Heb je één kruis in de kantlijn en is de laagste toon aan het einde een G, dan is de toonsoort G majeur.Is het een E, dan is de toonsoort e mineur. Je kan het ook anders doen: is het laatste akkoord een majeur-akkoord, dan is de toonsoort G majeur. Eindigt het in een mineur-akkoord, dan is de toonsoort e mineur.
De letterlijke betekenis van majeur is 'groot'. Is een muziekstuk in majeur, dan betekent dit dat de afstand tussen de eerste en de derde toon groter is dan bij een muziekstuk in mineur. Zoals te verwachten is de betekenis van mineur 'klein'. Tussen de eerste drie tonen zit dan minder verschil in toonhoogte.
Je kunt mineur akkoorden zowel bij open akkoorden als bij de barré akkoorden vormen. Een ezelsbruggetje: Een mineur akkoord klinkt droevig/melodramatisch. Een majeur akkoord klinkt vrolijk/opgewekt.
De voortekening telt drie mollen: Bes, Es en As. Het is de parallelle toonaard van Es-majeur. Er bestaan drie mogelijke varianten van c-mineur: Natuurlijke mineurtoonladder: C - D - E♭ - F - G - A♭ - B♭ - C.
Toonladder majeur versus mineur
De bijbehorende toonladder in mineur wordt gestart vanaf de zesde toon, dit is dus een Cis. De mineurtoonladder in Cis is dan cis—dis-e—fis—gis-a—b—cis. Deze bestaat uit exact dezelfde tonen als de toonladder in E majeur.
Mineur definities
naamw. 1) een toonsoort met een ingetogen karakter Voorbeeld: `Na deze vrolijke passage slaat de stemming om, en het stuk eindigt in mineur. ` 2) “klein” in de benaming van bepaalde intervallen, akkoorden en toonladders; vaak genoemd in com...
Dit betekent dat de majeurtoonladder die bij G mineur hoort, die van Bes moet zijn, je weet wel, met twee mollen. Daarom heeft dus ook de toonladder van G mineur twee mollen!
In principe past elk akkoord bij elkaar. Maar om het makkelijk te houden, kan je bijvoorbeeld een A, E, D spelen. Blues is ook leuk (zoals hierboven gezegd). Je kan ook een stapje verder gaan en akkoord patronen spelen (zoals de majeur).
Mineur toonsoorten zijn hetzelfde -- de toonsoort A mineur bestaat uit A B C D E F G, dus een A mineur akkoord is A C E. Deze formule werkt met elke toonladder en elke reeks noten. Bijvoorbeeld, de G majeur toonladder is G, A, B, C, D, E, en F♯.
Mineur akkoorden zijn alle akkoorden die uit minimaal drie noten bestaan, namelijk de grondtoon (de 'root'), een kleine terts ('minor third') en een kwint ('perfect fifth') daarboven. Bij een mineur akkoord wordt de derde noot uit de majeur toonladder van de grondtoon een halve noot verlaagd.
Met behulp van de kwintencirkel kun je berekenen hoeveel kruizen of mollen een toonladder heeft. Ook kun je de kwintencirkel gebruiken om de toonsoort van een muziekstuk te bepalen, in welke toonladder een muziekstuk staat.
Bij de Majeurtoonladders zijn de I, IV en V akkoorden de Majeur Akkoorden, in het geval van de C-Majeur toonladder dus de C-majeur, F-Majeur en G-Majeur. De II, III en VI akkoorden van de Majeurtoonladders zijn de Mineur Akkoorden. Hier dus de D-mineur, E-mineur en de A-mineur.
d-mineur of d klein (afkorting: Dm) is een toonsoort met als grondtoon D.
Bij een majeur toonladder is de terts twee hele tonen boven de grondtoon. Dan spreken we over een grote terts (majeur betekent groot). In een mineur (inderdaad, mineur betekent klein) toonladder ligt de terts anderhalve toon boven de grondtoon. Dan spreken we dus over een kleine terts.
Dat is een akkoord. Akkoorden zijn eigenlijk niets meer dan groepjes van minstens 3 noten die je tegelijk laat klinken en dan een zuiver geheel vormen. Zo vormen de noten C-E-G samen het C-akkoord. Als je dit speelt op de gitaar of piano klinkt het geluid veel voller dan als je alleen de noot C zou aanslaan.
C-majeur, C grote terts of C-groot (afkorting: C) is de majeur toonsoort met als grondtoon c. C-majeur is tevens de naam van het akkoord op de eerste trap van de C-toonaard.
Het mineur akkoord van E wordt altijd gevormd door de eerste, derde en de vijfde noot uit de mineur toonladder van E te pakken. In zowel natuurlijk, harmonisch en melodisch mineur gaat het hier dus om: • E G B. Deze kunnen in drie verschillende volgorden worden gespeeld, namelijk in 'E G B', 'G B E' of 'B E G'.
Het G majeur piano akkoord, afgekort als G, wordt gevormd door de noten G, B en D samen te spelen. G majeur is opgebouwd uit de grondtoon G, de grote terts B en de kwint D uit de G majeur toonladder.
Het B majeur-akkoord wordt gevormd door de noten B, D # en F # te combineren. B is de grondtoon, D # is een belangrijke derde en F # is de perfecte vijfde van de grote schaal. Vanuit B verplaats je twee tonen hoger om bij D # te komen, en vanaf D # verplaats je anderhalve toon hoger om bij F # te komen.
Wat zijn de akkoorden in A mineur toonladder??
De akkoorden die bij de A mineur toonladder horen zijn A mineur, B verminderd, C majeur, D mineur, E mineur, F majeur, G majeur. Met andere woorden, elke noot in de toonladder is geassocieerd met een akkoord.
Het is verstandig om te beginnen met de open akkoorden. Open akkoorden worden op de eerste drie frets gespeeld (frets zijn de metalen stripjes op de hals van je gitaar), hebben elk een unieke vorm en bevatten één of meer open snaren – dat zijn snaren die je niet hoeft in te drukken.
Van alle 7 akkoorden in een toonsoort, zijn slechts 4 akkoorden heel belangrijk. Welke akkoorden zijn dat? Het antwoord: het eerste, dan het vijfde, dan het zesde en tot slot het vierde akkoord in een toonsoort. Dus als je dit bijvoorbeeld in de toonsoort C speelt kom je uit op: C G Am F.
Het ezelsbruggetje voor de mollen
De toonladder van F heeft 1 mol en die van Ab heeft er 4.
De Toonsoort Bes:
In de toonsoort van Bes hebben we 2 mollen, dit zijn de Bes en de Es. Dat betekent dat de tonen B en E verlaagt wordt naar een Bes en Es. Dus staan er vooraan bij de muzieksleutel 2 mollen, dan weet je vanaf nu dat het muziekstuk in de toonsoort Bes is geschreven.
Toonsoort bepalen
Als je de toonsoort van een muziekstuk omschrijft, doe je dit met de eerste toon, ofwel de grondtoon van de toonladder. Dit kan in principe iedere toon zijn. Daarnaast geef je aan of de muziek in majeur of mineur is, zodat je ook de volgorde van de toonladder weet.