Symptomen. Zonschadeplekjes zitten vooral op het gezicht, de hoofdhuid, de bovenkant van de handen, de onderste helft van de armen en bij vrouwen op het decolleté (de borst). Het zijn ruwe plekjes op de huid met een huidkleurige tot rood of bruine kleur. Ook ontstaan er steeds opnieuw harde schilfers op dezelfde plek.
Hoe ziet zonneschade eruit? Zonneschade (actinische keratosen) ziet er gewoonlijk uit als ruwe plekjes op de huid. De kleur is meestal huidkleurig tot rood of bruin. De grootte kan wisselen van enkele millimeters tot enkele centimeters.
Hoewel je zonneschade niet compleet kunt herstellen, kunnen de juiste huidverzorgingsproducten (waaronder dagelijkse zonbescherming) je huid wel aanzienlijk verbeteren.
In het begin is de huidafwijking beter te voelen dan te zien. Het zijn huidkleurige, rode of bruine, ruw aanvoelende plekjes of grotere plekken. Soms zijn ze licht pijnlijk bij aanraking. De grootte kan wisselen van enkele millimeters tot enkele centimeters.
Inmiddels is algemeen bekend dat teveel zon schadelijk is voor de huid. Op termijn kan het zelfs huidkanker veroorzaken. Vóórdat huidkanker ontstaat, is al vaak een voorstadium zichtbaar.
Controleer op ruwe bultjes, wondjes en bruine plekken
nieuw ontstane rood-roze bultjes, soms met een ruwe korst erop. wondjes die niet goed genezen. bruine moedervlekken of bultjes die van vorm veranderen of meerdere kleuren krijgen (zoals bruin, zwart, rood, paars, blauw)
Een crème die mensen zelf thuis kunnen aanbrengen, blijkt de meest effectieve therapie te zijn tegen de veel voorkomende huidaandoening actinische keratose, ook wel 'zonneschade' genoemd.
Actinische keratosen zijn plekjes op de huid die ontstaan door schade van zonlicht. De plekjes op de huid ontstaan op delen van het lichaam die vaak in de zon zijn geweest. Ze komen vooral voor in het gezicht en op de bovenkant van de handen.
ABCDE-regel voor melanoom
Border/rand: de vlek of moedervlek heeft een onregelmatige grillige rand. Color/kleur: de vlek of moedervlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren. Diameter: de vlek of moedervlek is groter dan 5 millimeter. Evolving/evolutie: de vlek of moedervlek jeukt, bloedt of verandert.
Kenmerken van actinische keratose
Een klein, ruw aanvoelend plekje op de huid. Vaak is het lichtbruin van kleur. De bovenste laag van de huid (hoornlaag) is dikker en voelt ruw aan. Het komt vooral voor in het gelaat en op de handruggen.
5-Fluorouracil of imiquimod crème
U krijgt van uw behandelaar deze crème als u veel plekjes op de huid heeft. De crème moet u enkele dagen tot een paar weken lang op de huid smeren volgens de instructies van de behandelaar. De crème maakt de actinische keratose kapot.
Actinische keratose gaan niet vanzelf weg. Het is een soort huidkanker en kan op verschillende manier worden behandeld. Uw dermatoloog bepaalt na onderzoek in overleg met u de beste behandeling. Lees meer informatie over de behandelmethodes bij de behandeling van huidkanker.
Wat is de behandeling? Keratosis pilaris wordt niet altijd behandeld. Patiënten die last hebben van een ruwe huid kunnen op recept een crème krijgen die de hoornlaag oplost. Voorbeelden hiervan zijn ureum, salicylzuur of vitamine-A-zuur.
Verschijnselen AK: ruwe plekjes, jeuk of pijn
Soms jeukt het of doet het pijn. Vaak zijn er ook ander tekenen van langdurige zonblootstelling, zoals vlekkerige verkleuringen, rimpels en het dunner worden van de huid. Het ontstaan van actinische keratosen hangt af van de totale zonbelasting en het huidtype.
Bij de huidziekte van Bowen heeft u meestal een plekje met rode verkleuring, schilfering, een golvende rand en een duidelijke afgrenzing tussen het plekje en de huid eromheen. Het plekje groeit heel langzaam en er vormen zich geleidelijk velletjes en korstjes. Zo'n plekje voelt ruw aan.
Zonschade ontstaat door het langdurig blootstellen van de huid aan zonlicht en/of zonnebank. De mate van zonbeschadiging hangt af van hoe lang je blootgesteld bent aan de uv-stralen en wat je huidtype en huidskleur is. Wanneer je een lichte huid, licht haar en sproetjes hebt, ben je gevoeliger voor zonschade.
Uw arts vertelt u hoe vaak en hoe lang u Efudix crème moet aanbrengen. Meestal is dat 2 x per dag gedurende 3 tot 4 weken. De behandelde plek of plekken niet bedekken met verbanden, gaasjes of pleisters. Als dit wel nodig is zal de arts dit met u bespreken.
Verhoornde huid is een huidaandoening die optreedt wanneer cellen in de huid langzaam uitdrogen en afsterven. De aandoening wordt ook wel actinische keratose genoemd. Dit komt van de Griekse woorden aktis, wat straal betekent, en keratose, wat duidt op verhoorning van de huid.
Een snelle en ongestoorde genezing vindt dus altijd plaats onder een pleister, een steriel wondverband of een kompres. Dat inzicht ligt ook aan de basis van het principe van vochtige wondgenezing. Niet in de droge lucht, maar juist in een vochtig milieu kan nieuw huidweefsel zich makkelijker vormen.
Bij uitdroging gaat de huid zelf extra huidvetten produceren om de weggespoelde huidvetten te vervangen en zo de huidbarrière te repareren. Dit herstel duurt ongeveer 1 week, mits de huid met rust gelaten wordt en de tijd krijgt om weer te herstellen.
Dé manier om een beschadigde huidbarrière te herstellen is: dagelijks meerdere malen insmeren met een crème, zodat je je huid hydrateert. Want dát heeft je huid nodig om mooi te helen: water. En laat water nou juist datgene zijn wat je beschadigde huid niet meer vast kan houden.
Heb ik een recept nodig? Fluorouracil is sinds 1962 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Efudix en als het merkloze Fluorouracil. Het is te verkrijgen in crème en injectievloeistof.
Ze zijn niet besmettelijk. Bij actinische keratose zijn er kleine, ruwe plekjes op de huid. Meestal zijn ze lichtrood tot lichtbruin. Vaak ontstaan er meerdere plekjes tegelijk.
Ten gevolge van de bevriezing met vloeibare stikstof vindt weefselbeschadiging plaats. Het behandelde huiddeel sterft af en wordt vervangen door nieuw, gezond weefsel. Door een snelle bevriezing van de huid door de stikstof ontstaat binnen enkele uren een zwelling en roodheid op de plek zelf en de huid eromheen.