Vermogensbelasting. In Zwitserland is vermogensbelasting verschuldigd over de waarde van tweede woningen, waarbij (hypothecaire) financieringsschulden aftrekbaar zijn. De vrijstellingen en tarieven kunnen per kanton verschillen. Het tarief varieert van 0,1% tot 1%.
In Zwitserland is de federale belasting, net zoals in Nederland, progressief. Als je dus meer verdient wordt je ook meer belast. De nationale belasting kan oplopen tot een maximum van 11.5%. Dit verschilt weer met de kantonnale belastingen die soms progressief zijn, en soms een standaard tarief hanteren.
België is al sinds jaar en dag populair. Dit land kent geen vermogensbelasting en ook geen vermogensrendementsheffing (box 3). Via een buitenlandse vennootschap (Nederlandse Antillen) en inkoop van aandelen kan de facto belastingvrij inkomen worden gegenereerd.
Het belastingverdrag tussen Nederland en Zwitserland is veranderd vanaf 1 januari 2021.
In een wat afgelegen dorpje kun je al een behoorlijke woning kopen voor 300.000 euro. In steden en bekende toeristische skigebieden kunnen de prijzen wel wat duur uitvallen. In zulk soort gebieden betaal je wel vier keer zoveel. Als niet- Zwitser komt er behoorlijk wat bij de koop van een woning kijken.
Omdat Zwitserland geen lid is van de Europese Unie, vragen veel mensen zich af of er een visum nodig is bij een verhuizing naar Zwitserland. In principe kunt u als Nederlander Zwitserland zonder visum bezoeken. Verblijft u echter langer dan drie maanden, dan moet u een verblijfsvergunning regelen.
Daar hebben veel mensen last van: toeristen zijn meer kwijt voor hun vakantie in de bergen, de Zwitserse industrie ziet zijn afzet inzakken en de gewone Zwitser rijdt inmiddels graag een flink eind om in de buurlanden boodschappen te doen. De Zwitserse frank is een sterke munt en de Zwitsers zijn daar trots op.
Een eeuw geleden werd het woord belastingparadijs uitgevonden. Zwitserland, dat neutraal was gebleven in de Eerste Wereldoorlog, legde zijn burgers veel lagere belastingen op dan de zwaar getroffen omringende landen Duitsland, Frankrijk, Italië en Oostenrijk.
De economische ontwikkeling van Zwitserland is van zeer hoog niveau. Er is veel goed betaald werk en daardoor is er ook een lage werkloosheid. De kwaliteit van huisvesting behoort tot de beste ter wereld. Het land heeft een fantastisch openbaar vervoernetwerk.
In Zwitserland heeft de meerderheid in een referendum tegen een plan gestemd om de pensioenleeftijd voor vrouwen te verhogen van 64 naar 65 jaar. Voor Zwitserse mannen geldt al langer dat ze tot hun 65e moeten doorwerken.
Het hoogst is de belasting- en premiedruk met 48 procent van het bbp in Denemarken. Op de tweede plaats staat Zweden (46 procent), terwijl België (44 procent) de derde plaats inneemt. Litouwen kent met 26 procent de laagste druk, gevolgd door Bulgarije (27 procent) en Letland (28 procent).
De inkomstenbelasting (Einkommenssteuer) in Duitsland is lager dan in Nederland, het maximale tarief bedraagt 42%. Bij een inkomen boven de € 250.000 heeft men nog een tarief voor de rijken van 45%.
Aflossen op je hypotheek is een goede manier om je vermogen te verlagen. Hierdoor betaal je minder vermogensbelasting. Je woning zit namelijk in box 1 en niet in box 3. Het aflossen is overigens ook een goede manier om rendement te maken zonder risico.
Naast het bankgeheim heeft Zwitserland zijn welvaart ook te danken aan haar sterke munt: de Zwitserse Frank. De Zwitsers betalen al eeuwen lang met deze munteenheid, die tot één van de sterkste eenheden ter wereld behoort.
Wanneer een Zwitserse onderneming dividend uitkeert, betalen beleggers dividendbelasting in Zwitserland. Het Zwitserse belastingtarief op dividend bedraagt 35 procent.
De belastingdruk is in Frankrijk het hoogst met 46,1%. Daarna komt Denemarken met 44,9% en België met 44,8%. Andere Europese landen waar een groter gedeelte van het bruto binnenlands product (BBP) naar de overheid gaat zijn Zweden, Finland, Oostenrijk, Italië, Luxemburg en Noorwegen.
Zwitserland en Noorwegen zijn de duurste vakantielanden. In Zwitserland liggen de prijzen van restaurants en hotels het hoogst van heel Europa: zo'n 67 procent hoger dan gemiddeld. Ook voedingsmiddelen zijn er veruit het duurst.
Alleen Zwitsers zelf kunnen een woning kopen.
In Zwitserland is het niet toegestaan om onroerend goed met woonbestemming te kopen als niet Zwitsers ingezetene. Dit is wettelijk vastgelegd middels de Lex Koller wetgeving. Deze zelfde wetgeving reguleert ook meteen de uitzonderingen hierop.
Bespaar op souvenirs en winkelen
Ga in warenhuizen als Manor en Loeb of in supermarkten op zoek naar souvenirs. Dat is vaak goedkoper dan in souvenirwinkels. Het kan veel goedkoper dan Zwitserse zakmessen of horloges: denk aan chocoladerepen of andere Zwitserse lekkernijen.
De kosten voor het huren van een huis in Zwitserland zijn afhankelijk van verschillende factoren: het kanton, de status en de grootte van de stad, de locatie, de woonruimte, enz. De gemiddelde huurprijs in Zwitserland ligt rond de € 1.000 per maand.
Verblijfsvergunning Zwitserland
De B-vergunning is voor mensen met een contract langer dan een jaar. Deze vergunning heb je minimaal nodig om in Zwitserland te kunnen wonen. De C-vergunning is een permanente verblijfsvergunning, waar je meestal pas na vijf jaar werken en wonen in Zwitserland voor in aanmerking komt.
Ook tijdens de Eerste Wereldoorlog bleef het land neutraal, al bleek dat erg moeilijk omdat zowel Frankrijk als Duitsland plannen beraamde om elkaar via Zwitserland aan te vallen. De Zwitsers vallen nu terug op die neutraliteit om geen lid te worden van de NAVO.
Berufsmaturität/Fachmaturität/Specialised Maturity Certificate. Vergelijkbaar met: een havodiploma voor het algemeen vormende deel (NLQF 4/EQF 4) en een mbo-diploma niveau 2 of 3 voor het beroepsvormende deel (NLQF 2-4/EQF 2-4). Duur van de opleiding: 4 jaar.
Het Zwitserse systeem lijkt op het Nederlandse zorgstelsel en staat bekend als een van de beste zorgstelsels ter wereld. Ook de gezondheidszorg in Zwitserland staat hoog aangeschreven. Er is in Zwitserland een verplichte basisverzekering.