Elke bamboe vormt ondergrondse uitlopers (rhizomen) maar bij niet-woekerende soorten blijft groei geconcentreerd tot één pol. Afhankelijk van de soort varieert de grootte van de uiteindelijke pol tussen 1 à 2 meter in diameter. Bij de woekerende soorten komen de uitlopers veel verder van de moederplant boven de grond.
Bamboe Fargesia is een van de bekendste en sterkste, niet woekerende bamboes en verdraagt maar liefst 25° C vorst en blijft mooi wintergroen in de winter. De bamboe Fargesia is een mooie plant die op elke grondsoort kan staan, maar wel houdt van een vochtige ondergrond.
Je kunt de buren vragen om wortelbegrenzer aan te brengen rondom hun bamboe. Zijn de ondergrondse uitlopers van de bamboe als zodanig verspreid in de tuin van de buren, dan heeft dit niet meer altijd het gewenste effect. In dit geval is de oplossing om een wortelbegrenzer aan te brengen langs de erfgrens.
Hoe snel groeit niet woekerende bamboe Fargesia? De niet woekerende Fargesia soorten uit ons assortiment groeien ongeveer 40 tot 60 cm per jaar.
Volwassen planten spreiden gemiddeld 1 tot 1,5 meter uit (de meeste planten zullen ook gemiddeld 1 tot 1.5 meter in hoogte per jaar toenemen). In sommige extreme gevallen kunnen woekerende types zich in een seizoen uitstrekken over 4,5 meter.
Bamboe kan je niet bestrijden met een gewone onkruidbestrijder. Bamboe is van de familie der grasachtigen en moet je dus ook als gras bestrijden. Maak gebruik van een onkruidbestrijder die glyfosaat bevat en besproei / behandel de bamboe bij droog weer.
Wanneer een woekerende bamboe eenmaal voor problemen zorgt is het verwijderen ervan vaak dus de enige oplossing. Het is echter wel belangrijk dat alle wortels en scheuten worden verwijderd, want als er wat achter blijven dan zal er binnen de kortste keren weer nieuwe bamboe groeien.
Ze worden tussen 1 en 4 meter+ hoog. (Foto boven links) Bemesten: Bamboes houden van humusrijke grond. Voor het planten moet de grond goed voorbereid worden met compost, oude paardenmest of gekochte tuincompost .
Bamboe verwijderen op natuurlijke wijze
Snoei en knip, soms met grof geschut, de plant boven de grond zo ver mogelijk weg. Zonder nu de gekortwiekte bamboe die je wilt verwijderen af met een spade en snijd de worteltakken door. Werk van buiten naar binnen en graaf de bamboe stukje voor stukje uit de grond.
Op twee punten gaat het hier wettelijk mis: de eerste is dar bamboe te dicht op de erfgrens staat tenzij uw gemeente struiken , heesters en hagen toestaat binnen een kleinere afstand dan 50 cm. Vervolgens heeft u last van de wortels of doorgroeiende takken waardoor schade ontstaat.
De gemiddelde kostprijs voor het verwijderen van bamboe ligt tussen de 250 en 600 euro.
Het snoeien van bamboe is aan te raden, aangezien het een plant is die snel groeit. Door te snoeien houd je de bamboe in vorm en kun je hem compact houden. Wij raden aan je bamboe één tot twee keer per jaar te snoeien. Gebruik hiervoor een heggenschaar.
Door af en toe oude, dikke stengels helemaal weg te snoeien verjongt u de struik dus en blijft uw bamboe mooi. Knip altijd vlak boven de grond de hele stengel weg. Gebruik een scherpe snoeischaar, of zo nodig een takkenschaar of handzaagje. Verwijder beschadigde stengels helemaal na de winter.
De Bamboe is zeer winterhard. De plant kan in de winter en het vroege voorjaar door de kou geel kleuren. Zodra het weer beter wordt krijgt hij zijn kleur weer terug. Voor het beste resultaat kunt u de Bamboe Fargesia Winterblack het beste in de volle grond zetten.
De natuurlijke duurzaamheid van niet geimpregneerde bamboestammen is daarom voor de meeste soorten minder dan 2 jaar, en onder ideale omstandigheden 4-7 jaar (zonder blootstelling aan regen of zon). Het verduurzamen (impregneren) van bamboestokken is dus essentieel om de levensduur drastisch te verlengen.
Van alle grassoorten, is bamboe de grootste en de enige die kan uitgroeien tot een bos. Hoewel bamboe een gras is, hebben veel van de grote houtachtige bamboesoorten een boom-achtig uiterlijk en worden ze in de volksmond vaak "bamboe bomen" genoemd.
In een pot zetten
In de volle grond doet bamboe het prima en met een wortelbegrenzer houd je de plant dus in toom. Het is zo een goed alternatief voor bijvoorbeeld een beukenhaag. Het wuivende en ruisende bamboe geeft extra charme aan de vaak wat saaie erfafscheiding.
Bamboe gedijt goed zowel in de zon als de schaduw. Sommige bamboe planten kunnen wel net iets beter tegen de volle zon zoals bijvoorbeeld de Semiarundinaria fastuosa 'Viridis'.
In de winter blijft deze bamboe ook mooi groen en verliest geen blad. Hij is uitermate geschikt voor een groenblijvende haag, solitair in een border of in een kuip op het terras. Fargesia Robusta 'Campbell' is goed winterhard en kan in de zon, halfschaduw of schaduw. Groeit op alle gronden, behalve op kleigrond.
Een bamboe als haag aanplanten
Zo heeft de bamboe voldoende groeiruimte om nieuwe scheuten te vormen en verder te groeien. De 'Winter Joy' en de 'Campbell' zijn de allerbeste bamboe planten om een mooie niet woekerende bamboe haag van te maken.
Het nadeel van het gebruik van azijn en zout is dat het de bamboe alleen verzwakt en niet dood. Azijn en zout zorgt er alleen voor dat de wortel minder snel zal groeien.
Lang niet elk materiaal is geschikt als wortelbegrenzer. Bamboe heeft namelijk zeer sterke wortels die zonder moeite door bv. beton heen groeien.
“Bamboe is brandbaar, maar de calorische waarde is vrij laag, dit omdat bamboe geen kern heeft en dus hol is. Dus u zal zeer veel bamboe nodig hebben om uw huis warm te stoken met bamboehout. Snelgroeiende inheemse bomen zijn het beste alternatief wanneer u toch voor een boom kiest, bijvoorbeeld de takken van een wilg.