Om het darmslijmvlies te herstellen en gezond te houden, kunnen er verschillende nutriënten ingezet worden zoals vitamine A en D, zink, L-glutamine, berberine, omega 3-vetzuren, prebiotica (zoals guarboonvezels) en probiotica.
Wanneer de darmwand beschadigd raakt, worden er minder goede stoffen opgenomen en kunnen er schadelijke stoffen binnenkomen. Dit wordt ook wel een lekkende darm genoemd. Om schade aan de darmwand te meten wordt de zonuline test aangevraagd. Je kunt de darmwand herstellen door een speciaal dieet te volgen.
Om de slijmvliezen te herstellen is het belangrijk dat je de juiste bouwstoffen eet. Belangrijke bouwstoffen zijn: het aminozuur glutamine, omega-3 vetten, het mineraal zink en vezels. Ook vitamine A, B12, C en D, magnesium zijn belangrijk.
De slijmvliezen beginnen zich te herstellen na 2 à 3 weken.
Tips bij een beschadigd neusslijmvlies
Deel ook je buisje of papier niet met anderen om infecties te voorkomen. Een beschadigd neusslijmvlies kan herstellen, maar daarvoor is het wel noodzakelijk dat je stopt met drugs.
Als de klachten aanhouden kan de arts een medicijn voorschrijven. Een infectie met een bacterie kan behandeld worden met antibiotica. Bij een schimmelinfectie, zoals candida, kan een antischimmel middel voorgeschreven worden. De huisarts kan ook ontstekingsremmende en/of antibacteriële medicijnen voorschrijven.
Belangrijk om te weten over vitamine A
Vitamine A is onder meer nodig voor de ogen, huid, slijmvliezen, groei, botontwikkeling en ons afweersysteem. Bij vitamine A-tekort.
Vitamine K komt voor in de voeding, maar ook de bacteriën in de dikke darm kunnen vitamine K aanmaken. Groene bladgroente, maar ook (zure) melk en melkproducten, vlees, eieren, granen, groente en fruit bevatten vitamine K.
Het genezen van een lekkende darm heeft twee belangrijke pijlers. Allereerst dient men de voeding aan te passen waarbij je de triggers van het immuunsysteem er uit haalt, daarnaast zijn er enkele supplementen nodig die de darmwand kunnen helpen genezen. Hierbij krijg je uiteraard hulp van mij.
Hoe lang duurt het voordat mijn darmen weer in orde zijn? Hoe lang dat duurt is een lastige vraag, sommige mensen hebben hun hele leven al slechte darmen en het zal u dan ook niet verbazen als dat niet in een paar weken over is. Reken minimaal 1/2 jaar, maar soms is 2 jaar begeleiding geen uitzondering.
Waar worden darmen echt blij van? Vezels! Uit onderzoek blijkt dat slechts 10 procent van de Nederlanders dagelijks genoeg vezels binnenkrijgt. Toch zijn zowel de onoplosbare als de oplosbare vezels essentieel voor gezonde darmflora.
Appels, artisjok, blauwe bessen, amandelen en pistachenoten kunnen de groei van Bifidobacteriën verhogen (11, 12, 13, 14). Bifidobacteriën worden beschouwd als gunstige bacteriën, doordat ze darmontstekingen helpen voorkomen en de darmgezondheid verbeteren (15). Kortom: Veel groente en fruit is rijk aan vezels.
'Misschien een open deur, maar verse groenten zijn waanzinnig goed voor je immuunsysteem. Vooral de crucifere groenten, zoals broccoli en bloemkool. En een beetje fruit, zoals bessen vanwege hun hoge dosis antioxidanten en appels vanwege de pectine, wat enorm goed is voor de microbioom in je darmen,' tipt Ravenshear.
De supermarktkoelingen staan er vol mee: zuiveldrankjes die pretenderen goed te zijn voor de darmen. Uit recent Brits onderzoek blijkt dat deze drankjes amper werken. Wat wel goed schijnt te zijn voor de gezondheid van de darmen, is kefir.
Het gaat vooral om de onnatuurlijke suikers zoals frisdrank, snoep en koek. Daarnaast hebben ook de koolhydraten in wit brood en pasta's zoals macaroni en spaghetti een schadelijk effect. Deze voedingsmiddelen brengen de darmen in onbalans en voeden de schadelijke schimmels.
Suppletie met vitamine D3 bleek de diversiteit van de flora in de maag en de dunne darm te verbeteren. Ook werden daar minder gramnegatieve bacteriën gevonden, waaronder ziekteverwekkende soorten uit de geslachten Pseudomonas, Escherichia en Shigella.
De belangrijkste leverancier van het mineraal zink zijn dierlijke producten zoals vlees, zuivel en vis. Ook verschillende soorten noten bevatten zink. De meeste zink zit echter in schaal- en schelpdieren zoals oesters, garnalen en mosselen. In mindere mate komt zink voor in brood, peulvruchten en rijst.
Een tekort aan vitamine A kan huidproblemen, dof haar, nachtblindheid of in het ergste geval blindheid veroorzaken. Volgens zorgprofessionals is niet met zekerheid te zeggen dat deze gezondheidsklachten ook in Nederland ontstaan door een gebrek aan vitamine A.
In welke voeding zit vitamine D? Vitamine D zit van nature in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Vlees en eieren leveren ook vitamine D, maar minder dan vette vis. In Nederland wordt ook vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten (maar niet aan olie).
Op verschillende plekken in en op je lichaam zitten slijmvliezen. De meest bekende zijn die in de mond, keel, neus, ogen en rond de geslachtsorganen. De slijmvliezen kunnen makkelijk geïrriteerd raken door een verkoudheid, airco, bacteriën, allergieën, het weer, etc.
De slijmproducerende cellen reageren soms heftig op prikkels van buitenaf. Dit komt onder andere voor bij een allergie. Er ontstaat zwelling van het slijmvlies en verhoogde productie van vocht en/of slijm. Afhankelijk van de lokalisatie ontstaan hierdoor een loopneus, tranende ogen, benauwdheid of jeuk.
Een slijmbeursontsteking treedt op wanneer een slijmbeurs is ontstoken. Een slijmbeurs bevindt zich rondom gewrichten en dient als een soort stootkussentje. De slijmbeurs is een klein zakje dat gevuld is met vocht. Bij een slijmbeursontsteking zal de slijmbeurs opzwellen, wat pijn doet in het desbetreffende gewricht.