Een keramische pan is een pan met een laagje keramiek aan de binnenkant. Het laagje vormt de antiaanbaklaag. De pan gebruik je anders dan een pan met een standaard antiaanbaklaag.
Juist op de 'zwakke' punten van teflon scoort de keramische laag in de regel weer erg goed; de keramische antiaanbaklaag is bestand tegen hogere temperaturen en is veel harder dan teflon waardoor er minder kans is op krassen en bladderen.
Doordat de pan geen teflon laag bevatten komen er geen giftige stoffen vrij. Er is geen olie of boter nodig bij het bakken, aangezien de pan een keramische gladde laag heeft. De pan is gemakkelijk schoon te maken aangezien niets aanbakt en de gladde laag zo schoon is.
Helaas kun je beter niet je keramische pan in de vaatwasser doen. De meeste vaatwastabletten zijn namelijk te agressief voor die antiaanbaklaag en kunnen deze beschadigen. Gelukkig is het voordeel van keramische pannen dat ze niet aanbakken of aankoeken.
Voordat je bakt
Voor gebruik was je de pan af met wat afwasmiddel en een zachte spons of borstel. Vervolgens droog je de pan goed af en zet je 'm op het fornuis met een laagje olie. Laat de olie op laag vuur heet worden. De olie is heet wanneer het borrelt.
Zet een gietijzeren pan nooit in de afwasmachine. Door veelvuldig contact met water gaat de pan sneller roesten en de afwasmachine kan daarbij de natuurlijke vetlaag in de pan beschadigen. Gebruik geen zeep of ruwe sponzen bij het schoonmaken van de pan. Ook hiermee tast je de natuurlijke anti-aanbaklaag aan.
Omdat de keramische pan niet gemaakt is van giftige stoffen en deze ook niet loslaat bij hoge temperaturen is het een hele gezonde manier van bakken. Tevens hoef je minder boter of olie te gebruiken. De keramische pan is universeel en te gebruiken met gas, inductie, elektrisch en keramisch.
Een pan met een anti-aanbaklaag bevat vaak een coating gemaakt van een fluorpolymeer. Een fluorpolymeer is een kunststof (ook wel plastic genoemd). In de winkel zijn veel pannen te vinden waarop staat dat ze gemaakt zijn van Teflon.
Keramische pannen hebben een betere geleiding dan normale pannen, ons advies is om slechts op 70% van het vermogen te werken. Op deze manier gaat de pan langer mee. Een keramische pan kan meer hitte verdragen dan normale pannen, maar wanneer de pan op temperatuur is hoeft u de pan niet verder te verhitten.
De makkelijkste oplossing; ga voor een pan met een keramische antiaanbaklaag. Zo'n keramische antiaanbaklaag is goed bestand tegen hoge temperaturen en er komen geen gifstoffen vrij tijdens het bakken.
Een pan van plaatstaal is een superkrachtige pan die erg geschikt is voor hoge temperaturen. Deze gezonde pannen doen het erg goed op inductie. De duurzame plaatstaal koekenpan bijvoorbeeld bevat géén giftige en schadelijke stoffen.
Pannensets van Fissler, Demeyere en Le Creuset zijn de merken die de hoogste kwaliteit pannen maken. Deze pannen gaan met goed onderhoud decennia mee en bieden je qua comfort en kookgemak zeker waar voor het geld. Het overwegen waard als je op zoek bent naar hoogwaardige pannen waar je heerlijk mee kan koken.
Ook gietijzeren pannen gaan bij goed gebruik levenslang mee. En ook gietijzeren pannen zijn goede en duurzame pannen zonder antiaanbaklaag. Gietijzeren pannen zijn met name bekend voor het stoven van vlees en stoofpotjes zoals de bekende pannen van Le Creuset. Maar er zijn ook gietijzeren koekenpannen of poffertjespan.
Als je met “een keramische pan” een pan van keramiek bedoelt, dus een pan van gebakken klei zoals hiernaast te zien op het plaatje, dan is het antwoord: nee, dat gaat niet werken want er zit niet of nauwelijks magnetiseerbaar metaal in de pan, dus op inductie gaat dat niet werken.
Een van de meest duurzame en beste pannen zijn pannen van gietijzer. Bij normaal gebruik zijn deze pannen eigenlijk niet kapot te krijgen. Daarnaast zijn de bakeigenschappen ongeëvenaard. De meeste gietijzeren pannen bevatten aan de binnenkant een geëmailleerde laag die nagenoeg onverslijtbaar is.
Er bestaan zo'n 6000 verschillende PFAS, waarvan enkele bekende PFOA, PFOS, PTFE (Teflon) en GenX zijn. Deze stoffen komen van oorsprong niet in de natuur voor en worden chemisch gefabriceerd. Overheden verscherpen de regels omdat bekend is dat sommige PFAS risico's opleveren voor gezondheid en milieu.
Wanneer je pannen in de vaatwasser wast, kunnen er bobbels in de laag ontstaan, kan de anti-aanbaklaag loslaten of de aluminium disc kan loslaten. Met afwassen met de hand breng je de minste schade toe aan de pan en gaan ze het langst mee.
Gebruikers van de Greenpan Cambridge keramische koekenpannen zijn zeer tevreden over hun aankoop, en wij ook. De pannen zien er mooi uit, ze werken goed, ze staan stabiel op de kookplaat en het fornuis, ze warmen gelijkmatig op, ze bakken niet aan en schoonmaken is eenvoudig.
Welke pan je uiteindelijk kiest, hangt hoofdzakelijk af van het ingrediënt dat je wilt bakken. Vlees en gevogelte bak je in een lage koekenpan met een antiaanbaklaag of in een koekenpan zonder antiaanbaklaag. Wanneer je vlees rustig wilt aanbraden is een pan met een antiaanbaklaag aan te raden.
Gietijzeren pan schoonmaken met zout
Strooi wat grof zeezout in de pan (eventueel kun je het vuur onder de pan aan laten staan) en wrijf het zout met een doekje goed langs alle aangebakken resten. Door de wrijving van het zout, laten alle etensrestjes makkelijk los.
En omdat de braadpan van Le Creuset extreem stevig is, zul je je niet druk hoeven te maken of het wel allemaal goed gaat. De deksel van de Dutch Oven kun je op de pan plaatsen, deze sluit namelijk zeer goed af zodat je al het vocht tijdens het koken in de pan houdt. En dat is precies de bedoeling.
Om een gietijzeren pan nog beter in te branden, kan je kiezen om stap 4 en 5 te herhalen. Dit zorgt voor een nog betere anti-aanbaklaag. Bij het inbranden van nieuwe gietijzeren pannen raad ik aan om minimaal 2 keer de pan in te branden eer je er mee gaat koken.
Wat maakt Granite bijzonder? Vetarm bakken, in deze pan bak je met een minimale hoeveelheid olie of boter. Het aluminium zorgt voor snellere opwarming en warmteverdeling. Veilig bakken dankzij de ergonomische koudgreep.