Behandeling van slokdarmverstopping
Als de verstopping langer duurt dan 20 minuten, dan doe je er goed aan om de dierenarts te bellen. Deze zal allereerst een injectie geven waarvan de spieren in de slokdarm zich ontspannen. Vaak is dit al voldoende om de prop los te krijgen.
De eerste en meest gebruikte benadering is om het paard te kalmeren en met een sonde de brok er als het ware uit te spoelen. Met kleine beetjes water wordt de ophoping langzaam en voorzichtig verwijderd.
Op de plek waar de slokdarm de maag binnenkomt, zit een krachtige spier, genaamd de cardia. Als deze spier samentrekt wordt de maag afgesloten en kan er geen maaginhoud naar buiten afgevoerd worden, dus niet richting de slokdarm. Daarom kan een paard niet overgeven.
Bij slecht kauwen, te gulzig eten of te weinig drinken kan een slokdarmverstopping ontstaan. Dit geeft vaak een vrij heftig beeld. Het paard gaat staan met een gestrekte hals en kan gaan kokhalzen, verkrampen in de nekspieren en vaak komt er veel schuim met soms voedsel door de neus naar buiten.
De meeste slokdarmverstoppingen lossen zichzelf op. Haal het eten uit de stal, blijf rustig en geef het paard rust en ruimte. Indien de verstopping langer dan 20 minuten aanhoudt of het paard gaat hoesten en/of wordt benauwd, dan is het verstandig om de dierenarts te bellen.
moeite met slikken. het eten blijft steken in de slokdarm of u heeft het gevoel dat het niet goed zakt. blijvende pijn of een vol gevoel achter het borstbeen of in de bovenbuik. vaak de hik hebben.
De slokdarm transporteert voedsel van de mond naar de maag. Als je paard te gulzig eet of niet voldoende kauwt, door bijvoorbeeld gebitsproblemen, kan het voedsel halfweg de slokdarm blijven hangen. Dit resulteert in een pijnlijke blokkade. Een paard maakt constant maagzuur aan.
Anders dan bij mensen, die meestal misselijk zijn, is reisziekte bij een paard echt een ziekte. Het is eigenlijk een soort longontsteking die ontstaat tijdens een lang transport (4 uur) waarbij het paard langdurig met het hoofd omhoog staat.” Stress bij het paard kan tevens de kans op reisziekte vergroten.
Tussen de slokdarm en de maag zit nog een kringspier die ervoor zorgt dat het voedsel uit de maag niet terug kan. Daarom is het voor een paard normaal gesproken niet mogelijk om over te geven of te boeren.
Symptomen van droes
De meeste paarden met droes hebben eerst koorts en een heldere, witte neusuitvloeiing. Na enkele dagen wordt die neusuitvloeiing pusachtig, worden de paarden sloom en willen ze slecht of helemaal niet eten. Doordat de lymfeknopen ontstoken zijn, zullen er abcessen gevormd worden.
Meestal gaan de krampen na 10-15 minuten stappen en een keer mesten vanzelf weg en is het paard daarna weer pijnvrij. Gaat de koliek niet binnen 15 minuten over, dan is het verstandig om uw dierenarts te raadplegen. Deze kan, na onderzoek, een krampwerend middel toedienen.
Symptomen maagzweer
Een maagzweer kan zich uiten in verschillende vage klachten zoals: overmatig speeksel, tandenknarsen, gapen, een verminderde werklust, een verminderde eetlust, gewichtsverlies, een doffe vacht, depressief gedrag, koliek of terugkerende diarree.
Klachten en symptomen bij achalasie van de slokdarm
De voornaamste klacht is dat voedsel blijft hangen in de slokdarm. Dit worden ook wel passageklachten genoemd. Door de ophoping van voedsel in de slokdarm wil op den duur ook vocht niet goed meer zakken. Slikken wordt hierdoor steeds moeilijker.
Als de doorgang van de slokdarm of maag versmalt is, kan de voeding niet goed zakken. Dit noemen we passageklachten. Vooral droog eten of grote stukken voeding kunnen dan moeilijk zakken en blijven gemakkelijk hangen. Wat u wel en niet kan eten is heel wisselend en moet u uitproberen.
Valk is ervan overtuigd dat het door het trauma komt, maar wat we weten is dat paarden zelf tranen kunnen produceren uit de traanklieren bij hun ogen. Tranen zijn voor paarden nodig om het hoornvlies vochtig te houden. Zonder tranen, droogt het hoornvlies uit en kunnen er ontstekingen ontstaan.
Net zoals de meeste zoogdieren kan een paard van nature zwemmen. In het wild moet een paard bijvoorbeeld wel eens een meer of rivier oversteken of zoekt hij verkoeling in het water. Niet ieder paard is even gek op water, maar als je een paard er aan laat wennen zal hij waarschijnlijk wel gaan zwemmen.
Reisziekte is een bacteriële longinfectie - longontsteking. Daarom hebben aangetaste paarden een verhoogde temperatuur. De bacteriën die Reisziekte veroorzaken, voornamelijk Streptococcus zooepidemicus, zijn bij de meeste paarden in lage niveaus aanwezig.
Een slokdarmvernauwing kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld een ontsteking van de slokdarm, een tumor of een aangeboren afwijking. Uw behandelend arts heeft voorgesteld om de vernauwing van uw slokdarm op te rekken. Dit wordt dilatatie genoemd.
Het grootste deel van het voer zit zo'n 2-6 uur in de maag. Helemaal leeg is de maag zelden, wanneer een paard stopt met eten, wordt het voer ook niet meer zo snel verder getransporteerd naar de darmen. In tegenstelling tot de maag bij een mens, produceert de maag van een paard continu maagzuur.
Rustige beweging in de buitenlucht kan helpen het slijm kwijt te raken. Zet een paard met natte neusuitvloeiing voor alle zekerheid even apart van de andere paarden. Bij twijfel kun je altijd even de dierenarts bellen.
Als je aanhoudend of regelmatig een brok in je keel voelt, is het verstandig om dit met je huisarts te bespreken. Samen kan je overleggen of stress en/of angst de oorzaak kan zijn van jouw klacht. De huisarts zal ook vragen naar eventuele andere klachten en zal in je keel kijken.
De slokdarm duwt het eten langzaam naar beneden richting de maag. Als het eten in de maag komt, blijft het hier een tijdje zitten. Meestal duurt dit ongeveer drie uur.