De plukvacht van een hond bestaat in de meeste gevallen uit een zachte dikke onderwol en een laag draadachtige (langere) dekharen. De dekharen vormen de bovenste laag van de vacht. Voorbeeld van rassen met een plukvacht: Ruw harige teckel, Foxterriër, Cairnterriër .
Wanneer de hond niet plukrijp is, zal de hond pijn hebben tijdens het plukken. Het plukken werkt volgens het principe van de haargroei volgen. Trek bij jezelf maar eens een enkele haar uit: dit doet pijn. Maar trek nou eens heel zachtjes aan een grote bos haar.
Honden met een plukvacht zijn onder meer de ruwharige Teckel, Schnauzer, West Highland White Terriër en de Schnauzer.
Als je de hond dan wast, kunnen de haarzakjes gaan ontsteken wat veel jeuk en irritaties veroorzaakt. Plukken op de onderwol moet om de zes maanden gebeuren. Strippen is de helft van de plukvacht eruit halen. De hond wordt niet geheel ´bloot´ geplukt.
Doet het plukken van een hond pijn? Als de vacht van uw hond pluk rijp is, heeft uw hond absoluut geen pijn van het plukken. De meeste honden vinden het zelfs prettig, omdat de rijpe vacht “de dode haren” meestal ook jeuk met zich mee brengt.
Bij het plukken van een hond denken veel mensen aan het kaal plukken. Dit is echter niet wat er gebeurt in een goede trimsalon. Bij het plukken van honden worden alleen de haren verwijderd die ook daadwerkelijk los zitten. Er zal dus eerst gekeken worden of de vacht wel 'plukrijp' is.
Mag ik mijn ruwhaar/plukhond laten scheren? Plukken is voor de ruwhaar de beste oplossing. Als de vacht hier (plaatselijk) niet geschikt voor is, of als de (oudere of zieke) hond zo'n lange behandeling niet meer aankan, wordt in overleg met U een andere techniek gekozen, bijvoorbeeld scheren of knippen.
Wat is een plukvacht? De plukvacht van een hond bestaat in de meeste gevallen uit een zachte dikke onderwol en een laag draadachtige (langere) dekharen. De dekharen vormen de bovenste laag van de vacht. Voorbeeld van rassen met een plukvacht: Ruw harige teckel, Foxterriër, Cairnterriër .
De meeste plukhonden zijn maar 2 keer per jaar rijp om te trimmen. Krulharige vachten tussen de 4 tot 8 x per jaar (poedels en dergelijke). Langharige vachten tussen de 4 tot 6 x per jaar. Honden met veel onderwol moeten 2 tot 4 keer per jaar getrimd worden (bijvoorbeeld de Golden Retriever of Berner Sennen).
Plukhonden zijn honden met een ruwe haarvacht. Als het haar rijp is kan de hond geplukt worden. Dit houdt in dat het ruwe haar uit de huid getrokken wordt wat beslist geen zeer doet bij uw hond want de behandeling moet wel leuk blijven voor uw lieveling. Er blijft dan een wollige vacht staan.
Lang haar met veel ondervacht
De langharige vacht heeft een dubbele vacht, een lange ondervacht en lange dekharen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de Boomer, Birard en Bobtail. Het gehele jaar door verliezen zij haren en hebben snel klitten en vuil in de vacht.
Er is één ding waar alle trimexperten het over eens zijn: plukken kan alleen bij ruwharige hondenrassen of honden met een plukvacht! Deze vachten hebben twee soorten haar: een zachte ondervacht en een lange, dichte en ruwe bovenvacht.
Knippen of scheren
Poedels hebben bijvoorbeeld een vacht die door blijft groeien. Deze honden moeten dus regelmatig geschoren of geknipt worden omdat anders de haren teveel gaan klitten. Ook sommige andere langharige honden zoals Shih Tzu's, kunnen baat hebben bij een korte vacht. Bijvoorbeeld in de zomer.
Rond de 5 maanden is een prima leeftijd om uw hond voor het eerst een hele behandeling te laten ondergaan. Het kan zijn dat het model er nu wel nog wat anders uit ziet als wanneer ze volwassen zijn, dit omdat de hond nog een zachte puppyvacht heeft.
Een volledige trimbeurt duurt 1 tot 5 uur. Dit is afhankelijk van het ras, conditie van de vacht en het temperament van de hond. Iedere hond behandel ik met de grootst mogelijke aandacht.
Indien de vacht gaat wisselen en de hond zodoende in de verharing komt, dan is “ontwollen” de trimtechniek die hier op toegepast kan worden. Voorbeelden van stokharige honden zijn: Duitse Herder, Siberische Husky. Honden met deze vachtsoort hebben korte dekharen en nagenoeg geen ondervacht.
Normaal gesproken is de volledige vacht in zo'n 3 tot 4 maanden teruggegroeid, maar bij post-clipping alopecia duurt dit veel langer. Meestal is er weer spontane haargroei na 6 tot 12 maanden, maar volledige teruggroei kan wel 18 tot 24 maanden duren.
Als een hond te lange nagels heeft, kan een hond zijn poot anders gaan neerzetten tijdens het lopen oftewel 'er naar lopen'. Dit kan problemen veroorzaken voor de spieren en de gewrichten. Bovendien blijft een hond met te lange nagels vaker met een nagel ergens achter hangen waardoor de nagel in kan gaan scheuren.
De beste manier om je hond zelf te trimmen is gewoon met de hand of met behulp van een trimmesje. Pak een pluk haar tussen je wijsvinger en duim en trek deze voorzichtig los. Kijk uit dat je viervoeter geen pijn ervaart wanneer je aan plukken trekt die nog stevig vast zitten!
Wat houdt de rui behandeling in? De hond wordt grondig gewassen met een voor zijn vacht geschikte shampoo. De shampoo laten we enige tijd inwerken; de hond wordt ondertussen in een hondenbadjas of badlaken gewikkeld zodat hij warm blijft. Na het uitspoelen van de shampoo wordt crèmespoeling aangebracht.
Doet dit pijn? Nee, als de haren plukrijp zijn betekend het dat ze oud genoeg zijn en los in de huid staan. Is de hond niet plukrijp, zal het wel pijn doen en wordt de plukbeurt uitgesteld. Plukken gebeurd vaak bij ruwharige honden zoals: Teckels en Jack Russels.
Hoe kun je gemakkelijk de pootjes van je hond knippen? Gebruik een plukborstel en kam daarmee het gedeelte van de poot wat je wilt knippen omhoog. Zo kun je er gemakkelijker bij met de schaar. Het mooiste effect krijg je door dit gedeelte te knippen met een uitdunschaar voor honden.