De plant heeft het uiterlijk van een vetplant en is voorzien van stijve, speer vormige bladeren met een scherpe punt en stekelige randen. De kleur van de bladeren varieert van grijs tot heldergroen. In het voorjaar staat de Aloë Vera in bloei.
Hoewel de plant op een soort cactus lijkt, behoort het tot de groep van Affodil planten ( Asphodelaceae ) en staat dus niet in relatie met de cactussen. De Aloë Vera planten beschikken over veel uitlopers. De groene bladeren - die wel 50 centimeter lang kunnen worden - zijn rozetvormig en bevinden zich rond de stam.
Zowel het uitwendige deel van het Aloë Vera-blad, als de gel die erin zit, ze zijn eetbaar. Wat je niet van deze plant mag eten, is de stof die aan de rand van de gel zit, ook wel aloïne of latex genoemd.
Aloë Barbadensis Miller wordt beschouwd als een van de meest werkzame soorten en is ook het best onderzocht. Deze soort wordt ook gebruikt in cosmetica. Aan aloë vera worden veel positieve eigenschappen toegedicht.
De plant kan zichzelf herstellen. Aloë vera zorgt voor zuurstof en zuivert de lucht. Het is daarom ook een ideale slaapkamerplant.
Geef de Aloë Vera in de periode tussen april en oktober ongeveer één keer per week water. Voel voordat je water gaat geven even aan de grond, pas wanneer deze helemaal droog is, heeft je Aloë Vera water nodig. Het is geen probleem als de grond niet continu vochtig is.
Die bloeien 1x keer in hun leven en sterven daarna af, maar niet voordat er kleine baby plantjes aan de basis van de plant zullen groeien. De Aloe heeft gelukkig niet zo'n heftige levenscyclus en kan gemakkelijk meerdere keren bloeien.
Kalmerend, hydraterend en anti-aging. Er zijn aanwijzingen dat aloë vera kan helpen bij huidproblemen als acne, eczeem en psoriasis, maar ook bij het herstel van wondjes en na verbranding. De plant bevat namelijk verschillende stoffen die een ontstekingsremmende en antibacteriële werking hebben.
Wanneer je een beetje Aloë vera op een watje dept en daarmee je make-up verwijdert is dat beter voor je huid. Gebruik het als gezichtscrème: Aloë vera werkt antibacterieel én hydraterend voor je huid. Gebruik Aloë vera-gel om een slechte adem tegen te gaan: Aloë vera kan je helpen van je slechte adem af te komen.
Aloë vera kan zowel uitwendig als oraal worden gebruikt en kent een breed aantal toepassingen. Dit bijzondere, tropische plantje wordt traditioneel gebruikt omdat het verlichting zou bieden bij onder andere constipatie, PDS, huidklachten zoals eczeem en acne, sneetjes, insectenbeten en herpes.
Er zijn aanwijzingen dat aloë vera eigenschappen heeft om de bloedsuikerspiegel in balans te houden. Daarnaast zorgt het voor een gezonde werking van de nieren en de dikke darm. Het drinken van aloë vera gel kan maag- en darmklachten verminderen. Het heeft een antibacteriële- en antischimmel werking.
Aloë vera is veilig en gezond om te eten als je de plant op de juiste manier snijdt en klaarmaakt. Snijd de plant gewoon in stukken, laat de gel eruit lopen en voeg aloë vera toe aan verschillende voedingsmiddelen.
Doe de 2 eetlepels (30 ml) heldere Aloë vera-gel meteen in een blender. Doe er 1 kop (200 ml) citusvruchtensap bij, zoals sinaasappel- of grapefruitsap. Blend het sap tot het glad is geworden.
PlantNet is een app die gebruik maakt van automatische identificatie van de plant. Als het ware de shazam voor planten. Dit kan door middel van een grote database met foto's die snel wordt doorzocht om zo tot een herkenning te komen.
Om het sap te verkrijgen, snijd je het kontje van het blad af. Het doorzichtige witte sap dat er vervolgens uitkomt kun je eten of smeren. Om in één keer de hele waterige binnenkant eruit te halen, kun je het blad ook 'fileren'.
Aloë vera hydrateert droog en beschadigd haar
Dat maakt het een geweldig middel om je haar te hydrateren en droog haar te herstellen. Aloë vera voegt vocht toe aan je haar. Dat in tegenstelling tot olie, dat zelf geen vocht bevat maar er wel voor zorgt dat vocht in je haar niet uit je haar ontsnapt.
De Aloë Vera is licht giftig, al geldt dat niet voor mensen. Sterker nog: het sap van de plant wordt veelvuldig gebruikt door mensen. Het sap wordt met name tegen brandwonden gebruikt.
Aloë vera behoort tot de Liliaceae familie, volgens de Latijnse naam, die ook knoflook of ui omvat. Natuurlijk Aloë Vera is qua smaak en geur vergelijkbaar met andere planten in zijn familie, dus het heeft een karakteristieke smaak en een doordringende geur vergelijkbaar met knoflook.
Je kunt de luchtzuiverende aloë vera zowel binnen als buiten in de grond of pot zetten. Tijdens de zomermaanden kan aloë vera buiten staan, maar als de winter eraan komt, dan zet je de plant binnen. De aloë vera verdraagt immers geen koude temperaturen en vorst.
Officieel werkt Aloë vera dus niet tegen eczeem, omdat er geen wetenschappelijk onderzoek is uitgevoerd die dit bewijst. Maar Aloë vera verzacht en hydrateert de huid wel, waardoor je de zichtbaarheid van eczeem kunt verminderen.
Je kunt de Aloë Vera het beste op een plek zetten met een klein beetje schaduw. De plant kan echter ook tegen direct zonlicht, maar laat de plant eerst twee weken wennen op een standplaats met wat schaduw alvorens te verplaatsen naar het volle zonlicht. In de zomer kan de plant ook heel goed buiten gezet worden.
De Aloë vera heeft zonlicht nodig om goed te groeien. Al krijgt hij te weinig licht, dan gaat de Aloë vera verkeerd/raar groeien. Voor optimale Aloë vera verzorging zet je de Aloë vera dus op een lichte standplaats en geef je hem eens per week een klein slokje water. Het werkt eigenlijk net als met mensen.
De aloë vera heeft sterke bladeren die niet snel verkleuren. Als ze bruinig verkleuren komt dat door een te veel aan water. Wanneer ze gelig verkleuren is dit het gevolg van te veel direct zonlicht. In de eerste periode dat je de plant hebt zet je hem best in de halfschaduw om dit te voorkomen.
In het wild staat de Aloë Vera zo'n drie maanden per jaar in bloei. In de huiskamer zal dit helaas niet snel voorkomen. De bloemen zijn veelal geel of rood van kleur en ontspringen vanuit het hart van de plant op lange stengels recht omhoog.