Voorbeelden van emotionele manipulatie Een voorbeeld van gaslighting: een slachtoffer wordt verweten dat de sleutels niet op de vaste plek liggen,terwijl die helemaal niet door hem of haar zijn gebruikt. Wanneer het slachtoffer voor zichzelf opkomt, krijgt hij of zij te horen niet tegen kritiek te kunnen.
Wat is gaslighting? Bij gaslighting verdraait iemand de waarheid om zo een ander steeds meer aan zichzelf te laten twijfelen. Dit geeft macht: hoe onzekerder het slachtoffer is, hoe meer hij of zij vertrouwt op en afhankelijk wordt van de gaslighter.
Je hebt nog nooit aan het idee van een flirt gedacht, maar de Gaslighter beschuldigt je hiervan waardoor je gaat twijfelen aan je eigen manier van communiceren, bewegen en je houding. Vervolgens kun je hiervoor gestraft worden door genegeerd te worden of eindeloze discussies die jij nooit wint.
Gaslighting gebeurt namelijk soms ook onbewust. Door bewustwording te creëren weet de gaslighter welk gedrag niet wenselijk is. Jammer genoeg is dit niet altijd genoeg.
Gaslighting gebeurt op een subtiele manier. Het komt vaak voor dat je als slachtoffer er lange tijd niet van bewust bent dat het je overkomt. Ook al gaat het steeds om kleine dingen, het kan van grote invloed zijn op je zelfvertrouwen.
De narcist zegt liever dat jij dom bent dan sorry
Voor de narcist niet. Hij moet zijn beeld van superioriteit immers hooghouden. Fouten maken is daarom uit den boze. Daarom zal de narcist ook nooit zijn excuses aanbieden.
Narcisten houden helemaal niet van hun huisdieren. Een narcist is een wandelend zwart gat: ze vreten energie. Het werkt dus omgekeerd. Huisdieren zijn voor een narcist een onuitputtelijk bron van aandacht en onvoorwaardelijke liefde.
Een narcist voelt degelijk emoties en kan ook huilen. Ze kunnen ook heel makkelijk huilen als ze daarmee iets willen en kunnen bereiken. Ze voelen ook emoties van anderen, ze voelen alleen geen medelijden met die anderen.
Gaslighting gebeurt op een subtiele manier. Het komt vaak voor dat je als slachtoffer er lange tijd niet van bewust bent dat het je overkomt. Ook al gaat het steeds om kleine dingen, het kan van grote invloed zijn op je zelfvertrouwen.
Narcisten houden van ruzie maken. Ze zullen je porren, uitlokken en provoceren. Als je niet hapt vinden ze dat frustrerend, omdat hun behoefte niet bevredigd wordt. Na een tijdje zullen ze boos worden, dan verveeld raken en uiteindelijk laten ze het los (in ieder geval met jou).
Wat is gaslighting? Bij gaslighting verdraait iemand de waarheid om zo een ander steeds meer aan zichzelf te laten twijfelen. Dit geeft macht: hoe onzekerder het slachtoffer is, hoe meer hij of zij vertrouwt op en afhankelijk wordt van de gaslighter.
Bij een verborgen narcist lijkt het alsof ze empathisch gedrag vertonen als er iemand problemen of pijn heeft, maar dat is slechts een farce. Ze doen alsof. Van binnen zijn verborgen narcisten egoïstisch en berekenend – net als openlijk narcisten.
Narcisten kunnen gevaarlijk zijn omdat ze een onvoorspelbaar karakter hebben! Zij kunnen agressief worden wanneer ze de situatie niet onder controle blijken te hebben en het niet gaat zoals zij het bedacht hadden, dan kunnen zij onberekenbaar worden en gaan treiteren.
Mensen met narcisme zijn vaak veel energie kwijt aan hun gevoel van minderwaardigheid en hebben weinig oog voor anderen en hun eigen gevoelens. Toch voelen ze zich ook speciaal en uniek, waarbij ze vanuit hun minderwaardigheid kunnen denken dat ze bepaalde dingen niet hoeven doen, gewoon omdat ze er recht op hebben.
Narcisten, liegen tegen iedereen, zelfs tegen hun eigen kinderen. Ze liegen om de kleinste dingen. Het maakt niet uit welk onderwerp, als ze zichzelf maar kunnen redden van hun eigen schaamte. De narcist vertelt leugens alleen maar uit EIGEN BELANG!!
Conclusie. De handelingen van een narcist zijn erg destructief en maken alles kapot. Hij zal uiteindelijk weinig tot geen mensen meer overhouden in zijn omgeving. Het is bijna onmogelijk om voor jou als normaal denkend mens, bij deze narcist te kunnen blijven.
Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vindt zichzelf beter dan anderen. Hij of zij vertoont egoïstisch gedrag, is dominant, wil bewonderd worden en heeft vaak een gebrek aan inlevingsvermogen.
Een stille narcist is een persoon die zichzelf als het middelpunt van de wereld ziet en een overdreven gevoel van eigenwaarde heeft, maar zich niet op een opvallende manier gedraagt. In tegenstelling tot de extraverte narcist, die openlijk opschept en bralt, zijn stille narcisten meestal verlegen en bescheiden.
Ze kunnen niet om zichzelf lachen, al leent de situatie zich er voor. Narcisten zijn hooggevoelig, maar niet ten opzichte van anderen. Ze zijn alleen gericht op zichzelf. Als een narcist meent dat jij hem/haar uitlacht, kan dit zich weer gaan uiten in een woede-uitbarsting.
Gebrek aan zelfreflectie: oprechte spijt zal een narcist niet hebben. Simpelweg omdat iemand met narcisme niet met een ander meevoelt en zij zelf 'nooit iets verkeerds doen' – ze zijn immers fantastisch, perfect en superieur. Eigen fouten toegeven doen ze niet: problemen liggen altijd aan de ander.