Gebruik en toepassing van basilicum
Het past goed bij knoflook, tomaten- en groentegerechten (zoals aubergines) en Italiaanse gerechten. Het kruid geeft smaak aan pesto, olie en azijn. Verder is het onderdeel van het kruidenmengsel Provençaalse kruiden. De bladeren van citroenbasilicum passen goed in sauzen en bij kip.
Waarom is de basilicum goed voor je gezondheid:
Basilicum bevat volop vitamines, mineralen en vezels. Zo bevat het riboflavine (vitamine B2), een belangrijke vitamine voor onder andere je energiestofwisseling en het behoud van een gezonde huid. Ook de vitamines C en K zijn volop in de basilicum te vinden.
Het combineert goed met kaneel, kummel, koriander en nootmuskaat. Basilicum: Hoe: Niet mee laten koken, je kan het rauw gebruiken in salades of op het laatst toevoegen aan warme gerechten. Waar: Basilicum doet het goed bij tomaten, groenten, kaas, vis, peulvruchten, gevogelte, soep, salades, ei.
ð¿ Plaats de plant in een lichte & zonnige ruimte zodat deze van de zonnestralen kan genieten en op krachten kan komen. Van zodra de temperaturen in mei/juni stijgen, kan je de basilicum ook buiten planten in een pot, kruidentafel of moestuinbak.
Hoe vaak moet je het plantje water geven? Basilicum houdt niet van natte voeten, geef hem dus niet te veel water. Giet enkel wanneer de grond uitgedroogd is. Als je basilicum in een pot of bak staat buiten, zal de grond iets sneller uitdrogen en zul je iedere avond moeten gieten.
Zorg zeker voor een plaatsje beschut tegen te felle regen en wind en verkies een goed gedraineerde, vochtige grond. Het is echter beter basilicum te kweken in een serre, of zelfs binnenshuis in een pot op de vensterbank: De plant kan hier ongeremd groeien. Zorg steeds voor voldoende water!
Basilicum kan verlichting geven bij verkoudheid, hoesten, astma, verstopte bijholten, hoofdpijn, artritis, reumatiek en koorts. Ook is het erg goed voor de spijsvertering; het stimuleert bijna alle spijsverteringssappen en het verlicht krampen in de maag.
Bij verse basilicum bestaat bij meekoken echter het gevaar dat deze zijn smaak verliest, deze moet dus pas op het laatste moment worden toegevoegd. Verse blaadjes basilicum kun je het makkelijkste in kleine stukjes snijden door eerst de blaadjes bij elkaar te doen en op te rollen.
Losse blaadjes basilicum kun je enkele dagen in een afgesloten zakje of bakje in de groentelade van de koelkast bewaren. In de diepvries kun je basilicum in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bewaren.
Basilicum is een kruid.
Basilicum houdt van zonlicht, dus plaats de pot op de vensterbank of een andere plek waar hij veel licht krijgt. Maar hij droogt uit wanneer hij in de volle zon staat. De smaak en geur van de plant gedijt het beste als de plant een paar uur per dag (min.
Gebruik de blaadjes van de basilicum plant. Scheur de blaadjes in kleine stukjes en strooi over een pastagerecht, lasagne, soep of een simpele tomatensalade met mozzarella. Voeg verse basilicum altijd pas op het eind toe zodat er geen smaak verloren gaat.
Anderzijds kun je met goede buren veel voor de gezondheid van de grond en de aardbeien doen. Bonen, erwten, koolrabi en radijzen zijn ideale voorgangers. Bij combinatieteelt zijn groenten van prei tot spinazie en uien goede buren. Ook kruiden als komkommerkruid en bieslook hebben hun waarde bewezen.
Dé truc zit 'm in het laag genoeg afknippen van de steeltjes. Haal dus niet roekeloos de blaadjes los, maar knip de steeltjes altijd ongeveer een centimeter boven de aarde af. Zo gaat er geen energie naar de rest van het steeltje, maar naar de wortels en krijgt de plant de kans nieuwe blaadjes te groeien.
Basilicum houdt van zon! Laat je plantje lekker in de zon staan, in de schaduw staan zal het je niet in dank afnemen.
Hoe meer je van de basilicum plukt, hoe uitbundiger de plant zal groeien. Basilicum kan niet tegen vorst en zal 's winters dus afsterven. Wel kan je de plant uitgraven en in een pot laten overwinteren op een vorstvrije plaats.
Bepaalde darmbacteriën, E. coli en salmonella, overleven op verse basilicum die op verschillende temperaturen bewaard worden en kunnen gezondheidsrisico's inhouden bij het niet verhitten.
Verwarm water in een steelpannetje tot het bijna kookt. Draai het gas uit en voeg de verse basilicum toe en het zakje kamillethee. Laat dit ongeveer 6 minuten trekken (je kunt een deksel op het steelpannetje leggen tegen het afkoelen). Wil je de thee nog iets pittiger maken, voeg dan kruidnagel toe.
Zaai de basilicum in het vroege voorjaar in zaaibakjes. Basilicum heeft warme lucht en zon nodig, dus het beste hierbij is om binnen te beginnen, vier tot zes weken voor de laatste nachtvorst. Vanaf half mei kun je dit ook buiten doen. Verspreid enkele zaadjes over de potgrond en schep er een laag aarde overheen.
Basilicum kan o.a. aan de volgende dieren gegeven worden: Konijnen, cavia's, muizen, chinchilla's (alleen gedroogd geven), ratten, hamsters, kippen, vogels, honden en paarden.
Omdat basilicum beduidend meer honger heeft in vergelijking met andere kruiden en dus meer voedingsstoffen nodig heeft, kies je bij voorkeur voor een potgrond die reeds vermengd is met meststof of vermeng je de potgrond voor het aanplanten met een langdurig werkende meststof.
De bloempjes zijn eetbaar; ze hebben dezelfde smaak als het blad maar dan iets zachter van smaak. Ook tijdens de bloei kun je de blaadjes gewoon oogsten en eten, zonder noemenswaardig smaakverlies.