Houd met 1 hand het tuigje vast, met de lus waar de kop doorheen moet zo ver mogelijk open. Deze hand houd je stil. Je mag de hand niet naar de hond toe bewegen. Steek je andere hand met een snoepje door de lus waar zijn kop doorheen moet en laat de hond het snoepje uit je hand pakken.
De leiband aandoen
Laat de hond aan je voeten en hand snuffelen. Aai hem onderaf op zijn kin, liever niet bovenop zijn kop. Pak het tuigje of de halsband en laat de hond eraan snuffelen, en maak het vast. Even checken: zorg dat er twee vingers speling tussen de halsband en de nek zit.
Een halsband moet zo strak zitten dat minstens twee mensenvingers er nog onder kunnen. Aan de halsband kan de hond best de noodzakelijke identificatie dragen zoals naam, telefoonnummer en, waar de wet dit voorschrijft, gegevens omtrent vaccinatie.
Je pup leren lopen aan de lijn zonder trekken
Loop steeds kleine stukjes en beloon je pup als hij met een ontspannen riem meeloopt. Geef je pup wel de tijd om af en toe te gaan zitten en aan de nieuwe situatie te wennen. Begin met een paar minuten en breidt dit per week uit. Probeer trekgedrag niet aan te moedigen.
U plaatst het tuig over de kop van uw hond heen en klikt de band vast achter de voorpoten. Deze band is verstelbaar, maar de band om de borst vaak niet. In theorie zou een angstige hond kunnen ontsnappen als hij hard naar achteren trekt en zijn voorpoten strekt. Dan schiet het tuigje over zijn kop heen.
Het Easy Walk-tuig is ontworpen om honden voorzichtig te ontmoedigen om te trekken als ze aan de lijn lopen. In tegenstelling tot traditionele halsbanden veroorzaakt het Easy Walk-tuig geen neiging tot hoesten, kokhalzen of verstikking omdat de borstband laag over het borstbeen rust.
Honden vinden het niet prettig als je hen rechtstreeks benadert terwijl je ze in de ogen staart. Zeker niet als je een vreemde bent. Het kan voor de hond zeer bedreigend overkomen. Draai je liever iets af, kijk af en toe weg en knipper een keer wanneer je een hond ontmoet.
Wanneer de pup iets ziet waar hij graag naartoe wil en daardoor gaat trekken aan de riem, kunt u het beste proberen om de aandacht van uw pup te krijgen door wat lekkers aan te bieden, een gek geluidje te maken of door uw knieën te gaan. Zodra de pup bij u is, wordt hij beloond en loopt u vervolgens een stukje verder.
Wat te doen als je pup niet wil wandelen
In het begin kan je hem lokken met een koekje of een speeltje. Ga op je hurken zitten en roep hem op een vrolijk toon. Als hij meeloopt, ga je hem belonen. Let op dat je hem alleen beloont als hij een stapje heeft meegelopen.
Een makkelijke manier om hem te leren om naast je been mee te lopen is door hem te belonen als hij toevallig in de juiste positie loopt. Een voordeel van het op een positieve manier trainen is dat je hond het straks leuk vindt om netjes mee te lopen.
Veel mensen vragen zich af of een halsband of tuigje een betere keuze is voor de hond. Een goed passend Y-tuigje is altijd beter dan een halsband. Al luistert jouw hond nog zo goed, een hond is geen robot. Wanneer de hond een halsband om heeft en hij zit een kat, konijn of andere hond krijgt hij al een ruk in zijn nek.
Gebruik liefst een korte, stevige riem en geen flexlijn, bijvoorbeeld de Halti Trainingslijn of de Julius K9 Antisliplijn Zwart. Een flexlijn is altijd enigszins gespannen en leert uw pup dat hij mag/moet trekken aan de riem. Kies ook liefst voor een leiband van ongeveer 2 meter lengte.
Honden kunnen op den duur zelfs hersenschade krijgen. Vaak wordt geadviseerd om de hond korte ferme rukjes te geven met de sliplijn of trainingslijn als de hond trekt of uitvalt (agressief reageert) naar andere honden.
Er zijn een aantal hulpmiddelen ontwikkeld om trekken aan de riem tegen te gaan. De Gentle Leader is daar een voorbeeld van. De band loopt over de snuit van de hond, waardoor het hoofd van de hond bij trekken opzij getrokken wordt. Hierdoor zal de hond minder geneigd zijn om te trekken.
Een volwassen hond (vanaf +/- 1 jaar)
Voor een kleinere hond is een half uur tot een uur waarschijnlijk genoeg, maar een grote hond met veel energie heeft waarschijnlijk meer baat bij een wandeling van anderhalf uur.
Halverwege de wandeling stoppen
Het is mogelijk dat jouw hond oververmoeid raakt tijdens de wandeling. Soms vergeten we dat de hoeveelheid beweging die we de hond geven moet verminderen naarmate hij ouder wordt. Het is ook mogelijk dat jouw hond bijvoorbeeld lichamelijk iets heeft, waardoor hij niet verder kan lopen.
Stap voor stap leren lopen zonder trekken aan de lijn
Zoek een omgeving zonder afleiding en houd veel kleine, hondensnacks bij de hand. Kies iets dat hij écht heel lekker vindt! Blijf heen en weer of in cirkels lopen. Blijf je hond belonen als hij blijft volgen.
1) Kijk naar uw hond!
Als je gedrag wilt aanleren of afleren dan ga je de leerprincipes moeten toepassen. Timing en consequent zijn is hier heel belangrijk. Dat kan enkel goed gebeuren als u kijkt naar uw hond! Om nieuw gedrag aan te leren, het “niet trekken aan de lijn”, moet je dit in het begin elke keer belonen.
Honden kiezen als favoriet vaak iemand met hetzelfde energieniveau en dezelfde persoonlijkheid als zijzelf. Daarnaast zijn er hondenrassen die vooral een band opbouwen met één persoon, waarbij de favoriete persoon dus ook vaak de enige persoon is.
Indien je met een hond op straat loopt, is het prettig om aan de linkerkant van de weg te lopen. Op deze manier zie je het verkeer op je af komen wat veiliger is dan wanneer het verkeer je in de rug nadert. Als de hond dan rechts zou volgen zou dat aan de kant van het verkeer zijn.
Veelal de meeste honden die uitvallen naar andere honden doen dit uit onzekerheid. Dit kan bijvoorbeeld zijn ontstaan door een nare ervaring, slechte socialisatie of pijnklachten. Maar honden kunnen ook blaffend en opgewonden uitvallen uit enthousiasme die omslaat in frustratie.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Dat is een teken van agressie. De hond kan zich in het nauw gedreven voelen. Sommige honden vinden het fijn om bovenop hun hoofd geaaid te worden, maar start hier nooit mee. Ook knuffelen of omhelzen is uit den boze.