Verschil tussen portofoons en walkie talkies? Een portofoon is een geavanceerde zender-ontvanger voor professionele gebruikers, zoals bijvoorbeeld politie, brandweer, ambulance, beveiliging, douane of bedrijfshulpverleners. Een walkie talkie is een apparaat bedoeld voor privé of recreatief gebruik.
Door het indrukken van de zendtoets op de portofoon kan één iemand spreken en de overige gebruikers kunnen dat bericht ontvangen (luisteren). Voor de luisterende gebruikers is het op dat moment niet mogelijk te reageren, tenzij een speciale functie is geprogrammeerd die het toelaat een gesprek te onderbreken.
Een zeer belangrijk voordeel: de walkie-talkie maakt het mogelijk om met meerdere personen tegelijk te praten. Hoewel u met een telefoon slechts een persoon kunt bellen, kunt u met een walkie-talkie meerdere mensen met elkaar verbinden, allemaal via hetzelfde kanaal.
Zo kan je in een open vlakte of bij 'line of sight' (zichtcontact) perfect tot 2,5 à 3 Km ver zenden met een vergunningsvrije walkie talkie. Anderzijds zorgt een bebouwde of beboste omgeving voor een beperkter bereik. Ook is de befaamde 'Kooi van Faraday'* niet echt bevorderlijk voor radiostralen.
Over het algemeen varieert de afstand verzenden-ontvangen van 5 tot 10 km afhankelijk van het model. Belangrijk om te weten is dat golven zich altijd in een rechte lijn verspreiden. Uw Walkie-talkie heeft een minder groot bereik als u hem in een bebost of heel vochtig gebied gebruikt.
Bij de nieuwere digitale walkie talkies met display is het mogelijk om op het scherm te zien op welk kanaal uw apparaat op dat moment zit, bij de analoge toestellen is dit te zien op de knop waarmee u het kanaal selecteert. Als alle portofoons op hetzelfde kanaal staan ingesteld kun u beginnen met uw gesprek!
Nadelen portofoon
Door de portofoon hebben ze een “extra” BHV communicatiemiddel, welke soms als extra ballast wordt ervaren. Ook moet de portofoon vaak eerst opgehaald worden tijdens een calamiteit en dat betekent tijdverlies. Een push to talk app heeft hier geen last van.
Een van bekendste radiocodes is "10-4". Deze code ken je uit politiefilms als agenten een bericht van hun collega over de portofoon ontvangen. 10-4 betekent dat de ander jouw boodschap heeft begrepen en erkend. Als je "10-5" zegt, dan vraag je iemand om informatie door te geven aan een ander individu.
Met meerdere personen tegelijkertijd communiceren.
Een zeer belangrijk voordeel: de portofoon maakt het mogelijk om met meerdere personen tegelijk te praten. Hoewel u met een telefoon slechts een persoon kunt bellen, kunt u met een portofoon meerdere mensen met elkaar verbinden, allemaal via hetzelfde kanaal.
U zult de kanalen dus moeten delen met mensen die zich binnen uw bereik bevinden. Wilt u communiceren over een afstand van meer dan 500 of 1000 meter, dan kunt u beter kiezen voor portofoons met een vergunning. Wilt u communiceren over een afstand van meer dan 2000 meter dan kunt u het beste kiezen voor 4G portofoons.
Het voordeel van een portofoon is dat je verschillende personen tegelijk kunt bereiken. Bovendien heeft het en hoge duurzaamheid en betrouwbaarheid. Omdat een portofoon in tegenstelling tot een mobiele telefoon maar één functie heeft, kan er een veel betere kwaliteit worden gegarandeerd.
Een portofoon is ook wel bekend onder de naam walkie-talkie en wordt gebruikt om te communiceren tussen mensen op verschillende plekken. Eigenlijk is het een draagbaar toestel waarmee gezonden en ontvangen kan worden. Walkie-talkie wordt als naam meer gebruikt wanneer het niet om professioneel gebruik gaat.
C2000 is het communicatiesysteem voor de hulpdiensten. Politie, brandweer, ambulancediensten, onderdelen van het ministerie van Defensie en daaraan gekoppelde organisaties gebruiken het digitale systeem voor hun mobiele communicatie.
De aanvraag van een zendmachtiging kost eenmalig +/- 209,00 Euro*. - De jaarlijkse kosten van de zendvergunning bedragen +/- 79,00 Euro*. - De kosten zijn onafhankelijk van het aantal portofoons dat u gaat gebruiken. U betaalt de kosten van de zendvergunning rechtstreeks aan het Agentschap Telecom.
Frequenties en kanalen
Een frequentie omvat in feite meerdere kanalen. Voor walkies-talkies die gebruik maken van de frequentie PMR 446 zijn er 8 of 16 kanalen, afhankelijk van het type toestel.
Vrienden toevoegen aan de Walkietalkie-app
Tik op 'Voeg vrienden toe' en kies een contact. Wacht tot de vriend de uitnodiging heeft geaccepteerd. De contactkaart blijft grijs en wordt weergegeven onder 'Uitgenodigde vrienden' totdat de vriend accepteert.
De afkorting PMR staat voor Personal Mobile Radio en de toevoeging komt van de frequentie waarop de zendontvangers, of portofoons, werken: 446 MHz. Het vermogen van de zenders bedraagt maximaal 0,5 watt; het bereik in het open veld is hiermee in optimale omstandigheden 10 kilometer.
Deze portofoons hebben een zendbereik van 5 tot 7 kilometer en zijn daarmee ideaal voor beveiligers in winkelpanden of kleine winkelcentra. Ook op evenemententerreinen volstaan professionele vergunning vrije portofoons.
De VHF portofoons worden dan ook vaak gebruikt in grote open velden of op het water bij maritieme activiteiten. De UHF band maakt gebruik van Ultra High Frequency. Deze frequenties zitten tussen de 400 en 512 MHz.