Je kunt Formaldehyde herkennen aan zijn sterke en prikkelende geur. Denk maar aan een lijmstift of viltstift. Als je in een gesloten ruimte bent met een hoge concentratie van deze stof, dan zal het vertoeven in deze ruimte waarschijnlijk als zeer onaangenaam ervaren worden.
Formaldehyde zit onder andere in dakplaten, spaanplaat of MDF, triplex en multiplex, vloerbedekking, gordijnen, meubelbekleding, UF-schuim in spouwmuurisolatie, conserveermiddel en in rook van tabaksproducten.
Met een formaldehyde meter kan de hoeveelheid formaldehyde in de lucht gemeten worden. Binnen een aantal seconde wordt deze meting uiterst nauwkeurig uitgevoerd. Teveel formaldehyde kan namelijk vervelende gevolgen hebben. Zo kan het zorgen voor irritaties en allergieën.
Formaldehyde behoort tot de familie van de VOS: deze stof met een laag moleculair gewicht komt bij kamertemperatuur in gasvorm vrij. Formaldehyde kan de ogen, neus en keel gaan irriteren. Sinds 2004 wordt het door de WHO als « bewezen kankerverwekkend » beschouwd voor de nasofarynx (de keel) en de neusholten.
Om het vrijkomen van formaldehyde te beperken, houdt u best de kamertemperatuur tussen 18 en 24°C en de relatieve vochtigheidsgraad tussen 40 en 70%. Gebruik geen spaanplaten bij een radiator of op andere plaatsen die warm kunnen worden. Vermijd spaanplaten in vochtige ruimtes, zoals badkamers en keukens.
Formaldehyde is een giftig product. Er zijn aanwijzingen dat formaldehyde kankerverwekkend is voor de mens. Het product werkt irriterend op de ogen, de huid en de ademhalingsorganen. De stof is traanverwekkend.
Formaldehyde is een snel werkende stof en veroorzaakt onder andere ademhalingsproblemen en astma. Bij 60 µg F/m3 kan formaldehyde geroken worden en bij een dubbele concentratie (120) kunnen de ogen, neus en keel gaan irriteren, ook kan er overgevoeligheid optreden en hoofdpijn en huidirritatie.
Formaldehyde kan in de woning vrijkomen wanneer materiaal in spaanplaat aanwezig is en kan gezondheidsklachten veroorzaken zoals irritaties van de oogslijmvliezen en van de bovenste luchtwegen. Bovendien kan formaldehyde neuskanker veroorzaken. Voldoende ventileren en verluchten is dus de boodschap.
Het klopt dat je tijdens de keratine behandeling wat last kunt hebben van het ingrediënt formaldehyde. Formaldehyde is een sterk kleurloos gas met een sterk prikkelende geur die hoofdpijn of prikkelende ogen of neus kan veroorzaken. Desondanks wordt het veelgebruikt in de cosmetica als conserveermiddel.
Formaline is een oplossing van formaldehyde in water. Formaldehyde is een carcinogene stof en staat op de lijst van CMR-stoffen. Dit zijn stoffen die carcinogeen, mutageen of reproductie-toxisch zijn.
Spaanplaat bestaat uit samengeperste houtsplinters en lijm. In dat laatste zit formaldehyde dat als gas in huis vrijkomt. Dit kan voor klachten zorgen zoals hoofdpijn, benauwdheid en geïrriteerde slijmvliezen. Maar ook ernstigere gezondheidsproblemen.
Fijn stof betreft alle deeltjes in de lucht kleiner dan 10 micrometer. Fijn stof is afkomstig van het verkeer, veehouderijen, verbrandingsprocessen (e.g. industrie) en natuurlijke bronnen (e.g. bosbrand). Primair fijn stof is direct door menselijke activiteiten in de atmosfeer gebracht.
VOS vluchtige organische stoffen (vluchtige organische stoffen) kunnen in eerste instantie stankoverlast veroorzaken. Daarnaast kunnen ze door inademing klachten veroorzaken zoals hoofdpijn, vermoeidheid, en irritatie van de neus, keel en ogen. Voorbeelden van VOS in het binnenmilieu zijn formaldehyde en terpenen.
Het wordt ook wel methanal of spaanplaatgas genoemd. Het heeft een enorm sterke geur en u raadt het al: dit ruikt niet naar rozen. Het gas kan zorgen voor geurklachten.
Het kan soms jaren duren voordat formaldehyde uit bijvoorbeeld spaanplaat "uitgedampt" is. Uit nieuwe materialen komt meer formaldehyde vrij dan uit oude materialen. Daarbij zorgt ook een hoge temperatuur en een hoge luchtvochtigheid dat er meer gas vrijkomt.
Nagellak is veilig als je het op de juiste manier gebruikt. Maak je je toch zorgen over chemische stoffen in nagellak, kies dan voor nagellak op waterbasis. Daarin zitten minder vluchtige oplosmiddelen. Nagellak op waterbasis droogt daardoor minder snel en het blijft minder lang zitten.
Keratine is geschikt voor elk haartype. Het is een natuurlijke lichaamseigen stof, geen chemische. Het richt dus geen schade aan.
'Probeer je haar drie dagen na de behandelijk niet te wassen. Tijdens de behandeling is er een klein laagje om je haar heen gelegd, dat je haar gaat beschermen. Dit laagje moet een beetje 'uitharden'. Om die reden is het verstandig om de eerste dagen geen water of andere haarproducten te gebruiken.
Maar nadelen zijn er ook: je haar pluist sneller dan steil haar en er hoeft maar één drupje regen te vallen en je hele kapsel is foetsie. Mocht je je daaraan storen, kan een keratinebehandeling voor krullen en kroeshaar soelaas bieden.
Uit plaatmateriaal dat met kunsthars is verlijmd, met name spaanplaat, OSB en MDF, kan formaldehyde (spaanplaatgas) vrijkomen. Formaldehyde is een giftig, kleurloos gas met een prikkelende geur, dat irritatie aan ogen en luchtwegen kan geven. Ook kunnen hoofdpijn, huidirritatie en ademhalingsstoornissen voorkomen.
Formaldehyde. Formaldehyde (HCHO) is een kankerverwekkende stof die vooral vrijkomt tijdens verbouwingen. Zorg ervoor dat de HVHO-waarde onder de 0,1 mg/m3 blijft.
Formaldehyde wordt gebruikt in onder andere spaanplaten, MDF, UF-isolatie en textiel (kleding, gordijnen en vitrages). Het kan ook gebruikt worden om polymeren te maken: samen met ureum wordt bijvoorbeeld ureumformaldehyde gevormd.
Voor formaldehyde geldt nu een maximaal aanvaardbare concentratie (MAC-TGG) van 0.15 ppm, waarin gedurende maximaal 8 uur gewerkt mag worden.
Sterk water is een verouderde term en er kunnen twee vloeistoffen mee bedoeld worden: Een waterige oplossing van ethylalcohol (ethanol), oftewel alcohol, van ongeveer 70%. Een oplossing van het gas formaldehyde in water, formaline genaamd.
ten opzichte van lucht < 1 = lichter dan lucht.