Ze doen dingen die eigenlijk niet mogen en verwachten dat jij met hen meedoet. Ze spijbelen veel bijvoorbeeld, of gebruiken drank of drugs. Je voelt je niet altijd prettig bij die vriend(in) en wilt niet overal aan mee doen. Het is soms heel moeilijk om nee te zeggen.
Slechte vrienden hebben de gave om deze slechtheid te verspreiden met anderen. Wanneer je bij zulke personen bent gedraag je je niet volgens je eigen waarden en normen. Je zal misschien te veel gaan drinken, roddelen of agressiever worden, zelfs al ben je van nature uit een rustig persoon.
genieten van elkaars gezelschap; vertrouwen in elkaar; positieve wederkerigheid: een gelijkwaardig geven en nemen tussen de twee vrienden; de mogelijkheid om jezelf te zijn, je eigen gevoelens te uiten en fouten en vergissingen te durven maken zonder bang te zijn dat je daarvoor wordt veroordeeld.
Hoe voel jij je voor, tijdens en na jullie afspreken? Zie jij er bijvoorbeeld tegenop als je weet dat jullie elkaar gaan zien? Of zit je achteraf nog met heel wat vragen? Wanneer je vaak een slecht gevoel krijgt wanneer jullie samen tijd spenderen, kan dit een signaal zijn dat jullie vriendschap voorbij is.
Vraag je kind om vrienden mee naar huis te nemen. Je ziet dan hoe ze met elkaar omgaan. Help je kind andere vrienden te leren kennen, bijvoorbeeld door op een teamsport te gaan. Praat over gedrag dat je niet leuk vindt, zowel van je kind zelf als van de vrienden, maar wijs je kind niet persoonlijk af.
Probeer in je excuses wel altijd oprecht te blijven. Dat wil zeggen: zeg geen sorry voor iets wat je niet hebt gedaan of waar je geen spijt van hebt. Leg je vriendin dan ook uit waarom je geen excuses kunt en wil maken. De valkuil is wel dat hier makkelijk ruzie van komt, dus probeer vriendelijk te blijven.
Tekenen van een ongezonde vriendschap:
je voelt je schuldig als je “nee” tegen hem/haar zegt, of iets zonder je vriend(in) doet; je zet de behoeftes of wensen van je vriend(in) voor die van jezelf (je annuleert bijvoorbeeld je eigen plannen, omdat je vriend(in) jou misschien nodig heeft);
Wederzijds vertrouwen is een kenmerk van een gezonde vriendschap: bij een echte vriend(in) kan je jezelf zijn en blijven. Je kan bij hem of haar terecht als je een probleem hebt. Je kan samen plezier maken maar je hoeft niet dezelfde smaak te hebben. Je kan steun zoeken en geven.
Kort gezegd wordt een vriendschap toxisch als hij eerder een slechte dan een goede invloed op je heeft. Bijvoorbeeld omdat je vriend(in) de volledige conversatie domineert, kritiek heeft op alles wat je doet of omdat hij/zij van alles een competitie maakt.
In het echte leven heeft bijna de helft van alle Nederlanders één tot vijf vrienden. 28 procent heeft 6 tot 10 vrienden. 10 procent heeft 10 tot 15 vriendschappen en 7 procent ziet meer dan 16 mensen als vriend.
Volgens de website Science Of People zijn er bepaalde eigenschappen van toxic mensen: egoïsme, telkens in een slachtofferrol kruipen, liegen en weigeren hun eigen fouten onder ogen te zien. Toxic mensen zijn mensen die je manipuleren voor hun eigen gewin, volgens psycholoog Roel Blok.
Wanneer je wordt gewezen op de negatieve dingen, naast de positieve dingen, dan kun je van echte vriendschap spreken. Bij iemand die je nog niet lang kent of bij een oppervlakkige kennis is die eerlijkheid er vaak niet. Het beste cadeau dat een vriend kan geven is aandacht en een oprecht luisterend oor.
Verwateren kan namelijk alleen als beide personen geen contact meer zoeken. Maar wat doe je nou als jij de klik niet meer voelt en de ander wel contact blijft zoeken? Dan heb je een beetje een probleem. Dan moet je namelijk óf de vriendschap opzeggen óf tegen je zin in deze persoon blijven zien.
Maar wat doe je eraan? Allereerst kan het erg helpen om de situatie te accepteren. Constant dat gevoel wegdrukken heeft geen zin, net als doen alsof het je niks interesseert. Zeker als een goede vriend(in) je niet uitnodigt of afwijst, mag je hier best even van balen.
Wanneer is het tijd om een vriendschap te verbreken? Wanneer je het gevoel hebt dat je in een vriendschap meer geeft dan neemt, of er is iets anders waardoor deze persoon jou niet meer dient (of misschien wel nooit écht heeft gediend), dan wordt het tijd om uit elkaar te gaan.
Ze halen er vreugde uit de miserie van anderen, ze kwetsen je, geven je een slecht gevoel over jezelf of hebben zelfs helemaal geen interesse in jou. Het enige voordeel is dat je de intenties van deze types snel achterhaalt, zodat ze je ook weer snel uit je leven kunt bannen.
Vriendschappen veranderen als je iemand opnieuw moet leren kennen. Doordat jij dingen anders zegt, dingen zegt die je voorheen niet zei, anders reageert dan voorheen of jij je anders gedraagt, leren mensen jou op een andere manier kennen. Doordat jij die dingen anders doet, krijg je ook andere reacties.
Een diepe vriendschap met iemand kan van grote waarde zijn in het leven en draagt bij aan allerlei aspecten die samenhangen met ons mentaal welzijn. Eva vertelt: “Vriendschappen creëren een gevoel van verbondenheid en sociale steun. Je hebt iemand om je worstelingen mee te delen, maar ook om je successen te vieren.
Niet meedoen of niet meer meedoen. Dat je emotioneel niet meer betrokken wilt zijn in de mate waarin je je betrokken voelde (op iets of iemand) Dat je de relatie met je partner beëindigt en geen contact meer wenst. Dat je je terugtrekt uit de relatie, functie of lidmaatschap van een partij.
Een gezonde vriendschap kenmerkt zich doordat de basis van vertrouwen en respect aanwezig is. Je weet dat de ander je steunt bij de leuke en pijnlijke momenten in het leven. De vriendschap geeft je energie en maakt je blij. Je kan je kwetsbaarheid tonen en er is regelmatig contact (het liefst ook face to face).
Wens altijd het beste voor je vrienden. Als je iemand niet het beste kunt wensen, vanwege jaloezie of afgunst, vraag je dan eens af of je die persoon wel als vriend beschouwt. Alle relaties in je leven zijn gebaseerd op gemeenschappelijkheid. Zoek altijd naar dingen die je met elkaar gemeen hebt, en focus je daar op.
Kijk maar eens rond, want: 'De gemiddelde vriendschap duurt ongeveer vijf tot zeven jaar'.