Gruit en gagel versus hop door de eeuwen heen In de middeleeuwen werd bier gebrouwen met kruidenmengsels die in het Middelnederlandsch Woordenboek grute, gruyte, gruut, gruyt of gruet worden genoemd. Net zoals hop werd gruit toegevoegd om een tweetal redenen: bier langer houdbaar maken en smaak geven.
28th, 1998) In het middeleeuwse Engeland was ale een alcoholische drank gemaakt van graan, water en gefermenteerd met gist. Het verschil tussen middeleeuwse ale en bier was dat bier ook hop als ingrediënt gebruikte. Vrijwel iedereen dronk ale.
Men dronk bier als alternatief voor water dat toen gehaald werd uit sloten en grachten. Dit water bevatte veel bacteriën en leidde tot ziektes. Het aantal bierbrouwerijen steeg in deze tijd gestaag. Steden met meer dan 100 brouwerijen waren geen uitzondering.
Toch gaat het eerste biertje nog een stuk terug in de historie naar 4500 Voor Christus. Toen zijn bierrecepten teruggevonden waar bier werd gemaakt op basis van Bapir: een gerstbrood wat tweemaal werd gebrouwen. Waarschijnlijk is het allereerste bier spontaan ontstaan.
In de Middeleeuwen dronk jong en oud volop bier, naar verluidt wel zo'n 300 liter per persoon per jaar. Het was een voedzaam alternatief voor water dat vaak niet schoon genoeg was om te drinken. Het alcoholpercentage van het bier voor kinderen en armen was lager en stond bekend als 'dun bier' of 'scherbier'.
In de middeleeuwen werd bier gebrouwen met kruidenmengsels die in het Middelnederlandsch Woordenboek grute, gruyte, gruut, gruyt of gruet worden genoemd.
Met wat perspectief is de relatie van middeleeuws Europa met alcohol eigenlijk helemaal niet zo wild. Gezien de tolerantie die ze in de loop van de tijd opbouwden en het lage ABV, waren de meeste mensen waarschijnlijk zelden dronken .
De Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan is een bierbrouwerij in het stadsdeel Weihenstephan van de Duitse stad Freising. De brouwerij is de oudste nog bestaande brouwerij ter wereld. In 1040 kreeg het Benedictijnse klooster het recht bier te brouwen en te verkopen in Freising.
Het eerste solide bewijs van bierproductie komt uit de periode van de Sumeriërs rond 4000 v.Chr . Tijdens een archeologische opgraving in Mesopotamië werd een tablet ontdekt waarop dorpelingen te zien waren die een drankje dronken uit een kom met rietjes. Archeologen vonden ook een ode aan Ninkasi, de beschermgodin van het brouwen.
Pilsener of bier? Pils wordt ook wel Pilsener genoemd en het is de meest gedronken biersoort van Nederland. Pils wordt door de meeste mensen ook wel bier genoemd, waardoor er verwarring ontstaat. Sommige mensen denken namelijk dat bier en pils hetzelfde zijn.
De rijken kozen overigens liever voor wijn. Voor de mensen uit de middenklasse was bier het betaalbaardere alternatief, dat op dagelijkse basis werd gedronken. Vooral mannen waren niet vies van een biertje. Vrouwen en kinderen dronken water.
Voedingsstoffen. Allereerst is bier rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine B en mineralen zoals calcium, kalium en fosfor. Dit maakt het een goede bron van voedingsstoffen voor het lichaam. Bier bevat ook antioxidanten die kunnen helpen bij het bestrijden van ontstekingen en het voorkomen van schade aan de cellen.
Veel boeken en documenten uit die tijd benadrukken graag dat het water in die periode zo vervuild was dat middeleeuwse mannen en vrouwen alleen wijn, bier of een ander soort drank dronken. Maar er is genoeg bewijs dat suggereert dat ze echt het belang van drinkwater begrepen.
De bevindingen toonden aan dat stoofschotels (of pottages) van vlees (rundvlees en lamsvlees) en groenten zoals kool en prei , de hoofdmoot vormden van het middeleeuwse boerendieet. Het onderzoek toonde ook aan dat zuivelproducten, waarschijnlijk de 'groene kazen' waarvan bekend was dat ze door de boeren werden gegeten, ook een belangrijke rol speelden in hun dieet.
Naast vlees en vis, waren brood en bier in de middeleeuwen het voornaamste eten. Men kende erwten, bonen, wortelen en knollen, maar berichten daarover zijn schaars.
Eten & Drinken in het Middeleeuwse Dorp
Alle klassen dronken gewoonlijk ale of bier . Melk was ook verkrijgbaar, maar meestal gereserveerd voor jongere mensen.
Het drinken van 12 biertjes per dag gaat veel verder dan wat voor de meeste mensen als veilig wordt beschouwd en kan op de lange termijn ernstige gevolgen hebben voor zowel de fysieke als de mentale gezondheid .
Men dronk veel bier omdat het een hogere status had. Vooral mannen deden dat, vrouwen en kinderen dronken water." Bierhistoricus Roel Mulder vertelt dat in de steden zo'n 300 liter per persoon per jaar werd gedronken.
"Beer, Beer, Beer" is gebaseerd op Charlie Mopps (ook gespeld als Charlie Mops), de fictieve uitvinder van bier . Zijn naam zou rijmen op gerst en hop, twee van de hoofdingrediënten van bier. Hij wordt daarom geprezen voor zijn creatie in "Beer Beer Beer".
Weihenstephan brouwt al sinds 1040 na Christus en mag zich daarom de oudste nog producerende brouwerij noemen.
Pilsbier is het populairste, meest verkochte en meest gedronken bier ter wereld.
Wat is Nederlands bier? Bier kan 'Nederlands bier' genoemd worden als het bier een scheikundig brouwproces heeft van een typisch Nederlandse biersoort (bijvoorbeeld gruitbier of oud bruin) of als het bier bestaat uit ingrediënten met Nederlandse oorsprong (water, mout, hop, gist en kruiden uit Nederland).
De lagere levensverwachting werd veroorzaakt door factoren zoals ziektes, ongevallen, gevaarlijke leefomstandigheden en beperkte medische kennis. In de middeleeuwen zagen we een lichte verbetering van de levensverwachting, hoewel deze nog steeds laag was in vergelijking met de moderne tijd.
Oude en jonge mensen dronken dagelijks een dun bier met een laag alcoholgehalte. Water werd niet veel gedronken: mensen in de middeleeuwen vonden dat water bedoeld was voor dieren. De hoeveelheid bier had tot ongeveer de negentiende eeuw niets te maken met hoe vuil het water was.
Nieuwe studie toont aan dat iedereen in de Tudor-tijd volledig dronken was . Het leger dat Hendrik VIII in 1544 naar Noord-Frankrijk leidde, had recht op acht pinten bier per man per dag, een rantsoen dat historici ertoe heeft gebracht aan te nemen dat de drank zwak moet zijn geweest.