Meestal begint het met koorts, niet eten en daarna het opzwellen van de lymfeknopen. De lymfeknopen worden abcessen en breken naar buiten. Soms breken de lymfeknopen naar de keel of in de luchtzak door en zie je alleen dikke neusuitvloeiing. Een paard met droes kan ook wat benauwd worden door de zwelling rond de keel.
Een met droes besmet paard krijgt doorgaans binnen 3 tot 14 dagen heftige keelontsteking en voelt zich doorgaans erg ziek. De infectie stopt vaak 2-3 weken later, maar kan soms 4-6 weken of nog langer aanhouden.
De behandeling van een paard met droes is vooral gericht op het verlichten van de pijn en de koorts. Daarnaast is het van belang dat de etterende abcessen in de lymfeklieren openbreken, zodat het pus eruit kan stromen. Wanneer de abcessen niet vanzelf opengaan, moet de dierenarts hier soms een handje bij helpen.
Was je handen tussen contactmomenten met verschillende paarden, zorg voor eigen poetsspullen en harnachement, dekens en zadeldekjes. Optimaliseer de afweer van je paard door hem in een goede algemene conditie te houden. Je kan je paard ook laten vaccineren tegen droes; overleg dit met je dierenarts.
Door de kosten te verlagen wordt het voor u als dierenarts gemakkelijker om bijvoorbeeld voor een aandoening als droes beter te diagnosticeren en daarmee een bedrijfsmatige aanpak aan de orde te stellen. Dit betekent dat GD vanaf nu voor alle paarden-PCR-testen een vast tarief hanteert van 33 euro.
Er is helaas geen meldingsplicht voor droes!
Voor het uitbreken van droes is dat gunstig: een infectie kan zich sneller verspreiden. Bovendien gaan eigenaren meer met hun paard op pad: ze doen mee aan wedstrijden of gaan met hun paard op vakantie.
Tijdens de ziekte is een goede zorg noodzakelijk. LET OP: Paarden die droes hebben gehad zonder complicaties kunnen de bacterie nog vier tot zes weken uitscheiden. De gewenste isolatieperiode op een bedrijf met droes is daarom zes weken na herstel van de laatste patiënt.
Kwade droes is een infectieuze ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, Burkholderia mallei, die vooral paardachtigen treft. De ziekte kan ook op de mens worden overgedragen en is dus een zoönose. Infectie van mensen komt zelden voor. Als geen behandeling wordt toegepast is de infectie echter vaak dodelijk.
Besmette dieren kunnen binnen enkele weken sterven, maar de ziekte kan ook chronisch worden waardoor deze jarenlang kan worden verspreid. Er is geen vaccin beschikbaar tegen kwade droes. Kwade droes is een zoönose, wat betekent dat mensen ook besmet kunnen raken, hoewel dat zelden voorkomt.
Verschijnselen van droes zijn: een verhoogde temperatuur; lymfeknoopzwelling/ lymfeknoopabcessen; afscheiding van slijm en pus uit de neusgaten; hoesten; benauwdheid. Niet alle paarden met droes vertonen deze symptomen of alle symptomen tegelijk. De dierenarts kan daardoor niet altijd gemakkelijk de diagnose stellen.
Geef je verkouden of zieke paard de eerste twee tot drie dagen dagen volledige rust in een goed geventileerde stal, een buitenstal of op de wei/paddock bij droog weer. Ook als de uiterlijke symptomen voorbij zijn, is het verstandig om in ieder geval je training drie tot vier weken aan te passen.
Een belangrijk verschil tussen kwade droes en gewone droes is dat kwade droes ook besmet- telijk is voor andere diersoorten, zoals alle kat- achtigen, honden, kamelen, beren, herkauwers en ook mensen. De ziekte is dus een zoönose.
Droes is een vervelende infectieziekte aan de luchtwegen van paarden. Deze infectie kan gevaarlijk zijn en is zeer besmettelijk. Gek genoeg bestaat er geen meldingsplicht voor droes.
De paarden gaan in Nederland slechts drie dagen in quarantaine. De quarantaineduur na aankomst verschilt per geslacht. Ruinen en dieren onder de twee jaar mogen, na negatieve bloedtesten, meteen naar hun nieuwe onderkomen. Hengsten gaan dertig dagen in quarantaine, merries slechts veertien dagen.
Het rhinovirus is een virus wat veel voorkomt bij paarden. Het virus heeft verschillende vormen, waardoor symptomen als koorts, hoesten en verkoudheid voor kunnen komen. Daarnaast is het mogelijk dat je paard verlammingsverschijnselen krijgt of dat er een abortus optreedt bij je drachtige merrie.
Droes wordt veroorzaakt door de bacterie Streptococcus equi subsp. equi (kort gezegd S. equi). Deze dringt via de neusslijmvliezen en keelholte het lichaam binnen en verplaatst zich naar de lymfeknopen, waar vervolgens abcessen kunnen ontstaan.
Het is belangrijk om zo snel mogelijk een diagnose te laten stellen en maatregelen te nemen. Er mogen geen eigen paarden van het erf af en geen vreemde paarden erop. Dit moet tot zes weken na de laatste ziektesymptomen worden volgehouden, want paarden die droes hebben gehad blijven de bacterie nog zo lang uitscheiden.
Equine Influenza is een griepvirus bij paarden wat vergelijkbaar is met Influenza bij mensen. Het is zeer besmettelijk waardoor het zich snel verspreidt tussen paarden. Daarnaast is het ook nog eens een virus wat erg snel kan muteren.
Zo weet je namelijk wat zijn normale lichaamstemperatuur is en wanneer zijn temperatuur te laag of te hoog is. De normale lichaamstemperatuur van het paard in rust is 37.5°C – 38.2°C. Een lichaamstemperatuur tussen 38.2°C en 38.5°C noemen we verhoging, boven de 38.5°C spreken we van koorts.
“Op een heleboel plekken in de luchtwegen en longen bevinden zich zogenaamde hoestreceptoren. Deze receptoren reageren op onregelmatigheden, zoals stofdeeltjes, bacteriën, slijm en virussen. In een reflex begint het paard te hoesten, om op die manier de longen en luchtwegen schoon te krijgen.
Behandeling. Voor Rhinopneumonie is geen specifieke therapie. In het geval van de verkoudheidsvorm is dat geen probleem, omdat de paarden doorgaans snel herstellen, net zoals de mens in het geval van een verkoudheid.
Er zijn twee soorten hoest bij paarden: acute en chronische hoest. Hoewel een acute hoest met een goede behandeling binnen 1 tot 2 weken verdwijnt, is een paard pas na 3 maanden weer in volledige conditie. Wanneer een acute hoest niet tijdig wordt behandeld, kan dit resulteren in een chronische hoest.
Geef een hoestend paard nat hooi. Laat hooi in water weken.