De Chinese gerechten koe loe yuk en koe loe kai bestaan uit blokjes varkensvlees danwel kip in een deegjasje, geserveerd met een zoetzure saus met daarin ananas en knapperige stukjes paprika. Het is een van de meest bekende Chinese gerechten op de wereld.
Ku lo yuk (ook wel geschreven als: koe lu/loe/lou/low yok/yoek) is een Chinees gerecht dat populair is in de Kantonese keuken bestaande uit gepaneerde en gefrituurde varkensvleesblokjes in zoetzure saus, traditioneel gecombineerd met onder andere ananas, paprika en ui.
Fang = rijst. Dus rijste vermicelli. Hele dunne witte mie.
Foe yong hai, Babi pangang en 2 stokjes kipsaté. Incl. nasi, bami of rijst.
De Chinese gerechten koe loe yuk en koe loe kai bestaan uit blokjes varkensvlees danwel kip in een deegjasje, geserveerd met een zoetzure saus met daarin ananas en knapperige stukjes paprika. Het is een van de meest bekende Chinese gerechten op de wereld.
Hoe heet het? Sha cha saus, sacha saus, sa cha jiang, sa jia jiang, 沙茶酱 / shā chá jiàng. Alternatieve namen zijn: Chinese barbecue sauce, Chinese royal bbq sauce, Taiwanese barbecue sauce of Bull Head barbecue sauce, al lijkt deze saus in niks op de ons bekende bbq sauzen.
Vooraf heerlijke tomatensoep met een vers bosuitje en als hoofdgerecht de Ta Pa Kwee (kip in pittige zoete saus). Heerlijk krokante stukjes kip op een bedje van ijsbergsla met verse reepjes paprika en uitjes.
Tjap tjoy betekent letterlijk gemengde (tjap) groenten (tjoy) en is een vernederlandst Chinees gerecht gemaakt van, inderdaad, gemengde groenten – vaak paprika, komkommer, taugé, wortel en champignons – gebakken met naar wens kip, varkensvlees, rundvlees of tofu in een milde, zoutige saus.
演唱嘎嘎 Sang Kwak
Een origineel recept uit de Chinese keuken. Het wordt gemaakt van opgerolde tongfilet gevuld met kreeft. De rolletje worden, na het kruiden met zout en zwarte peper, gaar gestoomd.
Bami Rames, een heerlijk voedzaam gerecht met veel groenten, vlees en sambal. Het is een Indonesisch gerecht dat op zichzelfk bijna een mini rijsttafel is.
Kung Pao Kip
Het is niet alleen populair onder de Chinezen, maar dit bijzondere gerecht is ook in het buitenland erg populair. Het gerecht bestaat uit blokjes gesneden kip met roergebakken pinda's, gedroogde chili, lente uitjes, gember, Shaoxing kookwijn en natuurlijk Szechuanese pepers om het gerecht echt af te maken.
Wat zit er in Kerry Kok? Uit India is de Kerrie Madras beroemd. In de basis zit vaak komijnzaad, korianderzaad, zwarte peper, gedroogde chili, bruin mosterdzaad en fenegriekzaad, maar de variaties zijn eindeloos: kurkuma, gedroogde gember, ajowan, venkel, salamblad, piment, kruidnagel, kardemom, kaneel en meer.
De daging in dit gerecht, oftewel het rundvlees, is stoofvlees – een sukadelap of riblap bijvoorbeeld. Blokjes vlees worden in de boemboe op hoog vuur rondom bruin gebakken. Zo blijft het vlees sappig vanbinnen. Vervolgens worden de ingrediënten voor de saus toegevoegd.
Babi pangang betekent letterlijk 'geroosterd varken' maar wordt als gerecht in Nederland met name gegeten (of afgehaald) bij Chinees-Indische restaurants. Het bestaat uit gemarineerd en gegrild varkensvlees op atjar tjampoer, met een flinke lading zoetzure 'speciale' saus eroverheen.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
Er zitten 240 kilocalorieën in 1 bord (400 gram) tjap tjoi zonder rijst, bereid met zout. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'tjap tjoi zonder rijst, bereid met zout'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
In Szechuan gerechten worden vaak verse en gedroogde spaanse pepers gebruikt om diverse smaken zoals zoet, zuur te combineren met heet. Pikante sojabonensaus.
De Shaoxing rijstwijn koop je bij de toko en die geeft het vlees een typisch Chinese smaak. Als je geen zin hebt om naar de toko te gaan, kun je het eventueel weglaten of vervangen door droge sherry.
Officieel mogen Chinese werknemers maximaal 44 uur per week werken, maar bij veel internet- en technologiebedrijven is zes werkdagen van twaalf uur al jaren de norm.
De meeste hotels bieden 's morgens tussen 7.00 en 9.30 uur het ontbijt aan. Voor het ontbijt in China zijn er verschillende stijlen in verschillende steden. Het meest voorkomende ontbijt is sojamelk, gefrituurde deegsticks, pap, gestoomde gevulde broodjes (wij kennen deze als bapao) of noedels.
Afhaalchinees bevat veel vet en andere ongezonde ingrediënten om aan de westerse smaak te voldoen. Afhaalchinees is dan ook geen gezond alternatief voor de Hollandse aardappels, groente en vlees.
Vanaf 11.30 uur begint de lunchtijd. De Chinezen die overdag werken nemen doorgaand niet veel tijd om te lunchen (tenzij ze een werklunch hebben). Vaak eten ze wat noodles in een eettentje of een sandwich. Fastfood is ook een optie die steeds vaker gebruikt wordt.