Gedrag dier: angstig voor eigen baasje; schrikachtig; overdreven agressief of timide; plotselinge verandering in gedrag; Gedrag eigenaar met dier: Onjuiste omgang met dier (bijv. ruw, gehaast, onverschillig); onthouding van nodige basisbehoeften zoals voeding en medische zorg; te weinig uitlaten van de hond.
Bij dierenmishandeling en –verwaarlozing wordt het dierenwelzijn op een ontoelaatbare manier geschaad. De mate van welzijn van een dier wordt beoordeeld aan de hand van de 'Vijf Vrijheden'.
Niet alleen lichamelijk geweld tegen dieren is mishandeling, maar ook uithongering of verwaarlozing. De rechter krijgt in de toekomst meer mogelijkheden om sneller en beter in te grijpen bij dierenmishandeling. Het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat hiervoor de Wet Dieren aanpassen.
Ziet u een (gewond) dier in nood, bel dan meteen 144. Ook wanneer een dier een gevaar voor zichzelf en de veiligheid van mensen oplevert, belt u met 144. Is er een dier in uw omgeving dat wordt verwaarloosd of mishandeld, ook dan kunt u bellen met 144.
Dierenleed gaat niet alleen over ernstige verwaarlozing of mishandeling. Als een hond nooit wordt uitgelaten of als iemand buitensporig veel huisdieren heeft, kan het welzijn van het dier ook in het gedrang zijn.
Het alarmnummer is er niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren. Zie je een hond in de gracht die dreigt te verdrinken, dan bel je 112 of 144!
De maximale gevangenisstraf voor het mishandelen of verwaarlozen van een dier is drie jaar of een maximale geldboete van € 19.500.
Loslopende hond melden via Centraal Meldpunt Nederland: Meld.nl. U kunt de volgende situaties melden: De hond zit niet aan de riem op plaatsen waar dit vereist is. De hond is op plaatsen waar het niet toegestaan is, ook niet aan de riem, zoals speelplaatsen of natuurgebieden.
Griekenland is ook dit jaar weer lijstaanvoerder, gevolgd door Spanje. Op de derde plaats staan de Nederlandse Antillen. Vorig jaar stond Nederland op de zesde plaats.
Zoöfilie = zoöfilie is de seksuele voorkeur van mensen die zich erotisch aangetrokken voelen tot dieren. Seksuele betrekkingen tussen mens en dier wordt bestialiteit genoemd.
Is een dier in nood of gewond, of wordt u geconfronteerd met mishandeling of verwaarlozing van dieren? Bel dan het centrale meldpunt 144 Red een dier. Dit meldnummer is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Ook kunt u contact opnemen met de politie via 0900 8844 of bij spoed 112.
Heeft men tussen de vijf en tien honden, dan valt men onder de klasse 3-meldingsplicht. Men moet dus melding doen van de activiteit aan de gemeente. Wie meer dan tien honden heeft, moet een klasse 2-vergunning aanvragen bij de gemeente.
Je moet die sites meiden als de "pest". Als bij broodfokkers hondjes onverkoopbaar blijken te zijn, gaan ze op de schroothoop, letterlijk of figuurlijk. Figuurlijk betekent dan: voor een 'rotprijsje' weg.
Enkel inspecteurs en controleurs van Dierenwelzijn Vlaanderen en de lokale politie kunnen dieren in beslag nemen voor overtredingen inzake dierenwelzijn. De in beslag genomen dieren worden ergens ondergebracht waar ze goed verzorgd worden, zoals een asiel.
Anoniem melden
Bij voorkeur meld je dierenleed bij het meldpunt 144. Hier vragen ze om persoonsgegevens. Dit is belangrijk voor de registratie van de meldingen, de juiste afhandeling van de zaak en terugkoppeling aan de melder. Deze gegevens worden uiteraard vertrouwelijk behandeld.
De NVWA inspecteert of bedrijven die dieren houden en slachthuizen zich aan de regels voor dierenwelzijn houden. We onderzoeken meldingen en grijpen bij ernstige overtredingen direct in.
Met dierenleed als gevolg: het dier heeft stress, wordt ziek of gaat zelfs dood… Ook zijn er mensen die hun dieren mishandelen. Ze schoppen of slaan hun dier, waardoor het gewond raakt. Het dierenwelzijn komt in de knel.
Nederlandse cijfers ontbreken, maar afgaande op buitenlands onderzoek moeten hier jaarlijks naar schatting 150 duizend dieren worden mishandeld, een paar procent van de miljoenen honden, katten, knaagdieren, vogels en paarden die in Nederland worden gehouden.
De dierenagenten behandelen onder andere meldingen over gezelschapsdieren en hobbymatig gehouden landbouwhuisdieren, waarbij sprake is van een redelijk vermoeden van een strafbaar feit. Meldingen worden zowel zelfstandig als in samenwerking met partners afgehandeld.
Het alarmnummer 06 - 11, waarmee mensen in een noodsituatie snel de politie, brandweer of ambulance kunnen bereiken wordt in de praktijk vaak misbruikt. Soms wordt een misbruikpercentage van 75 procent geregistreerd. Het percentage kinderen onder de misbruikers is hoog. Zij bellen vaak op de vrije woensdagmiddag.
Voor een ritje op de dierenambulance rekent de Dierenbescherming een vast bedrag van 31 euro. Als de eigenaar van het dier bekend is, kunnen de kosten van 31 euro voor de dierenambulance worden doorberekend aan de eigenaar.
Bijvoorbeeld als u of iemand anders dringend medische hulp nodig heeft. Bij brand. Of als u getuige bent van een misdrijf. Bijvoorbeeld mishandeling of inbraak.