Door te blancheren wordt het bederf uitgesteld en kun je sperziebonen tot vaak wel een jaar bewaren in de vriezer. Waarom je de bonen met blancheren langer kunt bewaren, heeft volgens Van der Vossen te maken met het stoppen van het bederfproces. ,,In verse groenten zitten enzymen (een soort eiwitten - red.)
Simpel: breng een pan water aan de kook, voeg een snuf zout toe en blancheer de sperziebonen 2-3 minuten in het kokende water. Na het blancheren giet je het water af en dompel je de sperziebonen in ijswater om het kookproces te stoppen.
Kun je bonen invriezen zonder ze eerst te blancheren? Nee, je moet bonen altijd drie minuten blancheren voordat je ze invriest. Dit garandeert dat ze hun smaak en textuur beter behouden.
Daarnaast geldt ook dat je sperziebonen een dag van tevoren kunt schoonmaken als je ze later wilt gebruiken. Bewaar ze in een luchtdichte container of zak in de koelkast om hun versheid te behouden. Zo kun je de volgende dag gemakkelijk aan de slag met je recept zonder de bonen eerst te hoeven schoonmaken.
Kun je rauwe sperziebonen roerbakken? Ja, rauwe sperziebonen kun je roerbakken of wokken, maar blancheren vooraf is aanbevolen om ze zachter en verteerbaarder te maken en de roerbaktijd te verkorten.
Mijn favoriete manier om sperziebonen te koken is om ze in olie te blancheren tot ze gerimpeld en zacht zijn, en ze dan te roerbakken . Olie-blancheren is een populaire techniek in de Chinese keuken, wat in feite snel bakken in zeer hete olie is.
Breng en pan met water en zout aan de kook. Snijd het harde stukje van de sperzieboon eraf, het mooie sierlijke puntje aan de andere kant kun je laten zitten. Kook de sperziebonen zonder deksel, afhankelijk van de dikte in 6-8 min.gaar (de sperziebonen moeten nog frisgroen zijn).
Wat is het voedingsadvies voor sperziebonen? Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten.
Basilicum: Basilicum voegt een verfrissende en kruidige smaak toe aan groene bonen. Probeer een snufje basilicum toe te voegen aan boontjes voor een subtiele, Italiaanse touch. Tijm: Tijm voegt een aardse en hartige smaak toe. Combineer tijm met olijfolie en knoflook voor geroosterde bonen met een mediterraan tintje.
Als je te lang wacht, soms zelfs maar een dag of twee , kunnen je bonen houtachtig of bitter smaken en te veel taaie draden ontwikkelen .
Blancheren. Hoewel invriezen het verouderingsproces vertraagt, wordt het niet helemaal gestopt. Daarom moeten de meeste groentesoorten een methode van warmtebehandeling ondergaan, meestal blancheren, om de rijpende enzymen inactief te maken en de kleur, textuur en smaak van groenten te behouden.
De sperziebonen zijn dan beschimmeld, verkleurd of troebel. Dit bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of zelfs proeven. Goed wassen, puntjes eraf snijden, eventueel in tweeën breken en met water aan de kook brengen.
Om sperziebonen in te vriezen, hoeft u ze alleen maar te snijden en ze in een enkele laag op een pan met bakpapier te leggen . Dit voorkomt dat ze aan elkaar klonteren als ze invriezen. Zet de pan 1-2 uur op een plat oppervlak in uw vriezer, totdat ze bevroren aanvoelen.
Tip: voeg een theelepel zout toe aan het ijswater om te voorkomen dat de smaak alsnog verloren gaat. Het belangrijkste doel van blancheren is het stoppen van het bederfproces, zodat je langer kunt genieten van je ingevroren groenten!
Door een hoge concentratie zout in het blancheerwater te gebruiken (2 eetlepels per liter water) worden de sperziebonen snel malser, zodat hun heldergroene kleur behouden blijft . De grote hoeveelheid zout in het blancheerwater dringt door in de stevige schil van de bonen om ze vollediger te kruiden dan kleinere hoeveelheden zouden doen.
De kooktijd van sperziebonen is 12-16 minuten. Als je sperziebonen meteen na het koken laat schrikken onder koud stromend water, behouden ze hun mooie groene kleur. Wil je weten of sperziebonen gaar zijn? Ze mogen knapperig zijn maar niet piepen, anders hebben ze nog onvoldoende smaak.
Sperziebonen bereiden
Hoewel je soms hoort dat water sneller aan de kook komt als er zout in zit, is dat niet waar: het kookpunt wordt daar namelijk ook hoger door. Het is juist beter om sperziebonen zonder zout te koken, omdat je anders het risico loopt dat het velletje wat taaier wordt.
Gekruid zout : Koop gekruid zout in de winkel, of maak je eigen gekruid zout thuis. Chilipoeder: Dit is een onverwachte knock-out kruidenmix. Chilipoeder voegt een vleugje pit en kleur toe zonder te overheersend te zijn. Knoflookpoeder: Wij gebruiken hier liever knoflookpoeder.
Waarom zijn sperziebonen goed voor je gezondheid:
Sperziebonen zijn rijk aan folaat (vitamine B11). Folaat helpt in je lichaam bij de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder rode en witte bloedcellen. Daarnaast draagt folaat bij aan je hersen- en zenuwfuncties die betrokken zijn bij het leer- en concentratievermogen.
Omdat het een broertje is van de sperzieboon mag worden aangenomen dat de snijboon ongeveer dezelfde eigenschappen, vitamines en mineralen bevat. Uit onderzoek is gebleken dat de groene boon niet alleen antioxidanten als vitamine C en betacaroteen bevat, maar ook een hoge concentratie van het mineraal mangaan.
Textuurveranderingen: slijmerige textuur en zachtheid
Als de bonen slijmerig of plakkerig aanvoelen, is dat een duidelijk teken van bederf. Een slijmerige textuur duidt vaak op bacteriële groei, wat kan leiden tot voedselgerelateerde ziekten als het wordt geconsumeerd.
Koken zonder Deksel
Als je bonen en boontjes kookt zonder deksel, zal het overtollige vocht verdampen en krijg je een meer geconcentreerde smaak. Dit kan nuttig zijn als je bonen aan het roosteren bent in de oven of als je een gerecht wilt waarbij je de bonen wilt laten karamelliseren, zoals bij roerbakgerechten.
Te lang koken is ook niet goed, omdat het dan kan gebeuren dat de draadjes taai worden. We adviseren je dan ook om nooit langer dan 16 minuten te koken. Check tijdens het koken regelmatig met een vork of de boontjes al zacht zijn. Zodra dat het geval is, kun je ze afgieten.