Het trillen kan een paar minuten aanhouden, maar ook kan enkele dagen aanhouden. Het fenomeen duurt meestal enkele dagen, soms zelfs weken, en is verder onschuldig. Oorzaken zijn oa (over)vermoeidheid, stress of langdurig ingespannen werk met de ogen (bijv. lezen, computerwerk).
De belangrijkste oorzaken zijn vermoeidheid en stress. Mensen die al enige tijd weinig hebben geslapen of flink gestrest zijn, ervaren al heel snel een trilling boven het oog. Maar ook langdurig ingespannen een boek lezen of kijken naar een beeldscherm kunnen zorgen voor trillingen.
Oorzaken van trillende ogen (nystagmus)
Trillende ogen door aangeboren slechtziendheid: bijvoorbeeld bij staar, glasvochttroebelingen, netvliesafwijkingen of albinisme. Trillende ogen door een beschadiging van de oogspierzenuwen of in de hersenen. Deze vorm kan ontstaan na een ongeluk, beroerte of ontsteking.
Blefarospasme is een neurologisch ziektebeeld. Bij blefarospasmen is de spierspanning in de oogleden te hoog. Letterlijk betekent het 'ooglidsamentrekking'. Door de samentrekking van de ooglidspieren worden de oogleden onwillekeurig dichtgeknepen.
Bij droge ogen kunt u een of meer van de volgende klachten hebben: een branderig, vermoeid, stekend, jeukend of drukkend gevoel. geïrriteerde ogen. het gevoel alsof er zand in uw ogen zit.
Soms gaat daarbij iets fout, zoals bij trillende ogen. De hersenen geven de oogbollen de opdracht om te gaan trillen. Als u de trillende ogen uw hele leven al heeft, is het aangeboren. Als u nooit eerder last had van trillende ogen en het opeens heeft gekregen, dan is er vaak een andere oorzaak.
Sommige mensen knipperen vaker en sneller met hun ogen als zij zich nerveus voelen. Bij ongecontroleerd snel oogknipperen wordt dat een tic genoemd. In ernstigere vormen is dit vaak een symptoom van het Syndroom van Gilles de la Tourette. Overigens gaan oogknipperingen vaak gelijk op met emoties.
Over het algemeen is het hebben van een trillend ooglid niet gevaarlijk. Vaak kan je kleine dingen in je dagelijks leven veranderen om het te voorkomen. Zoals meer rusten, beter slapen en alcohol en koffie even vermijden.
Als uw ogen tranen is de oorzaak vaak onschuldig. Het vermijden van stoffige of rokerige ruimtes of het aanpakken van de allergie kan helpen. Blijft u maar last houden van tranende ogen of maakt u zich zorgen over uw traanogen? Dan kunt u het best langs de huisarts gaan.
Zenuwen en stress
De opgebouwde spanning nestelt zich in je lichaam en dit kan tot een onrustig, gespannen gevoel leiden. Je kunt je energie niet goed kwijt, wat weer tot stress en een verkramptheid kan leiden en jouw trillende wenkbrauwen, oogleden of mondhoeken bezorgd.
Sommige patiënten merken dat de fasciculaties erger zijn als er grotere fysieke inspanning is geweest. De fysieke inspanning te minderen of anders verdelen kan dan helpen. Er zijn geen medicijnen welke fasciculaties kunnen voorkomen of behandelen.
Nystagmus is het ritmisch heen en weer bewegen van de ogen, zonder dat u dit zelf stuurt. De aandoening staat ook wel bekend als wiebelogen of trillende ogen. Patiënten met nystagmus hebben een slecht zicht en zien weinig diepte.
Oogleden beschermen het oog tegen invloeden van buitenaf, zoals vuil en fel licht. Als er een voorwerp onze kant opkomt, knijpen we uit reflex onze oogleden dicht. Door te knipperen verspreiden de oogleden een dun laagje traanvocht (traanfilm) dat het oog vochtig en schoon houdt.
We hebben 12 hersenzenuwen. De 7e, die aan de achterkant van ons hoofd ontspringt in de hersenstam, zorgt voor de aansturing van de spieren die verantwoordelijk zijn voor de uitdrukkingen van ons gezicht, dus ook van de oogleden, de wangen en de mondhoeken.
Mogelijk is uw hond angstig of is hij erg geschrokken. Vuurwerk en onweer worden door veel honden als spannend ervaren en kunnen de aanleiding zijn om te gaan trillen. Ook dierenartsbezoek heeft soms een tril-effect bij de hond.
Beven of trillen kan verschillende oorzaken hebben. Gebruik van stimulerende middelen, zoals alcohol of drugs, kan ervoor zorgen dat je gaat trillen. Ook wanneer je ergens heel bang voor bent, kun je plotseling gaan trillen. Verder kunnen aandoeningen aan de zenuwen of spieren een trilaanval uitlokken.
Stress of spanning kunnen er voor zorgen dat je gaat trillen of beven; dit komt omdat je lichaam energie wil afvoeren. Echter is beven in gezelschap iets waar mensen zich voor kunnen schamen. Soms is dit zo erg dat je er verschillende dingen voor doet zodat het niet zichtbaar is.
Lichamelijke overbelasting kan acuut ontstaan door een verkeersongeluk, een ernstige val of het verkeerd tillen van een zwaar voorwerp. Ook kan spanning langzaam worden opgebouwd door een onjuiste houding, (auto)ongelukken, valpartijen, een belastende sport, en zwaar lichamelijk of repeterend werk.
Wanneer je je gestresst voelt reageert je lichaam op deze gevoelens. Deze reactie kan op verschillende manieren tot uiting komen: zo kan stress zorgen voor problemen met je ogen. Enkele van de symptomen die op kunnen treden door stress zijn vermoeide ogen, dubbelzien, een wazig zicht en andere oogklachten.
Aan droge ogen kunt u vaak zelf veel doen. Als u lang naar een beeldscherm kijkt of leest, helpt het om wat vaker te knipperen. Of sluit uw ogen even. Met gesloten ogen rondjes met uw ogen draaien helpt ook.
Ga in een een comfortabele positie op een stoel zitten en houd je hoofd recht. Kijk vervolgens zo ver mogelijk twee of drie seconden lang in elke van de vier richtingen: omhoog, omlaag, links en rechts. Herhaal dit driemaal. Belangrijk: beweeg alleen je ogen, niet je hoofd.