Degenen die hun dekbed of dekens 's morgens terugslaan, zodat het matras en hoeslaken kunnen luchten, zijn beter bezig. Tijdens de nacht wordt het beddengoed immers warm en vochtig. Door het matras en het beddengoed te laten luchten, blijven deze fris en krijgen bacteriën geen kans zich in het bed te nestelen.
Laat het dekbed zo de hele dag liggen totdat je weer naar bed gaat. Donzen dekbedden trekken vocht aan, lucht een donzen dekbed daarom alleen buiten als de lucht niet vochtig is. Door uitdroging van de veertjes te voorkomen niet in de volle zon laten luchten.
Hoe lang moet je bed luchten? Het advies is om je bed minstens één uur te laten luchten. Liever zelfs nog langer. Als je je bed meteen keurig opmaakt, kan het vocht dat je 's nachts hebt verloren niet goed verdampen.
Hoe langer u wacht met het verschonen van uw bed, hoe meer bacteriën er ontstaan. Deze bacteriën vergroten de kans op eczeem, puistjes en mee-eters en daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Door uw gezicht voor het slapen gaan grondig te reinigen verkleint u de kans op vuil in uw bed.
Een glad laagje op de lakens
Tijdens een nachtje slapen laat je zweet, talg en dode huidcellen op je lakens achter. Hierdoor komt er een glad laagje op je lakens. De smurrie is niet zichtbaar, maar wel voelbaar. Daardoor voel je het verschil tussen een schoon bed en een bed waar een nacht in geslapen is.
Het algemene advies is om uw lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.
Het bed is namelijk ook een broeinest voor schimmels, bacteriën en huisstofmijt. Dan hebben we het nog niets eens over alle dode huidcellen die je in bed verliest, het zweten, het huidvet en speeksel wat in je bed achterblijft.
Mannen tussen de 18-25 jaar zijn het ergst.
Zij wassen hun beddengoed maximaal vier keer per jaar! Ongelooflijk maar waar! Het kan toch niet dat men niet beseft hoe smerig dit is? Dit terwijl 62% van de vrouwen in de leeftijd van 35-50 jaar hun beddengoed één maal per week vernieuwen.
Na acht jaar wordt het tijd om je dekbed te vervangen. Bij tien jaar ben je eigenlijk al te laat. Je dekbed is over de datum en je ligt midden in een broeinest van beestjes die van vochtige warme plekken houden.
De meest voorkomende beestjes die je in je bed tegen zult komen zijn huisstofmijten, bedwantsen (ook wel wandluis of bedluis genoemd) en vlooien. Spinnen zul je vooral rond je bed zien, omdat zij zich voeden aan de muggen, die zich weer aan jou voeden.
Was lakens en beddengoed minstens één keer per week. In de lakens, het dekbedovertrek zitten veel bacteriën omdat dit het eerst in contact komt met je huid. In je slaap verlies je ongeveer een halve liter vocht!
Wat kun je doen tegen huisstofmijten in bed? Huisstofmijten in bed kun je nooit helemaal voorkomen, maar je kunt ze wel degelijk tegengaan door je bed eens per week te verschonen. Daarnaast is het raadzaam je matras regelmatig te stofzuigen en het dekbed buiten uit te hangen.
Uit onderzoek blijkt dat de lucht in veel slaapkamers ongezond is. 's Nachts neemt de hoeveelheid zuurstof af en de hoeveelheid CO2 neemt sterk toe. Zet 's nachts daarom het liefst een raam open in je slaapkamer.
Een dekbed is gemiddeld na 10 jaar aan vervanging toe. Zowel de tijk van het dekbed als de vulling slijten door het gebruik en worden dunner. Daarmee gaat ook de isolerende werking achteruit. Verder neemt een dekbed in de loop der jaren heel wat transpiratievocht op, waardoor er veel bacteriën achterblijven.
Even de woning luchten om de frisse buitenlucht de woning in te laten komen, voelt fijn maar is van korte duur. Deze frisse lucht is al snel verdwenen, waardoor de ongezonde stoffen zich weer ophopen. Een huis moet 24 uur per dag ademen, net zoals wij mensen dat moeten.
Laat één keer per week het donzen dekbed gespreid op bed liggen, zonder dekbedovertrek eromheen. Zet de ramen tegenover elkaar open zodat de frisse lucht over het dekbed heen kan gaan.
Je donzen dekbed in de wasmachine wassen kan prima. Was je donzen dekbed in je eigen wasmachine, maar kies een fijnwasprogramma of het wolwasprogramma. Check altijd het label of dit het beste op 40 of 60 graden kan gebeuren.
Gebruik indien mogelijk een donswasmiddel, of gebruik een fijnwasmiddel. Maak gebruik van het fijn- of wolwasprogramma van je wasmachine. Droog je dekbed op lage temperatuur in de droger, en voeg enkele tennisballen toe. Dit voorkomt dat de veren aan elkaar blijven plakken.
Het beste kun je het dekbed op 60 graden wassen. Maar kijk van tevoren wel even goed op het label. Bij sommige dekbedden mag je de wasmachine instellen op 60 graden, maar bij andere dekbedden op maximaal 40 graden. Kies een fijnwas- of wolwasprogramma.
Onderzoek wees uit dat er zo'n 1,5 miljoen mijten in ons beddengoed leven. Door je bed niet op te maken, is het dus minder vochtig en warm. En dat zou er voor kunnen zorgen dat de beestjes dehydrateren en sterven, zeggen de onderzoekers. Beter dus om je beddengoed opengeslagen op je bed te laten liggen.
Beddengoed wassen doe je in de wasmachine op 40 of 60 graden. Gebruik het katoenprogramma en een beetje wasmiddel. 40 graden is beter voor gekleurde lakens, witte lakens mogen op 60 graden gewassen worden. Hang lakens uit, stop ze niet in de droger.
Wij adviseren je om nieuwe dekbedovertrekken en hoeslakens altijd eerst te wassen voor gebruik. Zo weet je zeker dat je heerlijk frisse en schone nieuwe overtrekken en hoeslakens hebt. Daarbij neemt nieuw beddengoed, wat nog niet gewassen is, ook minder goed vocht op.
Over het algemeen kan worden gesteld dat een dekbed ongeveer 60 cm breder dient te zijn dan het matras waarop u slaapt. Voor eenpersoonsmatrassen (70-90 cm breed) is de standaardbreedte van 140 cm daarom voldoende. Als u zelf wat groter bent of het matras nog wat breder is, kunt u de Duitse breedtemaat 160 cm kiezen.
Een bedsprei beschermt je dekbed en kussens tegen stof en ander vuil. Als je wilt dat je dekbed en kussen langer mee gaan is het dus een goed idee om een bedsprei aan te schaffen.