Eekhoorntjesbrood is gemakkelijk te herkennen. De vaak kastanjebruine paddenstoel heeft geen plaatjes onder zijn hoed, maar buisjes. Eekhoorntjesbrood heet Boletus edulis: de eetbare boleet. Maar veel boleten zijn eetbaar, hoewel de meeste minder lekker zijn.
Kenmerken van het Gewoon eekhoorntjesbrood
De gaatjes (poriën) zijn bij jonge exemplaren nog wit; bij veroudering verkleuren ze langzaam geel tot olijfgroen. Bij druk verkleuren ze niet tot zwak blauw. Het vlees is wit met een aangename geur; de smaak is mild en nootachtig.
Het eekhoorntjesbrood valt onder de boleten. Het is een paddenstoel die te herkennen is aan zijn dikke bruine hoed die wel 30 cm groot kan worden.Aan de onderkant heeft hij dicht op elkaar staande buisjes waar de sporen uit komen.Dit zit er een beetje sponsachtig uit.
Vooral in de maanden juli, augustus en september komen de eekhoorntjesbroden op vaak van oudsher bekende lanen tevoorschijn. Ze verschijnen meestal met meerdere, soms zelfs tientallen of nog meer, exemplaren bij elkaar.
Beginnende paddenstoelspotters verwarren de kastanjeboleet vaak met eekhoorntjesbrood. Een goede test is om met je vinger in de steel van de paddenstoel te knijpen. De kastanjeboleet krijgt dan een blauwgroene kleur, eekhoorntjesbrood niet.
ObsIdentify is een gratis fotoherkenningsapp die wilde planten, dieren en paddenstoelen uit Nederland en België op naam kan brengen. Door middel van een database met gevalideerde referentiebeelden herkent de app meer dan 13.000 soorten. Met elke nieuwe herkenning wordt deze database verder uitgebreid en verbeterd.
Eekhoorntjesbrood, ook wel bekend als 'cèpes' of 'porcini' wordt gezien als een echte delicatesse.
Porcini (Boletus edulis, Boletus aereus), oftewel eekhoorntjesbrood is een eetbare paddenstoel die o.a. voorkomt in midden en zuid Europa en zo dus ook in Toscane. Toscane is met haar glooiende landschap rijk aan bossen en ongerepte natuur, waar de porcini naar hartenlust boven de aarde verschijnen.
Pluk enkel paddenstoelen die je kent! Snijd de paddenstoelen onderaan de steel af in plaats van ze met de hand te plukken of uit de grond te trekken. Neem dus een goed mesje mee. Eet je oogst nog dezelfde dag op om de beste smaak te behouden.
"Eekhoorntjesbrood vind je heel vaak in eiken- en beukenlanen en langs bosranden. Ook de cantharel, een kleine knalgele paddenstoel die vrij makkelijk herkenbaar is, groeit in de buurt van deze bomen. Je ziet ze vaak op mos.
Eekhoorntjesbrood. De meest gegeerde boleet in de keuken is eekhoorntjesbrood.
Folaat is in je lichaam betrokken bij de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder je rode bloedcellen, én helpt je weerstand goed te houden. Eekhoorntjesbrood bevat ook een goede hoeveelheid fosfor. Dit mineraal is onder andere belangrijk voor het sterk houden van je botten en tanden.
Eekhoorntjesbrood is ook best duur.
De kleur van de steel is leder- tot hazelnootbruin.Op het bovenste deel van de steel is een zeer fijn wit- tot lichtbruin netwerk zichtbaar. Het eekhoorntjesbrood werd in 2015 uitgeroepen tot paddenstoel van het jaar.
Het gewoon eekhoorntjesbrood (Boletus edulis) is een algemeen voorkomende eetbare paddenstoel die behoort tot de familie Boletaceae.
Eekhoorntjesbrood heet Boletus edulis: de eetbare boleet. Maar veel boleten zijn eetbaar, hoewel de meeste minder lekker zijn. De bittere boleet, Boletus felleus, lijkt wel wat op eekhoorntjesbrood, maar mist de kenmerkende buikige steel van de laatste.
Paddenstoelen behoren tot de schimmels en niet tot planten. Paddenstoelen hebben geen groene blaadjes waardoor ze ook geen koolhydraten kunnen opslaan om daarvan te groeien.
Eekhoorntjesbrood. Een van de meest gewilde eetbare padenstoelen en niet alleen in de mensenwereld. Ook bij reeën, eekhoorns, egels, muizen, slakken en mestkevers staan ze op het menu.
Ook deze soort komt voor onder de eik, maar is vrij zeldzaam.
Eekhoorntjesbrood is een flinke paddenstoel, die je gemakkelijk kunt herkennen aan de kleur van de buisjeslaag onder de hoed. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Vliegenzwam hebben boleten, waar het Eekhoorntjesbrood toe behoort, buisjes onder hun hoed.
Boleten zijn paddenstoelen die zich kenmerken door het hebben van een sponsachtige laag onder de hoed. Deze laag bestaat uit talloze dunne buisjes waarin de sporen gevormd worden. Deze buisjes monden uit in de poriën die onder de hoed zichtbaar zijn.
In beide gevallen moeten de eekhoorntjesbrood zo snel mogelijk worden afgekoeld om het kookproces te stoppen en pas daarna in de vriezer. Een andere manier om de smaak van eekhoorntjesbrood lang te behouden is door ze in een zoutoplossing te bewaren of ze in dunne plakjes te snijden en te drogen.
De variëteiten kweekbare paddenstoelen zijn eindeloos, al zijn er ook beperkingen. "Eekhoorntjesbrood bijvoorbeeld, dat valt onmogelijk te kweken. Bij paddenstoelen die je wél zelf kan telen, kan je een mooie oogst binnenhalen.
Kenmerken Eekhoorntjesbrood
De paddenstoel kan dertig centimeter groot worden en is in vochtige toestand wat plakkerig. Aan de onderzijde van de hoed van het eekhoorntjesbrood is een sponzig aandoend stelsel van fijne buisjes zichtbaar dat eerst wit en later geel is.