Een normale maat voor een wastafel of de afvoer van een wasmachine is 40 of 50 mm. Een riool afvoer is 110 mm en is vaak voor het grootste gedeelte in de kruipruimte van een woning gemonteerd. Het belangrijkste is dat alle afvoeren op afschot liggen en ontlucht moeten worden met een ontluchtingspijp naar het dak.
Hoogte afvoer badkamermeubel
De waterleidingen moeten ongeveer 20 centimeter onder de bovenkant van het badmeubel komen te zitten.
Voorzie een afvoer in PVC, met een diameter van 40 mm, op een hoogte van 30 cm, in het midden van de spoelbakkast. VAATWASSER Voorzie een stopkraan (in geval van aparte toevoer) op een hoogte van 60 cm in de spoelbakkast of de kast er naast.
Daarom wordt er als vuistregel gezegd dat een afvoer van een wasmachine niet hoger geplaatst mag worden dan de hoogte van de wasmachine zelf. Met andere woorden, plaats je de afvoer op een hoogte tussen 60 cm en maximaal 1 meter van de vloer.
De standaardaansluiting voor een doorsnee gezin ligt maximaal 80 cm diep en heeft voor de een diameter van 125 mm voor de afvoer van afvalwater en 160 mm voor regenwater.
Riolering aanleggen
Bij liggende leidingen van keukens is het gebruikelijk deze een afschot van 20 mm/m te geven om zo veel mogelijk te voorkomen dat vet neerslaat op de binnenkant van de buis. Probeer daarbij elke richtingsverandering te vermijden.
De hoogte van de afvoer van de vaatwasser hangt van de vaatwasser af. Gemiddeld is dit ongeveer 90 centimeter, er zijn echter vaatwassers waarbij dit ook hoger kan zijn. Je kunt een deel van de afvoer afzagen, of een los stuk kopen en aan het bestaande deel toevoegen om het te verhogen naar wens.
Zo min mogelijk bochten in afvoerpijp
Op deze manier voorkomt u dat er verstoppingen in de afvoer ontstaan. Bij iedere bocht die het afvalwater door de pijp moet afleggen, neemt het risico toe dat vuil op dit punt ophoopt en een verstopping veroorzaakt.
Het voornaamste doel van een beluchter op de afvoer is het voorkomen van stank in huis. U moet er niet aan denken, dat de geur uit de afvoerleiding in de ruimtes van uw woning blijft hangen. Vergelijk het met een verstopte afvoer! Vaak brengt zo'n verstopping ook een nare rioolgeur met zich mee.
De afvoerbuis is makkelijk met de hand door te zagen. Om deze pvc buis aan te sluiten bestaat er een mof, bochten, of een y en t stuk. Door deze onderdelen in elkaar te lijmen en te schuiven krijgt u een waterdichte verbinding. De meeste water afvoeren in huis worden gelegd naar de badkamer of de keuken.
Maten bij waterafvoer aanleggen
Standbuis = diameter 110mm. Toilet = diameter 110mm (Toilet Plaatsen) Bad, douche = diameter 75 mm (afvoer bad diameter) Wastafel, wasbak keuken, bidet = diameter 40/50mm (Wastafel Plaatsen) (afvoer douche / gootsteen diameter)
De sifon op de afvoer aansluiten
Schuif eerst de wartel over de afvoerbuis van 32 mm of 40 mm en vervolgens de knelring. Steek de buis zonder lijm in de uitgang van de sifon (minimaal 2 cm) en duw de wartel en de ring richting de sifon. Draai de wartel stevig aan. Hierdoor komt de afvoerbuis klem te zitten.
Er zijn natuurlijk veel verschillende plaatsen waar een sifon toegepast kan of moet worden. De belangrijkste plaatsen zijn in de badkamer, in een klein toilet of in de (bij)keuken.
Wat de staande kraan betreft, moet ervoor worden gezorgd, dat de toevoerleidingen voor warm en koud water worden afgesloten op het punt waar de wastafel wordt geïnstalleerd, d.w.z. op een hoogte van ongeveer 58 cm.
Als je borrelende geluiden hoort, kun je eerst proberen om een afvoer te ontstoppen. Lukt het ontstoppen niet? Denk dan aan een leiding die onder de woning doorgezakt is of aan de mogelijkheid dat het ontluchtingskanaal verstopt zit. Schakel dan meteen een vakman in voor nadere inspectie.
De afvoerbuizen van een rioleringssysteem liggen op afschot om de doorstroming van het afvalwater te waarborgen. Het afschot van riolering bedraagt minimaal 0,5 cm/m (0,5% of 1:200). Volgens NEN 3215 moet het afschot van liggende verzamelleidingen voor afvalwaterrioleringen tussen 5 mm/m en 20 mm/m liggen.
Douche-afvoer reinigen met soda
En juist de combinatie van al die viezigheid, zorgt voor een verstopping in de afvoer. Je kunt dan een chemisch schoonmaakmiddel door de afvoer spoelen (als het niet al te laat is), maar behalve dat dit slecht is voor het milieu, heeft het ook een bijtende werking op het leidingwerk.
Steek de afvoerslang in de afvoerbuis. Zorg ervoor dat hij niet dieper dan 15 centimeter zit. Zo pompt de vaatwasser het water goed af.
Zonder sifon op afvoerbuis
Als de slang te diep in de waterafvoerbuis zit merk je dit want dan zal de vaatwasser het water minder goed afpompen. Bevestig de afvoerslang met de slanggeleider. Deze houdt de afvoerslang op zijn plaats. En schroef deze geleider vast.
Vaatwasser aansluiten op sifon
Verwijder de rubberen stop en draai de aansluiting vast. Plaats de slangklem om het uiteinde van de afvoerslang. Schuif vervolgens de waterafvoerslang over de aansluiting op de sifon en draai de klem goed vast. Draai een afwasbeurt en controleer of er geen lekkage is.
Er is geen separate eenheid voor afschot. Enkel voorbeelden zijn: 1:200 (0,5%), 1:100 (1%) of 1:50 (2%). De betekenis hiervan is dat over een afstand van 200 meter het afschot 1 meter bedraagt, respectievelijk over 100 meter en 50 meter.
De helling van het afschot hoort bij platte daken 15 à 16 mm per m te zijn om een goede waterafvoer te verkrijgen. Een andere mogelijkheid bij een plat dak is bijvoorbeeld het toepassen van afschot dakplaten van PIR hardschuim of van steenwol (ca. 150 kg/m3); hier is vaak keuze uit 10 of 20 mm helling per meter.
Hoeveel afschot moet een plat dak hebben? Om het water van het dak op de juiste manier af te voeren moet het afschot van het dak minimaal 1,6% zijn volgens het bouwbesluit. Als effectief afschot wordt 1% aangehouden. Dit houdt in 10mm op 1 meter lengte.