Een normale lichaamstemperatuur bij je baby schommelt tussen de 36,5 en 37,5 graden Celcius. Geeft de thermometer een temperatuur hoger dan 38 graden aan, dan heeft je baby koorts.
Bij een infectie kan de temperatuur oplopen tot 40 of 41 graden. Dat kan geen kwaad. De koorts is niet schadelijk voor het lichaam of de hersenen. Zolang het lichaam de warmte kwijt kan, komt de temperatuur zelden tot boven de 41 graden.
Koorts kan een aantal dagen duren. Hoe lang de koorts duurt, zegt niets over hoe ziek je kind is. Zo gauw het lichaam de infectie heeft bestreden, daalt de lichaamstemperatuur weer. Koorts komt regelmatig voor bij kinderen, vooral als je kind jonger is dan vijf jaar.
Als volwassene raadpleeg je best een arts als je koorts: boven de 39 °C oploopt (hoge koorts kan de hersenen en andere organen in de war sturen en beschadigen) gepaard gaat met specifieke symptomen zoals buikkrampen, branderig gevoel bij het plassen, suf en slaperig zijn, zware hoofdpijn of huiduitslag.
contacteer je arts indien de lichaamstemperatuur meer dan 38°C bedraagt. Kind tot 2 jaar: contacteer je arts bij alarmsignalen, koorts die niet zakt ondanks de correct gedoseerde koortswerende middelen of koorts die langer dan 3 dagen aanhoudt.
Raadpleeg een arts als de lichaamstemperatuur meer dan 39°C bedraagt.
Koortspieken van 41°C en 42°C komen ook voor, bij koortspieken van 43°C is de situatie levensbedreigend. Erg hoge lichaamstemperaturen kunnen verschillende gevolgen hebben: Verstoring van de werking van enzymen. Celstofwisseling.
Het is gebruikelijk om baby's vanaf 3 maanden paracetamol in de vorm van een zetpil te geven. De dosering is afhankelijk van zijn leeftijd en gewicht. Over het algemeen geldt de formule: 10-15 mg per kilogram lichaamsgewicht. Na het toedienen van paracetamol mag je baby pas na zes uur een volgende dosering.
RESULTATEN: Behandeling met een hoge dosis paracetamol resulteerde in 0,4 graden C lager lichaamstemperatuur dan placebo behandeling na 24 uur (95% BI 0,1 ° C tot 0,7 ° C).
Wat zijn koortsaanvallen? Bij koortsaanvallen heb je last van plotselinge stijgingen van koorts. Bij koorts is er sprake van een verhoging van de lichaamstemperatuur en een gevoel van ziek zijn, ofwel algehele malaise. Koorts is een reactie van het lichaam op bacteriën en virussen.
Het is mogelijk dat je baby een hogere temperatuur heeft omdat hij tandjes begint te krijgen. Deze lichte stijging is echter niet hetzelfde als echte koorts (vanaf 38°C). Als je kindje een temperatuur heeft die hoger is dan 38°C, toont dit aan dat je kindje ziek is en er wellicht een behandeling nodig is.
Bij warmtestuwing is er geen balans tussen de lichaamstemperatuur en de omgevingstemperatuur. De temperatuur van het lichaam stijgt omdat het de overtollige warmte niet kwijt kan aan de omgeving. De huid kan rood en vochtig (transpiratie) zijn, maar ook droog aanvoelen door de verdamping van transpiratie.
Uitwendige warmte: Een kindje kan koorts ontwikkelen door oververhit te geraken door een te warme ruimte of te lang in de zon zitten. Kinderen zweten nog niet zoveel en kunnen hun temperatuur nog minder goed reguleren dan volwassenen.
Dan kan het zijn warmte niet kwijt. Bij het snel oplopen van koorts krijgt een kind het meestal wel koud en gaat het rillen, in dat geval kan je je kind tijdelijk wat extra toedekken. Geef je kind, als het ziek is, voldoende te drinken. Een ijslolly is vaak een lekkere dorstlesser voor zieke kinderen.
Vaak direct, maar soms ook na enkele weken kan de baby verschillende symptomen laten zien zoals: een voorkeurshouding, overstrekken, veelvuldig huilen/krijsen, buikkrampjes/koliek, onrustig, de vuistjes frequent ballen, niet goed kunnen ontspannen, moeite met slikken, veel spugen, etc.
Dat is deels te wijten aan je biologische klok. De biologische klok reguleert namelijk niet alleen je slaap, maar ook je immuunsysteem. Het immuunsysteem wordt geactiveerd bij ziekte, waarbij infectie-vechtende cellen een variatie aan chemicaliën loslaten die de infecties bestrijden.
Hoge koorts is koorts boven de 40 graden. In veel gevallen hoef je de huisarts niet te raadplegen. Neem bij twijfel altijd het zekere voor het onzekere en bel de dokter.
Maximaal 2-3 zetpillen per dag. Kinderen 2-4 jaar, 12,5-17 kg, dosis 240 mg, maximaal 3 zetpillen per dag. Kinderen 4-6 jaar, 17-22 kg, dosis 240 mg, maximaal 4 zetpillen per dag. Wanneer de symptomen van pijn en/of koorts weer opkomen, kan toediening herhaald worden.
Hoe kun je koorts verlagen? Koorts is een normale reactie van het lichaam en meestal ongevaarlijk. Het is dan ook meestal niet nodig om de koorts te verlagen. Rust nemen en uitzieken is in de meeste gevallen voldoende.
Tabletten en drank: binnen een half uur na innemen merkt uw kind dat de pijn of koorts minder wordt. Ze werken 3 tot 6 uur. Zetpillen: zetpillen werken iets minder snel dan de tabletten, ongeveer binnen 1 uur. Ze werken 8 tot 12 uur.
Je hebt koorts als je lichaamstemperatuur hoger dan 38 graden celsius hebt. Een normale lichaamstemperatuur ligt rond de 37 graden. Als je temperatuur iets hoger ligt, hoef je niet gelijk koorts te hebben. Bij een temperatuur tussen de 37,5 en 38 graden noemen we het namelijk 'verhoging'.