Suède. Suede heeft een luxe uitstraling en wordt gemaakt van de onderkant van de huid. Suède tassen zijn te herkennen aan de harige en zachte bovenlaag. Tassen gemaakt van suède zijn vaak soepel en voelen zacht aan.
Wat is suède? Suède schoenen zijn gemaakt van een bepaald type leer. Want het is namelijk de binnenkant van leer en niet de opperhuid zoals bij gewone leren schoenen. Suède is hierdoor zachter en heeft een geborstelde structuur die wel wat op stof lijkt.
Het onderscheid tussen echt leer en nepleer kan je zien door het leer te plooien. Als de poriën verdwijnen als je het leder dubbelvouwt, dan heb je nepleer (of eventueel splitleer) in je handen. Bij echt leer blijven die poriën zichtbaar. Echt leer kan net als deze pigskin en zeewolf kleine gaatjes hebben van poriën.
Het verschil tussen nubuck en suede
Suède wordt gemaakt van de onderkant van de dierenhuid, terwijl nubuck wordt gemaakt van de bovenkant van de huid. Deze bovenkant wordt bij nubuck opgeschuurd, waardoor fijne haartjes ontstaan. Dit geeft nubuck die luxere, ruwere uitstraling.
Kunstleer (ook wel bekend als kunstleder, imitatieleer, SKAI of PU) is een imitatie van leer en heeft dus andere eigenschappen dan echt leder. Kunstleer bestaat uit een kunststof die aangebracht is op een drager van textiel.
Doe een klein beetje water op het product, want echt leer absorbeert vocht. Als het product nep is, dan blijft het water simpelweg op het oppervlak liggen. Echt leer absorbeert een kleine druppel water binnen een paar seconden, waardoor je in een mum van tijd weet of het product van echt leer is of niet.
De nadelen van het echte leer kun je vinden in de soms indringende geur, het verliezen van zijn glans en de gevoeligheid voor vlekken en scheuren.
Suède is dus luxer en warmer dan gewoon leer. Daarnaast is suède ook zachter. Deze zachtheid ontstaat door de grove vezelstructuur van het materiaal. Hierbij geldt over het algemeen: hoe dikker de vezel, hoe beter de kwaliteit van het materiaal.
Nubuck schoenen zijn eigenlijk gemaakt van leer, denk bijvoorbeeld aan verschillende schoenen van Dr. Martens. Het proces is alleen net iets anders om zo de look van het leer aan te passen. Om nubuck te maken wordt het leer aan de bovenkant licht geschuurd, waardoor het een soort fluweelachtige uitstraling krijgt.
Niet alleen leren schoenen, maar ook schoenen uit textiel en suède houden niet van water. Water en sneeuw veroorzaken immers (zout)kringen in het materiaal. En natte voeten zijn al helemaal vervelend.
Leer of leder is een materiaal gemaakt van dierenhuid van bijvoorbeeld koeien, paarden of varkens. Luxueuzere leersoorten zijn afkomstig van bijvoorbeeld een hert, een lam, een ree of een kalf. Ook de huid van krokodillen en slangen wordt tot leer verwerkt, evenals sommige kraakbeenvissen (haaien en roggen).
Kunstleer gaat over het algemeen niet zo lang mee als echt leer en is in veel gevallen niet zo mooi als echt leer. De PVC of Polyurethaan toplaag van kunstleer is veelal niet zo flexibel als echt leer, waardoor er scheuren of barsten in kunnen ontstaan.
Synthetisch materiaal is een materiaal gemaakt van een coating met nerfimitatie. De benaming kunstleer of kunststof wordt ook veelal gebruikt voor synthetische schoenen. Soms is het best lastig om kunstleer en leer uit elkaar te houden.
Je kunt ook via je wasmachine je items van suède schoonmaken. Gebruik hiervoor geen intensief wasprogramma, maar de hand- of wolwas. Gebruik bij het wassen geen wasmiddel, maar voeg wel wasverzachter toe. In de wasmachine zullen de meeste watervlekken en hardnekkige zoutranden verdwijnen.
Suedine als imitatie suède of kunstleer
Suedine heeft de bijzondere eigenschappen van suède, terwijl het gaat om een imitatiemateriaal. Dit betekent dat u een scherpe prijs betaalt voor de suedinestof. U kunt aan de andere kant rekenen op een stof van hoge kwaliteit.
Reinig suède door te stomen. Kook een pannetje water en stomen maar. De suède kleur krijgt meteen een opleving! Kamertemperatuur opdrogen: Laat je schoenen opdrogen bij kamertemperatuur en borstel vervolgens over je schoenen met een speciale borstel om het suède zachter te maken.
Een microvezeldoek, zachte katoenendoek en een sopje met water en het reinigingsmiddel. Wrijf de vlek op het suède leer hiermee in. Vervolgens poets je het nog even met alleen water en dep je het tot slot droog.
Een spray speciaal voor suède biedt uitkomst, zoals de Collonil Suède + Nubuck Spray. Deze suède spray bevat een extra kleuractivering die helpt de kleur van je suède schoenen als nieuw te houden. Het is hierbij wel belangrijk om een suède spray te kiezen in een kleur die matcht met de kleur van je schoenen.
Je kunt ze het beste beschermen door ze eerst te borstelen met een speciale borstel voor nubuck. Spray ze daarna in met spray voor nubuck. Door daarna met de zachte kant van de borstel over de schoenen te gaan, zien ze er weer uit als nieuw. En ook deze schoenen moet je inspuiten met water- en vuilafstotende spray.
Aniline is de mooiste soort meubelleer om zijn natuurlijke vorm. Het leer voelt heel prettig aan, maar heeft geen beschermlaag. Dat betekent dat het leer erg gevoelig is voor verkleuring en het absorbeert het vuil. Het is het duurste soort leeromdat maar 2% van de huiden geschikt is als vol aniline.
Methoden om NUBUCK te herkennen
Het oppervlak moet een fluweelachtige structuur vertonen. Als er na het strijken over het oppervlak schaduwstrepen achterblijven, zoals het effect dat een stofzuiger achterlaat die in verschillende richtingen over een tapijt is heengegaan, dan heeft u met NUBUCK te doen.
Het verschil tussen nubuck en daim
Daim wordt gemaakt van de onderkant van de dierenhuid, terwijl nubuck wordt gemaakt van de bovenkant van de huid. Deze bovenkant wordt bij nubuck opgeschuurd, waardoor fijne haartjes ontstaan. Dit geeft nubuck die luxere, ruwere uitstraling.
Over het algemeen is leer steviger dan stof en zijn de meeste leersoorten bestand tegen krasjes. Een goede keuze dus. We hebben het dan wel over het soort leer met een goede afwerking en beschermlaag. Ook is een leren bank beter te reinigen dan een stoffen bank.
Het 'PU' in PU leer staat voor PolyUrethaan. De zichtbare laag van PU leer is namelijk een polyurethaan folie of coating. Deze is soms aangebracht op een laag splitleer, maar kan echter ook uit samengeperste leerresten bestaan. Hoewel PU leer dus echt leer bevat, is het materiaal dat u ziet en voelt géén leer.
Vaak hebben de parfums een droog gevoel, de geurfamilie wordt ook vaak als dry woods omschreven. In donkerdere leerparfums kan je geurnoten ruiken zoals: rokerig, verbrand haast (berkenteer), dierlijk (castoreum), zoutig, houtig (oudh) en balsamisch (styrax).