Bij een normale oogdruk liggen de waarden tussen de 10 en 22 mmHg. Normaal betekent dat vrijwel iedereen een oogdruk heeft tussen deze twee waarden. In ons oog wordt continu een helder vocht, kamerwater, geproduceerd. Dit gebeurt in het straalvormig lichaam dat zich achter de iris bevindt.
Dat verschilt per mens. Een normale oogdruk, dat wil zeggen een oogdruk die bij 95% van alle mensen voorkomt, bevindt zich tussen de 10 en de 21 mm Hg. Wat voor een oog een gezonde oogdruk is, hangt sterk af van de gezondheid van de ogen. Voor sommige ogen is 30 mm Hg nog goed, voor andere ogen is 14 mm Hg te hoog.
Voorbeelden: brinzolamide oogdruppels, dorzolamide oogdruppels, acetazolamide tabletten en capsules. Pilocarpine zorgt voor pupilvernauwing en bevordert de afvoer van vocht uit het oog. Hierdoor wordt de druk in het oog verlaagd. Pilocarpine wordt ook in combinatie met andere werkzame stoffen voorgeschreven.
Kortom, als een te hoge oogdruk niet behandeld wordt, kan dit leiden tot onomkeerbare gezichtsvelduitval. Treden klachten op als een rood, dof of pijnlijk oog, overmatige lichtgevoeligheid, wazig zien en zelfs – als bij een griep - hoofdpijn, misselijkheid en braken, dan is er mogelijk sprake van acuut glaucoom.
Hierdoor neemt de weerstand die het kamerwater ondervindt toe en stijgt de oogdruk. De oorzaak daarvan is niet precies bekend. Risicofactoren zijn o.a bijziendheid (myopie; 1.7 -4x hoger risico), vaatafsluitingen in het oog, suikerziekte en vaatziekten. Bij deze vorm van glaucoom is de afvoer van kamerwater belemmerd.
Stress Stress verhoogt de oogdruk niet. Wel kan men natuurlijk in stressvolle perioden vergeten om de oogdruk verlagende oogdruppels te gebruiken en dan stijgt de oogdruk. Familie Wanneer u glaucoom heeft, hebben al uw bloedverwanten, maar vooral uw kinderen, broers en zusters een hogere kans om ook glaucoom te hebben.
Medicijnen die cortison bevatten
Bij langdurige behandeling kunnen zij veranderingen in de ogen teweegbrengen, zoals een verhoogde druk in de oogbol (glaucoom) en de schade die daardoor aan de optische zenuw ontstaat. Op dezelfde manier kunnen preparaten met cortison ook de vorming van een cataract versnellen.
Glaucoom is een ziekte van het oog waarbij de oogzenuw beschadigd raakt, waardoor delen van het gezichtsveld uitvallen. Als glaucoom niet voldoende wordt behandeld neemt deze schade toe en wordt het gezichtsveld steeds kleiner (kokerzien). Uiteindelijk kunt u daardoor blind worden.
In het kort
Zonder behandeling ontstaat heel langzaam (na jaren) blijvend verlies van uw gezichtsveld. U krijgt oogdruppels die de oogboldruk verlagen. Vertel uw familieleden dat u glaucoom heeft. Dan kunnen zij zich laten testen.
De oogarts bepaalt uiteindelijk of behandeling nodig is en hoe vaak je je ogen moet laten controleren. Als er bijvoorbeeld glaucoom voorkomt in je familie, dan is het verstandig om je ogen wat vaker te laten controleren. Als er sprake is van glaucoom, dan moet dit behandeld worden.
Symptomen acuut glaucoom
Hevige pijn in en rond het oog. Het oog is rood en dof. Wazig zien met het oog. Hoofdpijn, misselijkheid, overgeven.
Bij sommige vormen van glaucoom helpt een laserbehandeling beter dan oogdruppels. Of glaucoom behandeld kan worden met laser en wat het resultaat is, verschilt per patiënt, per soort glaucoom en zelfs per oog. Uw oogarts bespreekt met u welke laserbehandeling voor uw soort glaucoom het meest geschikt is.
Voedingsmiddelen met veel vitamine A zijn lever, vis en melkproducten. Vitamine B1 zit in hoge mate in graanproducten. Hoe het komt dat voeding invloed heeft op de ziekte is nog niet precies bekend. Magnesiumrijke voedingsmiddelen zoals sojabonen, schelpdieren en garnalen vergroten de kans om glaucoom te krijgen.
Uit onderzoek blijkt dat: vooral Luteïne, Zeaxanthine maar ook vitamine C, vitamine E en betacaroteen, vooral op de macula de meeste invloed hebben. Deze stoffen komen met name voor in groente en fruit. Ook zink en omega 3 hebben een grote rol om het netvlies te beschermen tegen vrije radicalen.
Glaucoom is niet te genezen. Op dit moment is de enige bewezen therapie voor glaucoom het verlagen van de oogdruk. Glaucoom kan op drie verschillende manieren worden behandeld. Meestal schrijft de oogarts u druppels voor om de oogdruk te verlagen en verdere aantasting van het gezichtsveld te beperken.
Een verhoogde oogdruk ontstaat door een onevenwicht in de productie en afvoer van het oogvocht. Dit treedt op wanneer de afvoerkanalen in het oog te nauw worden. De gemiddelde oogdruk in de bevolking schommelt tussen de 12-21 mmHg. Vanaf een oogdruk van 21 mmHg is er sprake van een verhoogde oogdruk.
Vitamine B1
Gebruik van vitamine B1 zou volgens onderzoek de kans op het ontwikkelen van glaucoom verkleinen. Ook helpt het in het algemeen bij het voorkomen van oogziektes. Belangrijkste bronnen zijn varkensvlees en graanproducten. Groenten die vitamine B1 bevatten, zijn bijvoorbeeld prei en zongedroogde tomaten.
Acuut glaucoom
Dit is gevaarlijk voor uw oog. Omdat de oogdruk hoger kan worden dan de bloeddruk in het oog, wordt de doorbloeding van het oog onderbroken. De klachten bij acuut glaucoom zijn anders en sneller. Het zicht wordt in korte tijd wazig en u krijgt forse hoofdpijn boven uw oog.
Een glaucoomoperatie kan onder plaatselijke verdoving of onder algehele narcose plaatsvinden en duurt ongeveer anderhalf uur. Ter voorbereiding van de operatie wordt het oog gedruppeld en tijdens de operatie wordt het oog steriel afgedekt. Na afloop zal een oogverband op het oog aangebracht worden.
Glaucoom is namelijk een ziekte waarbij de oogzenuw aangetast is. Dit wordt meestal veroorzaakt door een verhoogde druk in de oogbol. Door het afknellen van de oogzenuw wordt de verbinding tussen het oog en de hersenen langzaam beschadigd. Bij grijze staar (cataract) is de ooglens troebel.
Glaucoom veroorzaakt een progressief gezichtsverlies dat begint in het perifere zicht, en langzaam uitbreidt naar het centrum. Het gezichtsverlies is blijvend en onomkeerbaar. Zonder behandeling kan deze ziekte blindheid tot gevolg hebben.
Oogdruppels zijn niet zo onschuldig als vaak wordt gedacht. De bijwerkingen en onjuiste toediening ervan kunnen zelfs leiden tot levensbedreigende situaties. Een overzicht van de risico's. Na toediening van oogdruppels kunnen toxische serumspiegels voorkomen.
Het advies is om na het druppelen uw traanbuis tenminste 1 minuut dicht te drukken. Dit vermindert de kans op bijwerkingen en een vieze smaak in de mond. minuten tussen de verschillende druppels. Als u zowel druppels als oogzalf gebruikt doe dan eerst de oogdruppels in het oog en na ongeveer 5 minuten de oogzalf.
3.Laat je ogen rusten
Het is dan ook handig om tijdens het staren naar het scherm af en toe een pauze in te lassen om je ogen te laten rusten. Een manier om dit te doen is door bijvoorbeeld iedere 20 minuten even 20 seconden pauze te nemen.