Kenmerken getraumatiseerde hond
Reageert de hond bijvoorbeeld slecht op mannen, dan is vaak de aanname dat de hond slechte ervaringen heeft met mannen. Dat kan, maar er kan ook iets anders aan de hand zijn. Namelijk: onvoldoende goede socialisatie. Onbekend maakt immers onbemind.
In alle gevallen geldt: roep op tijd hulp in. ''Bespreek de gedragsveranderingen met je dierenarts. Die kan zelf een diagnose stellen of verwijzen naar de Gedragskliniek. Maar je hebt hoe dan ook veel geduld nodig, want er is sprake van een diepgewortelde angst.
Gestreste honden kunnen, zoals gestresseerde mensen, verwijde pupillen hebben of snel gaan knipperen met de ogen. Ze kunnen hun ogen wijd openen en meer sclera (wit) tonen dan normaal, waardoor ze een geschrokken uiterlijk krijgen. Oren die over het algemeen ontspannen of alert zijn, worden tegen het hoofd gedrukt.
Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.
Tips voor een angstige hond
Praat op een enthousiaste manier tegen je hond en laat niet zien dat je bang bent. Straf je hond absoluut niet, dit maakt het alleen maar erger. Wees geduldig, probeer bij je hond te zitten en rustig aaien zal al flink fijn zijn voor je vriend(in). Beloon de hond wanneer ze kalmeert.
De ziektes ADHD, Autisme, Post traumatische stress stoornis (PTSS) en ook dementie komen bij honden vrij veel voor. Veel baasjes weten dat alleen niet en herkennen de symptomen niet. Dat is jammer, want in sommige gevallen is er medicatie of training waardoor het dier er echt op vooruit gaat.
Een paniekaanval bij de hond kan altijd voorkomen. Helaas zijn sommige honden (zwaar) getraumatiseerd. Bij dit soort dieren zal een paniekaanval regelmatig ontstaan. Ook nu weer is het goed om de kenmerken van een getraumatiseerde hond te kennen.
Een laatste positieve houding is onderdanigheid. Dit lijkt misschien niet zo positief als de eigenschappen hierboven, maar het is wel een teken dat je hond respect voor je heeft en weet wat zijn plaats is. Een onderdanige hond houdt zijn hoofd naar beneden, legt zijn oren plat in de nek en wendt de ogen af.
Er zijn veel verschillende organisaties die zich bezig houden met het opleiden en inzetten van therapiehonden. Bij deze organisaties kun je je eigen hond, wanneer geschikt, opleiden tot therapiehond. Enkele voorbeelden van organisaties zijn Stichting Contacthond en Opleidingscentrum & Hondenschool Happy Tails.
Ook via de dierenarts kun je vaak een ervaren gedragstherapeut vinden. De tarieven voor een gedragstherapeut variëren, een intake met een paar vervolgsessies kost al gauw 250 tot 300 euro. De gemiddelde prijs van een privé les van een uur is ongeveer 65 euro.
Stress, nervositeit en angst kunnen bij een hond leiden tot jeuk en huidirritatie. Sommige honden krabben en likken zich overmatig veel om op die manier spanningen af te reageren en/of uit verveling. Dit is te vergelijken met nagelbijten bij mensen. Een goed natuurijk ontspanningsmiddel kan hierbij helpen.
Wanneer dit moment is verschilt enorm per hond. Zo kan het zijn dat je hond al iets rustiger wordt bij een leeftijd tussen de 6 en 9 maanden. Wanneer je hond volwassen is, dit is tussen de 1 en 2 jaar, zie je vaak dat de grote hoeveelheid puppy energie is verdwenen.
Honden zijn altijd in voor gezelschap. Een hond komt tegen je aan liggen wanneer hij zijn kans schoon ziet en sommige honden achtervolgen je het liefst de hele dag, om te kijken waar je heengaat en wat je gaat doen. In principe wil een hond altijd bij jou of bij een ander gezinslid zijn.
Een hond die aan het ijsberen is, oftewel steeds heen en weer loopt, heeft moeite met het inschatten van de situatie. Hij is op zijn hoede omdat hij weet dat er iets mis is, maar hij kan niet thuisbrengen wat. Hij kan daardoor niet relaxen. Net als mensen is onzekerheid een vaak voorkomende emotie bij honden.
Gedraag je kordaat en vrolijk wanneer je hond bang is. Laat je hond zien dat jij zijn leider bent en dat er geen enkele reden is om bang te zijn. Loop vrolijk en zonder aarzeling gewoon recht op "het gevaar" af. Op deze manier kun je je hond helpen om over zijn angst heen te komen.
Het is onmogelijk om echt te bewijzen of geesten bestaan en of honden ze kunnen zien als ze dat doen. Wat waar is, is dat honden dingen kunnen zien, ruiken en voelen die mensen niet kunnen.
De eerste angstfase duurt het langst en je kunt tot hij ongeveer 6 maanden is merken dat hij sneller schrikt en angstig reageert. Daarna volgen nog drie angstfases, ongeveer rond de leeftijd van 9 maanden, 14 maanden, en 18 maanden. Deze fases zijn korter en duren meestal maximaal twee weken.
Alhoewel de betekenis iets heel anders veronderstelt, nu even letterlijk: maak geen slapende honden, met name dromende honden, wakker. Want juist in die dromen consolideren, oftewel verwerken en bewaren, honden hun nieuwste herinneringen.Net als bij mensen dus.
Je kunt een hond met verlatingsangst meestal wel herkennen aan probleemgedrag zoals het veelvuldig slopen van spullen in huis, piepen, janken of blaffen wanneer jij uit zicht bent of zelfs aan het in huis poepen of plassen.
De hele dag zijn ze druk met voedsel vergaren, spelen, jaagspelletjes en natuurlijk ook wel rustgedrag. Maar onze hond of kat die als huisdier bij ons leeft hoeft niet zo veel meer te doen, de rollen zijn tegenwoordig omgedraaid.