De hoogte van een erfafscheiding achter de voorgevel van je woning is maximaal 2 meter. Het gaat dan om een schutting of hek. Een groene erfafscheiding, zoals bijvoorbeeld coniferen of een beukenhaag, heeft geen wettelijk maximum hoogte.
Volgens de wet moet een boom minimaal 2 meter van de erfgrens staan. Een heg of struik moet minimaal 0,5 meter van de erfgrens staan. Soms geldt een uitzondering en mogen bomen en planten toch dichterbij staan. Ga bij problemen eerst in gesprek met uw buren.
Zorg dat u de erfafscheiding niet te hoog maakt: Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. Voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte.
Ze zijn wintergroen en onderhoudsarm. U heeft hiervoor wel de ruimte nodig, want een grote volwassen conifeer kan wel 20 meter hoog worden. Wordt een solitaire conifeer te groot dan is het meestal niet mogelijk deze te toppen, hierdoor verliest de conifeer zijn natuurlijke vorm.
Hoe hoog mag een boom zijn? Daar is gemakkelijk een antwoord op te geven. Zo hoog als de boom kan groeien zonder zwaarwegende en buitenproportionele hinder te veroorzaken. Zo is het en daar zult u het mee moeten doen.
Een Conifeer is zowel een boom als een heester. Wanneer deze laag wordt gehouden doormiddel van snoeien blijft dit een heester zonder stam, echter wanneer de kans wordt gegeven kan de Conifeer uitgroeien tot volwaardige boom.
De wet. In de wet staat dat een boom minimaal 2 meter en een heg op minimaal 0,5 meter van de erfgrens geplant moet worden, lezen we op het Juridisch Loket. Staat een boom of heg binnen de 'verboden zone'? Dan mag dit alleen als de boom, heg of struik niet boven de erfafscheiding van maximaal twee meter hoog komt.
Zaag de toppen van de conifeer met een scherpe zaag. Het maakt niet uit of dit een handzaag of een elektrische zaag is, zolang deze maar goed scherp is. Door het gebruik van scherp gereedschap maakt u namelijk mooie, gladde snoeiwonden en stelt u zo de conifeer in staat om snel te herstellen.
Tegenwoordig kennen we in de zomer steeds hogere temperaturen en is er soms zelfs sprake van een droogte. Wanneer het een lange tijd niet regent en u de conifeer zelf niet water geeft, kan de conifeer bruin verkleuren. Dat komt doordat de conifeer in dat geval niet voldoende vocht kan opnemen.
Als je ervoor zorgt dat de coniferen in jouw tuin op de juiste manier verzorgd worden, kun je dus nog heel lang van hun stijlvolle voorkomen en de beschutting die ze bieden blijven genieten. Sommige coniferen kunnen namelijk wel meer dan duizend jaar oud worden.
De wet: vordering tot medewerking. In de wet staat bepaald dat in beginsel iedere eigenaar kan vorderen dat diens buren meewerken aan het plaatsen van een gemeenschappelijke scheidsmuur van twee meter hoog. De scheidsmuur dient op de erfgrens te worden geplaatst.
De standaard wetgeving voor het vergunningsvrij bouwen van een overkapping op een rijtje: Je mag niet hoger bouwen dan 3,5 meter. De afstand van de woning tot de overkapping mag niet groter zijn dan 30 meter. Je mag niet binnen 1,0 meter van de erfgrens bouwen, tenzij op die grens een muur staat.
Een conifeer mag alleen op het nieuwe hout gesnoeit worden, en niet op oud hout. Afzagen is dus geen optie. En wilt u toch snoeien, dan in Juni, dan heeft u de meeste kans dat ze overleven.
Zet eventueel een overeenkomst met je buren hierover op papier, voor het geval zij verhuizen en je nieuwe buren krijgt. De maximale hoogte van een haag is niet wettelijk vastgelegd, maar we raden je aan om je haag niet hoger dan 2 meter te laten worden. Zo voorkom je problemen en wordt het snoeien ook niet te moeilijk.
U mag alleen de takken boven uw grond afknippen. Alles wat u afknipt boven uw grond, is uw eigendom. Gaat het om een heg op de erfgrens? Dan mag u de heg aan uw kant snoeien.
Naast schimmels kunnen ook insecten taksterfte veroorzaken. Zo vertonen de naalden en schubben van coniferen die door de (coniferen)spintmijt bezocht zijn gele vlekjes (zuigplekken). De mijten zelf zijn te klein om met het blote oog te ontdekken. De takken worden later grijsbruin en sterven af.
Tast de wortels op een aantal punten aan en spray of giet daar vervolgens een herbicide op. Mocht dit onvoldoende werken, dan zou je de coniferen eerst voor een groot deel kunnen snoeien en vervolgens een middel als RoundUp kunnen injecteren in de stam hiervan.
Onderschat het alleen niet, want coniferen kunnen zich flink wortelen en dat maakt de klus zwaar. Daarnaast maken professionele gereedschappen de klus een stuk lichter en daarmee ook sneller te doen.
Coniferen kunt u het beste 'scheren'. Een conifeer mag namelijk absoluut niet tot op het oude hout worden teruggesnoeid. Door scherende bewegingen te maken, zorgt u ervoor dat u alleen de jonge scheuten snoeit. Van de jonge scheuten mag u overigens niet meer dan 10 centimeter snoeien.
De beste snoeitijd is mei/juni, en in september een tweede maal. Niet later snoeien dan september anders krijgt de haag te weinig tijd om zich te herstellen voordat hij de winter ingaat. Houdt u van strakke hagen of heeft u een snelgroeiende conifeer? Dan kunt u gerust vaker snoeien.
De beste snoeitijd zijn de maanden mei, juni of september. Snoei niet later dan september en ook niet te laat in september wanneer er vroege nachtvorst voorspelt is. Uw coniferen hebben tijd nodig om zich te herstellen voor de winter intreedt.
Voor elke boom met een stamomtrek vanaf 80 centimeter (gemeten op 1,30 meter hoogte) die u wilt kappen, heeft u een kapvergunning nodig. Eerst mochten bomen (dikker dan 80 cm) in particuliere tuinen vaak zonder vergunning gekapt worden. Dit mag nu niet meer.
Vertel uw buren dat u last heeft van de boom of struik. Vraag of ze de overhangende takken willen snoeien tot aan de erfgrens en de hoogte van de schutting. Geef aan dat ze toegang tot uw grond kunnen krijgen als het vanaf hun kant niet lukt. Daar hebben de buren ook recht op.