Hilversum is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland en de grootste plaats in de landstreek het Gooi. Hilversum huisvest veel landelijke omroepbedrijven en wordt ook wel aangeduid als de 'mediastad'. De gemeente Hilversum heeft 91.799 inwoners op een oppervlakte van 46,19 km².
Het centrum van Hilversum ligt op ca 5m boven NAP.
Wilt u weten op welke hoogte het maaiveld van uw postcode ligt? Bezoek dan www.ahn.nl. De waarden zijn ten opzichte van het Normaal Amsterdams Peil (NAP), afgerond op decimeters. De hoogten zijn afkomstig van het Actueel Hoogtebestand Nederland.
Het laagste punt van Nederland ligt 6,78 meter onder 0 NAP, de gemiddelde zeespiegel.
Bijna een derde van Nederland bevindt zich onder zeeniveau. Het laagste punt van Nederland ligt in Nieuwerkerk aan den IJssel op 6,76 meter onder zeeniveau. Het hoogste punt van Nederland bevindt zich op het drielandenpunt van Nederland, België en Duitsland. Dit punt ligt op 323 meter boven zeeniveau.
Overstromingen in Nederland zijn een reëel gevaar
Nederland is een delta, grote delen van ons land liggen hierdoor onder de zeespiegel. Grote rivieren zoals de Rijn en de Maas stromen door ons land naar de Noordzee. Overstromingen in ons land ontstaan niet alleen vanuit de zee, maar ook vanuit rivieren.
Op 29 juni 1995 stelde de Meetkundige Dienst van Rijkswaterstaat vast dat het laagste punt van Nederland ligt in de gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel op -6,74 N.A.P. De peilgegevens voor heel Nederland worden weergegeven in een NAP-publicatie.
Amsterdam ligt 2 meter onder de zeespiegel. Het ligt net als veel andere plaatsen in Nederland, sommigen tot wel 7 meter, onder de zeespiegel. De laagste delen bevinden zich in het westen van het land, waaronder Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland.
We zien dat de Randstad inderdaad het grootste risicogebied is in Nederland. Het hangt af van de waterstand en de plek van de dijkdoorbraak hoe hoog het water kan komen. Voor deze kaart zijn computerberekeningen uitgevoerd van verschillende dijkdoorbraken. Voor elke locatie is gekeken wat de maximale waterhoogte was.
De Nederlandse kust zal voor het eerst in honderden jaren terrein moeten prijsgeven: het gaat slechts over 250 – 750 meter van de kuststreek door de erosie van de kustzone. Verlies van een groot deel van de zout- en zoetwaterwetland en weidevogelgebieden.
Op basis van de actuele hoogtekaart en de huidige inrichting van Nederland kunnen we stellen dat: 26% van het landoppervlak van Nederland beneden NAP ligt; 59% van het landoppervlak van Nederland (dus excl. Waddenzee, IJsselmeer en ander open water) gevoelig/kwetsbaar is voor overstromingen.
Hilversum is het allebei
Vanaf die tijd ben je een stad wanneer je bijvoorbeeld een ziekenhuis, station, middelbare scholen en meer dan 25.000 inwoners hebt. Hilversum heeft dit allemaal en is dus volgens de moderne betekenis een stad. Dorpen hebben een landelijk karakter en een brink.
Hilversum staat bekend als mediastad, alle publieke omroepen en enkele commerciële omroepen hebben hier hun kantoren. Verder is het raadhuis heel bekend vanwege de architect: Dudok. Dudok heeft veel gebouwen en scholen in Hilversum ontworpen bijvoorbeeld CBS Kruispunt en de Fabritiusschool.
De bevolkingsgroei, van bijna 17,5 miljoen nu naar 20 miljoen in 2100, wordt voor een belangrijk deel opgevangen in middelgrote, deels nieuwe steden in Zuid- en Oost-Nederland. Als bescherming tegen de stijgende zeespiegel wordt de duinenrij langs de Noordzee verbreed en worden zandsuppleties uitgevoerd.
Wetenschappers verwachten dat Venetië in 2100 tussen de 17 en 53 centimeter gezakt is. Op dit moment wordt de stad vier keer per jaar geteisterd door extreem hoog water ('acqua alta'), waarbij de straten blank komen te staan. In 2100 staan de straten 20 tot 250 dagen per jaar blank!
Het NAP staat sinds 1891 voor Normaal Amsterdams Peil. Het is ontstaan uit het Amsterdams Peil (AP), een van de vele lokale en regionale peilen die Nederland vóór de twintigste eeuw kende. Het AP was gebaseerd op het gemiddelde zomervloedpeil van het IJ, gemeten in de periode 1 september 1683-1684.
Hoe hoog het water staat, dat kan je zien aan het Normaal Amsterdams Peil: het NAP. Sommige gebieden in Nederland liggen hoger dan het NAP. Daar leef je boven de zee. En sommige gebieden liggen onder NAP, daar ben je dus lager dan de zee.
Als we op Gouda zoeken, zien we een hoogte van 16.103 meter ten opzichte van het Nederlands Amsterdams Peil.
1. Malediven – 1,8 meter boven zeeniveau.
Diepste punt
Het diepste boorgat in Nederland (stand mei 2021) ligt in de provincie Groningen. De boring Tjuchem-02-S1 in de voormalige gemeente Slochteren bereikte in 1972 een einddiepte van 5994,2 meter onder NAP.
De gemeente Amsterdam heeft met 882.633 het hoogste aantal inwoners van alle gemeenten in Nederland.