Hokwit is makkelijk in gebruik. Je strooit het rechtstreeks over vochtige mestplekken. Een klein beetje is voldoende, je hoeft het niet te mengen. Voor een optimaal resultaat strooi je dagelijks wat hokwit in je kippenhok of duiventil, met name dus op de plek waar de meeste uitwerpselen liggen.
- Breng de witkalk met een kwast of roller aan aan de binnenzijde van uw dieren verblijf. - Voor een extra goed dekkend resultaat kunt u of meerdere lagen aanbrengen of eerst een laag grondverf voor water gedragen verf aanbrengen. - Breng witkalk altijd in dunne lagen aan, zo voorkomt u scheurvorming in de kalk.
De opening van het kippenhok kan het beste gericht worden op het zuiden of het oosten omdat dit voldoende zonuren oplevert. Wanneer het hok voldoende in ze zon staat levert dit genoeg warmte op voor de kippen, ook blijft het kippenhok hierdoor droger waardoor het gemakkelijker schoon te maken is.
Klaxo witkalk werkt vaak goed met roofmijt.
Witkalk is een heel goed en natuurlijk middel dat afstotende werkt tegen bloedluis (rode vogelmijt). Bloedluis gedijt goed bij een temperatuur van 27°C met een luchtvochtigheid van 40%. Zodra het zonnig gaat worden neemt de kans op besmetting van bloedluis erg toe.
Witkalk heeft een vocht absorberende werking en zorgt voor een droge ruimte. Luizen en mijten als bijvoorbeeld bloedluis overleeft slecht in droge ruimten. Onder andere bloedluizen ademen door hun huid, de kalk werkt verstikkend waardoor de bloedluizen zullen sterven.
U kunt inderdaad witkalk verwijderen ( poederende laag> dus geen hechtingsvermogen ) door het oppervlak flink in te pappen met gewone cellulose behanglijm. Laat het wel goed inweken. U moet goed nawassen met water en laten drogen. De droge bladders kunt u met een groot plamuurmes afsteken.
Ik pers altijd een paar teentjes uit in een 10 liter emmer water. Als ik het er neerzet, pikken ze direct naar de sliertjes knoflook. Wij houden daar, volgens ons idee, de bloedluis-populatie aardig mee beperkt. anne schreef: Daar doen ze twee of drie dagen mee.
Bloedluis bestrijden met azijn
Een mogelijkheid is om al het hout in te sprayen met azijn gemengd met water. Bloedluizen zijn hier geen fan van over het algemeen. Het is niet schadelijk voor de vogels, hoewel de geur niet aangenaam is en de vraag is of je dit wil.
Bij deze omstandigheden zal de roofmijt zich veelvuldig vermenigvuldigen en de bloedluis het beste bestrijden. Een volwassen Hypoaspis roofmijt leeft gemiddeld 6 weken en is actief bij temperaturen van 10 tot 30 graden. Bij hogere of lagere temperaturen zal deze roofmijt minder actief zijn of in ruststand gaan.
Kippen hebben een grondige hekel aan water en modderpoelen. Modderpoelen en waterplassen in een kippenren zorgen voor geurhinder en kunnen broedplaatsen worden voor ziektekiemen. Kippen met modderpoten bevuilen de nesten de eieren. Ze krijgen koude poten in de winter, leggen niet meer en kunnen diarree oplopen.
Wanneer moet je kippen eten geven? Geef je kippen eenmaal per dag, bijvoorbeeld 's morgens, het standaard kippenvoer. Dit kan bestaan uit meel of een geperste korrel. Op een zanderige ondergrond is meel minder ideaal, omdat de dieren vaak de helft uit hun voederbakje gooien.
Het kippenhok moet elke week worden uitgemest. Je hoeft het natuurlijk niet iedere keer even grondig te doen, maar zorg er in ieder geval wekelijks voor dat de mest verwijderd wordt. Eens in de zes maanden is een zeer grondige schoonmaakbeurt nodig.
Kalk is op zich niet schadelijk voor de kippen, ze zoeken het soms zelfs óp, om hun extra behoefte er aan te voldoen ( ze maken eierschalen aan he ? ) Maar je kan toch best bekalken bijvoorbeeld vanmiddag, de kippen even in hun hok en morgenmiddag weer het hok open ?
Om mijten te voorkomen strooit u tabakstelen in het legnest én een laagje over de beukensnippers in het nachthok.
Voor muren en plafonds hebben latexverven de witkalk vervangen omdat die meer of minder afwasbaar zijn. Witkalk en veegvaste verf zijn vrijwel niet meer verkrijgbaar. Voor kelders werkte gewone witkalk uitstekend: witkalk was vochtopnemend en bijkomend voordeel was dat het schimmelvorming tegenging.
Bloedluizen hebben een hekel aan tabakstelen, varens en boerenwormkruid. De planten kunnen gedroogd in het nachthok verspreid worden, waardoor de bloedluizen mogelijk niet zullen komen.
Bloedluis bestrijden: hygiëne
Bloedluis gaat dood bij verhitting van tenminste twintig minuten boven de 60 á 70 graden. Het kan een optie zijn een kippenverblijf met stoom te verhitten om zo de bloedluis af te laten sterven.
Bloedluizen kunnen niet goed tegen water, door het hok schoon te spoelen met water verwijderd u al een groot deel van de luizen.
Een kuur met appelazijn levert een goede bijdrage aan de gezondheid en vitaliteit van de hoenders. Het bevat talloze vitaminen zoals vitamine E & C, B1, B2, en B6, talrijke mineralen zoals ijzer, kalium, calcium en magnesium, spoorelementen, enzymen en anti-oxidanten.
Kippen genieten van zowel kraan- als regenwater. Je kunt hier vitamine of medicijnen aan toevoegen als dit nodig is.
Knoflook geven aan kippen
Knoflook zuivert het bloed en geeft hierdoor een smaak af in het bloed waar beestjes niet van houden. Daarnaast verbeterd knoflook de weerstand, waardoor je kippen beter beschermd zijn tegen ziektes. Garlic Allicine is erg geconcentreerd en werkt daardoor beter dan normale knoflookteentjes.
Kalkverf is niet over te schilderen met een andere verfsoort. U zult het ofwel moeten verwijderen ofwel moeten bedekken met een primer. Kalkverf kan buiten aangebracht worden en kan voor hele leuke gevels zorgen, maar let op: het zal zeer snel vuil en vocht opnemen.
Het is niet mogelijk om witkalk te overschilderen met latex. Als u de ruimte toch met latex wilt schilderen, dan moet de witkalk eerst verwijderd worden. U kunt dit doen door het oppervlak met water en een borstel stevig af te schrobben. Kalkverf lost op in water.
Kalkverf kan prima over een latex ondergrond worden aangebracht. Wel moet je eerst een laag muurprimer aanbrengen van hetzelfde merk. Bij grote kleurverschillen in de ondergrond is het beter om een primer op kleur te gebruiken. Deze kun je in precies dezelfde kleur laten mengen als de kalkverf die je kiest.