Een tijdloze keuken inrichten betekent veel neutrale elementen en kleuren gebruiken. Ideeën voor de tijdloze keuken zijn: gebruik van vormen en materialen die altijd actueel blijven, niet de nieuwste snufjes, maar degelijke en goede keukenapparatuur, overwegend lichte (wit, room, beige) kleuren.
Servies, zoals borden, berg je het handigst op in lades of kasten die zich onder het werkblad bevinden. Zo voorkom je dat je zware borden omhoog tilt, stapel je de borden handig op en zet je ze in de kast onder het werkblad. Glaswerk kan prima in bovenkasten worden opgeborgen.
De eerste opbergmogelijkheid voor glaswerk in een keuken is natuurlijk de keukenkast. Een prima opbergmogelijkheid. Zorg dat je de glazen omgekeerd in de kast zet om stofvorming in het glas te voorkomen. Zet glazen liever niet in elkaar gestapeld weg om beschadigingen te voorkomen.
Begin bij het begin en haal eerst de hele kast leeg, zodat je een goed overzicht hebt van wat er nu allemaal in ligt. Verdeel de producten onder in groepen: pasta's bij pasta's, voedingsblikken bij voedingsblikken, snoep bij snoep enzovoort.
De meest voorkomende varianten zijn onderkasten, bovenkasten, hoge keukenkasten, losse keukenkasten en apothekerskasten. Keukens kunnen uit één type kast bestaan, bijvoorbeeld onderkasten, maar kunnen ook een combinatie zijn van meerdere soorten kasten.
Gebruik lichte kleuren
Neutrale en lichte kleuren zorgen er voor dat een ruimte groter lijkt en niet zo benauwend overkomt. Daarom adviseren wij voor een kleine keuken vooral neutrale lichte kleuren. Naast verschillende tinten wit, beige en lichtgrijs zijn ook natuurlijke tinten in een licht variant een goede keuze.
De kosten voor een kleine, standaard IKEA keuken te plaatsen beginnen bij € 1.100,- en kunnen oplopen tot zo'n € 2.500,- voor een grote, complexe keuken.
Een gemiddelde consument bergt in de keukenla bestek, kruiden, pannen en bonnenboekjes op. Er zit dus geen enkele logica in hoe we de keukenladen gebruiken. Bovendien gebeurt het opbergen vaak nog inefficiënt ook: pannen nemen veel ruimte in maar laten door hun ronde vormen ook veel ruimte onbenut.
De klassieke manier voor het opbergen van pannen is door ze te stapelen. Zet de pannen van groot naar klein in elkaar en laat de deksels elders. Of leg de deksels ondersteboven op de pannen en stapel ze op. Vaak een omslachtige manier, maar wel de enige oplossing in veel keukens.
Zet je de potjes gewoon rechtop in je keukenlade, schrijf dan met stift op het deksel wat erin zit. Dat bespaart je heel wat werk. Je kunt er ook een krijtsticker op kleven of de dekseltjes beschilderen met krijtverf. Een speciale kruideninzet voor je lade laat je toe om je kruiden horizontaal of schuin te bewaren.
Zwart blijft op nummer 1 in de keukentrends 2022
Van een complete zwarte keuken tot aan het speels terug laten komen van zwarte elementen, zoals de kraan of de spoelbak. Zwart geeft keukens een stoere, afwisselende twist die perfect past in de meest populaire interieurstijl van dit moment.
Hout werkt
Ideaal om je mooiste servies of één of meerdere houten snijplanken, zoals deze robuuste houten serveerplank, op neer te zetten. Daarnaast kun je ook kiezen voor accessoires in natuurlijke tinten, servies, een kunstwerk en mooie (hang)planten om nog meer sfeer aan je witte keuken te geven.
Het meest gebruikte basis- en draagmateriaal voor keukenmeubels, afgezien natuurlijk van massief houten keukens, is spaanplaat. Een gangbaar synoniem voor spaanplaat is MDF (Medium-Density Fibreboard, geperst board met een middelharde dichtheid).
Breedte: De breedte afmetingen van bovenkasten lopen vaak uiteen van 30, 40, 45, 50 tot 60 cm. Ook onderkasten lopen uiteen en zijn vaak verkrijgbaar in de volgende breedte afmetingen: 30, 40, 45, 50, 60, 80, 90, 100 en 120 cm. Hoogte: De standaard afmetingen van de hoogte liggen vaak tussen de 45, 75 en 90 cm.
De maten van de bovenkast
De standaard maat is 50 centimeter. Een klepkast is vaak breder. Meestal 90 centimeter. De diepte is bijna altijd 30 centimeter.
Gebruik maximaal 75% van de beschikbare ruimte in je voorraadkast, anders kun je de spullen er niet meer makkelijk in vinden of uithalen! Zet verpakkingsdozen zoveel mogelijk verticaal in plaats van horizontaal weg; maak dus geen torenhoge stapels van dozen rijst, macaroni en pasta, maar zet ze naast elkaar.
Ovens zijn nog vaak op kniehoogte gemonteerd. U moet hierdoor bukken om een schotel in de oven te zetten of eruit te halen. Plaats de oven daarom op armhoogte. Dit is niet alleen ergonomisch beter, maar ook veiliger.
Plaats de koelkast zo, dat deze even bereikbaar is vanuit de keuken als uit de woonkamer. De loop naar de koelkast is een veelgemaakte routine. Zorg dat je deze niet in een uiterste hoek van de keuken plaatst, gedacht vanuit de gebruiker in de keuken. Ook vanuit de woonkamer zal de koelkast aangesproken worden.