Informeer bij je gemeente of je een bouwvergunning nodig hebt en hoe hoog de fietsenbox mag worden. Sommige gemeentes zien er streng op toe dat je bouwwerk niet hoger dan 1 meter is. Je zou de fietsenstalling mede daarom ook in de voortuin kunnen laten verzinken, zodat deze niet zo hoog oogt.
Een bouwwerk in de voortuin/ het voorerfgebied van maximaal 2 m2 en 1 meter hoog.
Sinds 1 januari 2003 hoef je geen bouwvergunning meer aan te vragen voor het plaatsen van een fietsenschuur in de achtertuin. In de Woningwet valt de fietsenberging evenals de – meer bekende – dakkapellen aan de achterkant van het huis in de categorie 'vergunningsvrij'.
In het bestemmingsplan van uw gemeente is voor de voortuin vaak de bestemming 'tuin' opgenomen met regels die geen bouwwerken toestaan in de voortuin. Dit doet de gemeente om het uiterlijk van de straat, zoals deze ooit ontworpen is, niet te laten verrommelen met een ratjetoe aan schuurtjes en bouwsels.
Wanneer je slechts een enkele elektrische fiets in de berging wilt plaatsen, dan is een breedte van 125 centimeter voldoende. Wil je bijvoorbeeld drie fietsen in de berging kunnen plaatsen? Dan heb je een fietsenberging nodig met een breedte van minimaal 175 centimeter.
Model B is standaard leverbaar in de hoogte 2.00, 2.10 of 2.20 meter of in elk gewenste hoogte tot maximaal 2.4 meter. De diepte is 2.4 meter. De onderzijde van de beplating is open afhankelijk van de hoogte is dit 40, 50 of 60 cm.
De hoogte van een schuur mag binnen 4 meter van het hoofdgebouw niet hoger worden dan 30 cm boven de grens met de eerste verdieping. Buiten deze 4 meter mag de schuur altijd 3 meter hoog zijn en gelden specifieke regels wanneer je nog hoger wil bouwen.
Hoogte erfafscheiding
Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. Voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte. Maar ze mogen niet te dicht bij de erfgrens staan.
De maximale nokhoogte van uw tuinhuis is 3 meter, gemeten vanaf het omliggende terrein, dus uw tuin in de meeste gevallen. Uw erf mag niet voor meer dan de helft worden volgebouwd met bijgebouwen.
In de Bouwverordening is bepaald (en ook in de Algemene Wet Bestuursrecht) dat de Gemeente handhavend mag optreden. Slopen of bouwen zonder vergunning of in afwijking van de vergunning kan een strafbaar feit opleveren. De maximale straf is hechtenis van maximaal vier maanden of een geldboete van maximaal € 4.500,–.
Er is geen landelijke wetgeving omtrent de maximale afmeting voor een overkapping. Wel hanteren veel gemeentes voor overkappingen groter dan 30 m² of 50% van het 'achtererfgebied' (je achtertuin) een meldingsplicht of vergunningsaanvraag.
De hoogte van een vergunningsvrij bouwwerk mag nooit hoger worden dan 5.0 meter. Staat het bouwwerk binnen 4.0 meter van jouw woning? Dan mag het bouwwerk niet hoger worden dan 30 centimeter boven de 1e verdieping. Er zitten wel extra voorwaarden verbonden aan de hoogte van jouw vergunningsvrije bouwwerk.
De hoogte van een tuinhuis die binnen 4 meter van het hoofdgebouw staat mag niet hoger worden dan 30 centimeter boven de grens met de eerste verdieping. Staat jouw tuinhuis verder weg dan 4 meter van het hoofdgebouw? Dan mag het tuinhuisje altijd 3 meter hoog zijn.
Een pergola die los in de tuin staat mag maximaal 2,5 meter hoog zijn. Als de pergola de erfscheiding raakt of vast staat aan het huis, mag deze volgens de wet niet hoger zijn dan 2 meter. Wilt u een pergola bouwen die hoger is? Vraag dan een vergunning aan!
Een schutting aan de voorkant van uw woning of aan de straatzijde mag maximaal 1 meter hoog zijn.
U mag de schutting direct tegen de erfgrens plaatsen. Als u deze op de erfgrens wilt plaatsen bent u in ieder geval verplicht dit met de buren te bespreken. Beide partijen dienen dan de helft van de kosten te betalen. Zonder toestemming van de buren mag u geen schutting plaatsen.
Hoe hoog mag een struik boven een schutting uitkomen? Een struik of haag mag maximaal één meter hoog zijn in de voortuin. In de zijtuin of achtertuin mag deze maximaal twee meter hoog zijn.
Recht van uitzicht: het recht om uitzicht te houden. Vaak betekent dit een verbod om boven een bepaalde hoogte iets te bouwen. Gootrecht: het recht om (vuil) water te lozen vanaf het ene erf naar het erf van de buren via bijvoorbeeld hemelwaterafvoer.
Voor (ver)bouwen is meestal een omgevingsvergunning voor bouwen nodig. Soms heeft u geen omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld voor gewoon onderhoud of het plaatsen van een dakkapel aan de achterkant van uw woning.
In het fietsenrek passen 4 fietsen en dit zorgt voor ruimtebesparing in je garage of schuur. Het fietsenrek is geschikt voor fietsen met een banddikte van maximaal 6.3 cm. Afmeting: 100x32x27cm.
Verplicht of niet. Een goede werkgever zorgt natuurlijk voor een fietsenstalling waar je bijvoorbeeld ook nog je e-bike kunt opladen. Maar het kan natuurlijk zijn dat er doodgewoon geen plek is voor een fietsenstalling. Als er parkeerruimte is voor auto's dan moet het ook mogelijk zijn een fietsenstalling te plaatsen.
Als minimum geldt een breedte van 1.70 meter. Voor grote stallingen, bijvoorbeeld bij scholen, wordt aanbevolen de hoofdpaden breder te maken: 3.00 tot 4.00 meter.