In principe loopt je tuin namelijk door tot het middelpunt van de aarde. Dat meldt een woordvoerder van het kadaster: 'Volgens artikel 20 van het Burgerlijk Wetboek omvat het eigendom van grond voor zover de wet niet anders bepaalt: 'de bovengrond en de daaronder zich bevindende aardlagen'.
De eigendom van een perceel wordt vastgelegd in het kadaster. Het kadaster is openbaar, dus iedereen kan zien wie eigenaar is van welk stuk grond. Het verkrijgen van grond van een ander gaat in principe alleen door dit stuk grond van de ander te kopen en de overdracht bij de notaris te regelen.
Uit artikel 552 B.W. leren we: "de eigendom van de grond bevat in zich de eigendom van hetgeen op en onder de grond is". Eenvoudig gesteld, ben je dus eigenaar van de kolom lucht die zich loodrecht boven je grond bevindt, alsook van alles wat zich loodrecht onder je grond bevindt.
De eigendom van de grond, wil zeggen dat u beslist wat er gebeurt met die grond en op die grond. U beslist wie er mag zijn en wie er niet mag zijn, maar u mag op die grond geen overlast aan uw buren bezorgen met uw activiteiten, bijvoorbeeld met bomen, (regen)waterafvoer of gebouwen.
Graven met een schop niet dieper dan 40 cm
Ga je graven met een schop of met de hand en ga je niet dieper dan 40 centimeter? Dan mag je direct aan de slag gaan en hoef je geen toestemming te vragen.
Je mag niet zomaar zo diep als je wil in je eigen tuin graven. Als je machinaal gaat graven (dus een graafmachine) gebruikt, ben je verplicht om een graafmelding te doen, bij bijvoorbeeld Klic-app.nl. Als je deze minstens 3 werkdagen en maximaal 20 van te voren hebt gedaan, mag je zorgvuldig gaan graven.
De precieze diepte waarop u mag graven verschilt per gemeente en provincie. Over het algemeen geldt dat u niet dieper mag graven dan 50 centimeter zonder hiervoor een vergunning aan te vragen. Als u dieper wilt graven dan 50 centimeter, moet u contact opnemen met uw gemeente en een vergunning aanvragen.
De verjaringstermijn voor bevrijdende verjaring is 20 jaar. Dit betekent dat het bezit van de grond, dat op dezelfde manier dient te worden uitgeoefend als bij verkrijgende verjaring (dus bijvoorbeeld door het plaatsen van een schutting) minstens 20 jaar onafgebroken moet voortduren.
U kunt iets bezitten waarvan u niet de eigendom heeft. Grond die eigendom is van de gemeente of de buurman kan dus in uw bezit zijn. In de wet staat dat u iets bezit als u het voor u zelf houdt. Het maakt daarbij niet uit dat u eigenlijk wel weet dat de grond die u bezit niet van u is.
Degene die het stuk grond erft zet het bezit te goeder trouw dan voort. Van bevrijdende verjaring is sprake als de gebruiker niet te goeder trouw het stuk grond bezit en een termijn van 20 jaren is verstreken. Binnen die 20 jaar had de oorspronkelijke eigenaar het stuk grond kunnen opeisen.
We bepalen de grondwaarde door de woning die erop staat en wat mensen bereid zijn daarvoor te betalen. Daarbij zijn de bestemming, het woningtype en het aantal vierkante meters belangrijk. Dit is voor elke locatie anders. De grond kan aan de overkant van de straat een andere waarde hebben.
Het recht van opstal is het recht om de eigendom van gebouwen of beplantingen te hebben op andermans grond, gedurende een periode van maximaal 99 jaar. De persoon die de eigenaar van de grond is en die dit recht verleent, is de opstalgever. De persoon (of de vennootschap), die het recht verkrijgt, de opstalhouder.
U kunt de aanvraag indienen via MyMinfin (externe link). Praktisch: Meld u aan via www.myminfin.be (externe link). Klik bij 'Mijn woning en mijn onroerende goederen' op 'Een kadastraal uittreksel aanvragen' en doorloop de verschillende stappen.
De Nederlandse bodem is nog relatief jong wanneer het wordt vergeleken met bodems in andere landen. We hebben het dan over 'jong' in bodemjaren en vanzelfsprekend niet in mensenjaren. De 'jonge' Nederlandse bodem is tussen de 10.000 en 15.000 jaren oud.
De bodem in Nederland is ongeveer 10.000 tot 15.000 jaar oud. Dit klinkt heel oud, maar is eigenlijk nog best jong in vergelijking tot andere bodems.
Staatsbosbeheer is met ruim 220 duizend hectare veruit de grootste grootgrondbezitter van Nederland.
Tot de eigendom behoort – dat is vanzelfsprekend – de bovengrond en de zich daaronder bevindende aardlagen. Dit geldt bijvoorbeeld – hoewel dat bij aankoop van een woning uiteraard niet ter sprake zal komen – voor mineralen, voor schatten etc.
Het Kadaster is een organisatie die alle informatie over grond en gebouwen bijhoudt, zoals grenzen, rechten en wie eigenaar is van de grond. Alle officiële documenten die notarissen maken over grond, staan ingeschreven bij het Kadaster.
Het Kadaster houdt niet bij of de grenzen veranderen door verjaring. Wel zijn in onze openbare registers stukken over de ligging van grenzen en verjaring ingeschreven.
Het kopen, huren of in gebruik nemen van gemeentegrond kan alleen als dit, naar het oordeel van de gemeente, voor iedereen voordeel oplevert. Het is illegaal om dit zonder toestemming van de gemeente te doen.
Een bezitter kan het bezit verliezen wanneer hij het kennelijk prijsgeeft of een ander het bezit van het goed verkrijgt. Tevens dient de bezitter te goeder trouw te zijn. Een bezitter is te goeder trouw wanneer hij zich als rechthebbende beschouwt en zich ook redelijkerwijze als rechthebbende mocht beschouwen.
Het plaatsen van een moestuin, het houden van kippen, een weide maken voor paarden of schapen… Zelfs een boomgaard of wijngaard op landbouwgrond zetten, is toegelaten. Een serre of stal plaatsen op landbouwgrond kan ook. Let wel op: dit kan verschillen van gemeente tot gemeente.
Het gebruik van de ruimte boven of onder uw onroerende zaak
In feite bent u eigenaar van de lucht boven en de grond onder uw perceel. Ook op deze plaatsen kunt u anderen de toegang ontzeggen.
In Nederland zit je op een kilometer diepte niet in de lava, maar is de aarde wel veel heter dan aan de oppervlakte. Van deze aardwarmte maken we gebruik van beschikbare waterbronnen.
Rekenvoorbeeld - Hoeveel tuinaarde nodig? Stel; u wilt uw tuinborder van 12 meter lang en 3 meter breed ophogen met 7 centimeter tuinaarde. De formule ' lengte x breedte x diepte/dikte ' wordt in dit geval: 12 x 3 x 0,07 = 2,52 (kuub).