip zijn uitgevoerd. Als dit het geval is mag men het verticale frame van een rolsteiger beklimmen, maar dan alleen vanuit de binnenkant.
Er zijn drie verschillende varianten voor de steigerbreedte: 75 cm, 90 cm en 135 cm. Rolsteigers van 75 cm zijn uitgerust met een platform van 60 cm breed. Bij een steiger van 90 cm wordt er vaak een combinatie gemaakt van een 30 cm + 60 cm platform, waarbij het platform van 30 cm eventueel als opstapje kan dienen.
Er zijn verschillende typen steigers: zoals een enkele, een dubbele, hefsteiger, daksteiger, trappentorens, gevel- en metselsteigers of een rolsteiger.
Wanneer is valbeveiliging verplicht? Uw medewerkers werken op 2,5 meter of hoger. Uw medewerkers werken op minder dan 2,5 meter hoogte, maar er zijn wel risico's om te vallen. Uw medewerkers werken op een plek die beweegt of kan gaan bewegen waardoor ze kunnen vallen.
Wat houdt de regelgeving voor rolsteigers precies in? Het belangrijkste aspect van de nieuwe regelgeving is dat men een platform pas mag betreden wanneer er een heupleuning is aangebracht. Bij het opbouwen van de steiger moet dus eerst een leuning geplaatst worden, voordat het platform mag worden betreden.
Een rolsteiger mag, afhankelijk van de breedte maximaal 22 of maximaal 14 meter hoog zijn. Er zijn twee gestandaardiseerde breedtes voor rolsteigers. Op de smalle variant mag één persoon werken, op de brede variant maximaal twee personen. De maximale werkhoogte is dus 22 (brede variant) of 14 (smalle variant) meter.