Bindvliesontsteking, ook wel conjunctivitis genoemd, kan best eng zijn als u er voor het eerst last van krijgt. Waarschijnlijk hebt u dan een jeukend en onprettig gevoel in uw ogen, zien ze er korstig uit en rood en voelt u zich sowieso niet lekker.
De oorzaak van bindvliesontsteking is vaak een virus of bacterie. Het kan ook een allergische reactie op bijvoorbeeld stuifmeel, cosmetica of lenzenvloeistof zijn. Andere mogelijke oorzaken zijn een vuiltje of zwemwater met chloor dat in het oog komt, waardoor een infectie ontstaat.
Een bacteriële conjunctivitis geneest in 60% van de gevallen, zonder behandeling, binnen vijf dagen. Vaak wordt een antibioticum in de vorm van druppels en soms een zalf voorgeschreven om het herstel te bespoedigen en de klachten te verminderen.
Instrueer de patiënt terug te komen bij de alarmsymptomen: pijn, lichtschuwheid, visusverandering, misselijkheid, braken.
Bij wazig zien is uw zicht doffer, doordat de contrasten die u ziet vager zijn. Dit kan geleidelijk of plotseling ontstaan en tijdelijk of blijvend zijn. Dit ligt aan de oorzaak van het wazig zien. Het kan aan beide ogen tegelijk voorkomen, maar wazig zien met één oog is ook mogelijk.
Bij herhaaldelijk optreden van oogontstekingen of heel ernstige oogontstekingen is het vaak nodig om bloedonderzoek te verrichten, een longfoto te maken en eventueel zelfs een beetje vocht uit het oog te laten onderzoeken.
De allergische conjunctivitis geeft vaak jeuk en waterige afscheiding en wisselend matige tot hevige roodheid. Bij droge ogen kan er een lichte roodheid van de ogen voorkomen. De ogen voelen vaak branderig, soms zelfs pijnlijk aan en kunnen een gevoel geven alsof er iets in het oog zit.
Wanneer je je gestresst voelt reageert je lichaam op deze gevoelens. Deze reactie kan op verschillende manieren tot uiting komen: zo kan stress zorgen voor problemen met je ogen. Enkele van de symptomen die op kunnen treden door stress zijn vermoeide ogen, dubbelzien, een wazig zicht en andere oogklachten.
Ga in de eerste dagen na het ontstaan van de wond naar uw huisarts: als er een of meer tekenen van infectie ontstaan: er komt troebel geelwit vocht (pus) uit de wond. de wondranden worden roder, dikker of warmer of doen meer pijn.
Symptomen oogontsteking veroorzaakt door een allergie:
Waterige afscheiding. Gezwollen oogleden en conjunctiva (slijmvlies). De ogen zijn vaak afwisselend licht tot hevig rood. De klachten komen bijna altijd aan beide ogen tegelijk voor.
Acute bacteriële conjunctivitis: deze bacteriële aandoening komt het vaakst voor en geneest meestal spontaan (60% geneest spontaan binnen 5 dagen). Het begint meestal met een acute roodheid, branderig gevoel en vaak zijn beide ogen aangedaan (soms begint de aandoening in het andere oog enkele dagen later).
In het kort
Bel de huisarts of huisartsenpost: als het vuiltje op het zwarte rondje of gekleurde deel van uw oog zit. als het niet lukt het vuiltje op het oogwit weg te halen. als u slechter ziet of opeens niet tegen licht kunt.
Dit is een ontsteking van het achterste deel van het oog (de uvea, te weten het vaatvlies [choroidea] en/of het netvlies [retina]. Wanneer alleen het vaatvlies (choroidea) ontstoken is, wordt dit ook wel choroiditis genoemd. Indien het netvlies is aangedaan, spreekt met van een netvliesontsteking (retinitis).
Een scheurtje in het netvlies kan behandeld worden met een laserbehandeling. Dit wordt gedaan om een netvliesloslating te voorkomen. Bij een netvliesloslating is een operatie nodig. Bij 90 van de 100 mensen zit het netvlies weer goed vast na een behandeling.
Chlooramfenicol is een antibioticum. Het werkt tegen veel soorten bacteriën. Artsen schrijven chlooramfenicol in het oog voor bij ontstoken ogen door infectie met bacteriën of om ontstoken ogen te voorkomen, bijvoorbeeld na een operatie.
Controleer even of er niets in uw oog is gekomen dat de pijn veroorzaakt. Maakt u zich toch zorgen over uw pijnlijke ogen? Ga dan even langs de huisarts of huisartsenpost. Als dat nodig is kan de huisarts u doorverwijzen naar Het Oogziekenhuis Rotterdam.
Diagnose. Met een gebruikelijk oogheelkundig onderzoek kan de oogarts vaststellen of er sprake is van uveïtis. Bij ditonderzoek worden de ogen met de microscoop bekeken waarbij pupillen met oogdruppels verwijd worden, zodat de oogarts het netvlies en vaatvlies kan bekijken (spiegelen).
Meestal gaat een oogontsteking vanzelf over. Spoed: Bel direct uw huisarts of de huisartsenpost bij 1 of meer van deze klachten: U krijgt pijn aan uw oog.
Een uveïtis is een ontsteking in het oog. Hierbij zijn de “uvea”-structuren (iris, straallichaam en vaatvlies) van de oogbol ontstoken, maar ook het netvlies, de bloedvaten in het netvlies en het glasvocht kunnen ontstoken zijn.
Het is goed om te weten dat een oogontsteking meestal vanzelf overgaat. Is dit niet zo, of gaat de genezing traag, dan onderzoekt de huisarts of oogarts uw oog. Soms wordt er dan ook een kweekje gemaakt. De arts wrijft dan zacht met een wattenstokje langs het slijmvlies van uw oog.
De bacteriën die in de meeste gevallen een oogontsteking veroorzaken zijn haemophilis influenza, pneumococ en staphylococcus aureus. Er zijn ook enkele bacteriën die behoren tot de geslachtsziekten die in het oog ontstekingen kunnen veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn chlamydia trachomatis en gonococ.