Gebruik liefst een korte, stevige riem en geen flexlijn, bijvoorbeeld de Halti Trainingslijn of de Julius K9 Antisliplijn Zwart. Een flexlijn is altijd enigszins gespannen en leert je pup dat hij mag/moet trekken aan de riem. Kies ook liefst voor een riem van ongeveer 2 meter lengte.
Veel mensen vragen zich af of een halsband of tuigje een betere keuze is voor de hond. Een goed passend Y-tuigje is altijd beter dan een halsband. Al luistert jouw hond nog zo goed, een hond is geen robot. Wanneer de hond een halsband om heeft en hij zit een kat, konijn of andere hond krijgt hij al een ruk in zijn nek.
Wanneer er spanning op de riem komt, verander je direct 180 graden van richting en loop je de andere kant op. Wanneer de hond met je meeloopt en zonder spanning op de riem loopt, kun je hem belonen. Ook op deze manier leert de hond dat trekken averechts werkt en hem niet zal brengen waar hij heen wil.
Leren hondenriemen zijn zeer degelijk en sterk. Let er wel goed op of ze geniet of gestikt zijn. Heb je een hond die veel trekt dan raden wij altijd een gestikte hondenriem aan daar deze steviger zijn als een riem die geniet is. Leer heeft vaak een mooie, robuuste uitstraling maar dient wel goed onderhouden te worden.
Je puppy aan de lijn leren lopen
Je kunt gewoon het uiteinde van de lijn vasthouden en achter je puppy aan lopen. Als volgende stapje kun je je puppy belonen als hij achter jou aan gaat lopen. Je mag hem aanmoedigen en roepen, en als hij achter je aan loopt, uiteraard ook belonen met iets lekkers!
Een jonge pup mag 4-5 x daags wandelen. De duur van de wandeling mag 10 minuten per wandeling per maand leeftijd zijn. Dat betekent dat een pup van 3 maanden leeftijd, tot 30 minuten per wandeling mag lopen. Indien de pup eerder uitingen geeft van vermoeidheid dan moet er eerder worden gestopt.
Laat het beestje elke drie tot vier uur uit. Het liefst na het eten, na een middagslaapje of na het spelen. Ook 's nachts moeten puppy's hun behoefte doen. Kleine hondjes hebben nu eenmaal een kleine blaas.
Je hond kan meer spanning ervaren tijdens de wandeling. Doordat er altijd druk op de lijn staat, kan je hond ontmoetingen met andere honden spannender vinden. Dit verstoort de communicatie. Ook kan de flexlijn in de knoop raken met de andere hond of eigenaar daarvan.
Cesar Millan meldt op zijn website dat hij de halsband bedacht heeft. Hij kwam op het idee omdat hij een hond met een harnas zag. Normaal gesproken gebruikt hij maar 1 één simpele riem, aan de boven kant van de nek.
De voordelen van een Y-tuig opgesomd:
Een Y-tuig laat de schoudergewrichten vrij. Een hondentuig Y-model zorgt niet voor irritaties omdat het niet in de oksels zit. Hondentuigjes met een Y-model zorgt voor de perfecte drukverdeling bij trekken. Een Y-tuig zorgt bij de hond voor veel bewegingsvrijheid met wandelen.
Komt je pup naar je toe en bijt hij in je handen, dan wil hij vaak uitdagen tot spel. Dit kan komen omdat hij zich verveelt. Het is belangrijk dat je op dit moment de pup niet wegduwt of tegen hem praat. Hij heeft dan namelijk bereikt waar hij voor kwam, namelijk aandacht!
De beste manier om jouw hond aan de lijn te leren lopen is door te beginnen in een omgeving waar het dier weinig afleiding heeft. Loop bijvoorbeeld een paar rondjes door de tuin of neem het dier mee naar een rustige plek. Zo heeft jouw hond alleen oog en aandacht voor jou.
Een voorvoorkomende vuistregel is een extra vijf minuten wandelen per maand dat je puppy oud is. Is hij bijvoorbeeld twee maanden oud, dan mag hij tien minuten wandelen per keer. Is hij drie maanden (12 weken) oud dan mag je 15 minuten wandelen per keer.
Het beste hondentuig is een Y-tuigje of tuigje met Y-vorm. Veel mensen weten niet dat een anti-trektuigje helemaal niet zo goed is. Een tuigje met ring aan de voorkant kan zorgen voor blokkades in de rug, schouders die vastzitten en wervels die scheef gaan staan.
Honden kunnen op den duur zelfs hersenschade krijgen. Vaak wordt geadviseerd om de hond korte ferme rukjes te geven met de sliplijn of trainingslijn als de hond trekt of uitvalt (agressief reageert) naar andere honden.
Welk Y tuig hond is nu de beste van 2022? Dat is wat ons betreft het Hurtta y tuig Padded Tuigje in het Y-model. Het is namelijk een zeer comfortabel en ergonomisch product met een door velen bekroonde pasvorm.
Slipketting dient een voor de hond onaangename pijnprikkel toe wat in strijd is met de huidige opvatting met betrekking tot ontstaan van gedrag en de wijze waarop honden leren. Bij (verkeerd) gebruik van de slipketting raakt de hond onzeker en gestrest en kan er geen spraken meer zijn van een ideale leersituatie.
Een sliplijn is een hondenriem en een halsband in één. De lijn kan dicht slippen om de nek van uw hond wanneer hier druk op komt te staan dus wanneer de hond trekt aan de lijn. Sliplijnen worden vooral gebruikt bij het trainen met honden. Door een sliplijn kunt u uw hond makkelijk corrigeren.
Een sleeplijn zit aan de halsband of tuig van de hond vast en laat je over de grond slepen. De lijn heeft geen handvat zodat dit niet achter takken en bosjes kan blijven haken. Je gebruikt de sleeplijn vaak een aantal keer om de hond te leren om los te lopen.
Hoewel de hond misschien heel blij en enthousiast is om naar buiten te gaan, kalmeer de hond vóórdat jullie naar buiten gaan. Laat de hond aan je voeten en hand snuffelen. Aai de hond van onderaf op zijn kin, liever niet bovenop zijn kop. Pak het tuigje of de halsband en laat de hond eraan snuffelen, en maak het vast.
Een korte lijn is een lijn tussen de 1 en 2 meter. Een lange lijn is langer dan 2 meter, vaak 8 of 10 meter. Een tussenoplossing is de politielijn. Dit is een langere lijn die met behulp van musketonhaken korter gemaakt kan worden.
Een politielijn wordt ook wel een trainingslijn genoemd omdat ze verstelbaar zijn in verschillende lengtes door de ringen die aan de lijn zitten. De meeste trainingslijnen zijn helaas kort, waardoor je weinig ruimte hebt. Onze politie- en trainingslijnen zijn langer dan normaal, namelijk 3 meter lang.
Het is normaal dat een puppy in begin 5-6 keer per dag zijn ontlasting doet. Sommige pups poepen zelfs vaker. Het goede nieuws is dat dit minder wordt naarmate de hond ouder wordt. Hoewel een puppy van 2 weken bij elke voeding poept, zal dat na 12 weken nog maar 4 keer per dag zijn.
HOE LANG MOET JE EEN PUP BIJ JE LATEN SLAPEN? Hoe lang je een pup bij je laat slapen is afhankelijk van de pup en zijn gedrag, maar meestal is een paar nachten voldoende. Belangrijk is dat je pup rustiger is en doorslaapt. Dit zal per nacht steeds beter gaan.
Bij een succesvolle benchtraining introductie zou een puppy van 8-10 weken maximaal 30 minuten alleen thuis kunnen blijven, in een gesloten bench. Naarmate de pup ouder wordt bouw je dit iedere keer iets op.