Strandgangers weten dat zand brandend heet kan worden. Temperaturen van 50 graden zijn daar geen uitzondering, ook bij een luchttemperatuur van nog geen 20 graden. De gemiddelde temperatuur, 's middags zo'n 17 tot 20 graden, zegt dus vaak niet veel over de voelbare warmte op de Waddeneilanden.
Glas maken ze uit een mengsel van zand, kalk en soda. Deze grondstoffen verhitten ze bij een temperatuur rond de 1500 graden Celsius in een smeltoven.
Zand bevat veel lucht.Lucht is een slechte geleider. De zandkorrels worden wel warm, maar die warmte wordt in beperkte mate dieper de grond ingevoerd. Kleigronden bestaan uit veel meer korreltjes, die veel kleiner zijn dan de zandkorreltjes.
Asfalt warmt in de zon bij een buitentemperatuur van 25 graden op tot ruim 50 graden. Bij tropische temperaturen van meer dan 30 graden stijgt de temperatuur van asfalt zelfs tot ruim 60 graden.
Asfalt wordt verwerkt bij een temperatuur van gemiddeld 150° C, al bestaan er nu ook mengsels die bij een lagere temperatuur (70 - 100°) verwerkt kunnen worden. Dit kost beduidend minder energie, en het wegdek is na aanleg sneller afgekoeld en dus weer geschikt voor gebruik door het verkeer.
Strandgangers weten dat zand brandend heet kan worden. Temperaturen van 50 graden zijn daar geen uitzondering, ook bij een luchttemperatuur van nog geen 20 graden.
Bij koorts is de lichaamstemperatuur te hoog. De normale lichaamstemperatuur van een hond ligt tussen de 38 en 39 °C. Met koorts bedoelen we dat de lichaamstemperatuur van de hond uit zichzelf te hoog is, dus niet door een uitwendige oorzaak. Honden kunnen namelijk makkelijk oververhit raken.
Pas op voor het hete asfalt
Door de zolen van onze schoenen is dit niet te voelen. Als het buiten 25 graden is kan de temperatuur van het asfalt oplopen tot 52 graden! Op een oppervlakte met een temperatuur van 41 graden kan de huid van je hond al binnen een minuut beschadigen.
Daarnaast is het belangrijk om de hond op de buik nat te spuiten en niet op de rug. Honden regelen hun verkoeling via de tong (hijgen) en via de voetzolen. Wanneer je een hond op de rug nat spuit, koelt hij te snel af waardoor de bloedvaten krimpen en de warmte niet meer kan worden afgevoerd.
Een hond springt zonder moeite in een ijskoude zee, daar kan hij veel beter tegen dan wij mensen. Maar boven de 20 graden zijn de meeste honden vaak niet meer vooruit te branden. Honden kunnen namelijk niet zweten, zoals wij dat kunnen.
Zand bestaat korter dan andere delfstoffen zoals aardolie of aardgas, namelijk nog 'maar' 2 miljoen jaar. Elke zandkorrel is eigenlijk een steen die afgeschuurd en vermalen is. Zand, grind, maar ook klei zijn eigenlijk niks anders dan hele kleine stukjes steen. Op grote hoogte zijn de bergen bedekt met sneeuw.
Zowel natuursteen, keramiek als beton warmen alle drie ongeveer even hard op in de zon. Dat komt omdat ze stuk voor stuk zand bevatten, dat een vrij kleine warmtecapaciteit heeft. Dat wil zeggen dat zand snel opwarmt.
Wat groeit goed op zandgrond in de moestuin? Zand is een schrale, droge en vaak arme grondsoort. Het is ook een losse grond met een fijne structuur, waar wortels van planten makkelijk in groeien. Natuurlijk houden niet alle planten van zandgrond, maar sommigen groeien er juist heel goed.
Gehard glas heeft allerlei voordelen. Zo is het bestand tegen zowel lage als hoge temperaturen. Qua hittebestendigheid kan het zelfs een temperatuur van circa 300 graden Celsius aan. Daarnaast is dit type glas ook bestand tegen temperatuurverschillen tot maar liefst 200 graden Celsius.
Thermisch versterkt of half gehard glas heeft een hogere sterkte tegen thermische schokken dan uitgegloeid glas : het is bestand tegen temperatuurverschillen van ongeveer 100 °C, terwijl zich bij uitgegloeid glas breuk kan voordoen vanaf een temperatuurverschil van ongeveer 30 °C; die waarde is echter zeer veranderlijk ...
Als ze glas willen maken doen ze zand, soda en kalk door elkaar in een oven. Niet een oven die je thuis hebt, maar één die 2300 graden kan bereiken. Dan smelt het en wordt het een dik mengsel: vloeibaar glas. Je drinkt bijna elke dag wel uit een glas.
Het wordt pas gevaarlijk als je hond last krijgt van extreme verhoging boven de 41,5° C. Bij deze temperatuur kunnen cellen beschadigd worden, waardoor je hond ernstig in gevaar komt.
Er is sprake van koorts bij honden als de lichaamstemperatuur minstens 39,5 ºC is. Wanneer een hond koorts heeft en een temperatuur van boven de 40 ºC kan dit gevaarlijk zijn en een bezoek aan de dierenarts is dan echt noodzakelijk.
Honden kunnen hun warmte alleen kwijt via hun voetzolen en door te hijgen. Symptomen van oververhitting zijn te herkennen. Begint je hond erg te hijgen, te kwijlen of wordt hij sloom en loopt hij te strompelen dan kan het zijn dat je hond last heeft van de warmte.
Airconditioning is ook voor dieren aangenaam, maar moet geen koude stroming over of langs het dier geven. Ventilatoren zijn daarom minder geschikt, behalve bij oververhitting. Om een goed idee te krijgen van de temperatuur in de omgeving van een dier kan een thermometer in de omgeving worden geplaatst.
De meeste mensen zullen ervoor kiezen hun hond in de nacht binnen te houden. In de winter en in de zomer. Hou er dan rekening mee dat temperaturen voor alle soorten honden tot 13 graden niet te koud zijn.
Bij tropische temperaturen van meer dan 30 graden stijgt de temperatuur van asfalt zelfs tot ruim 60 graden. Als u dan met uw hond gaat wandelen, mijd dan in ieder geval asfalt in de volle zon, loop liever over gras.
Verschillende adviezen. Er bestaan verschillende adviezen voor de temperatuur in honden- en kattenverblijven. De Universities Federation for Animal Welfare (UFAW) raadt aan om katten te houden bij 18 tot 24 graden en honden tussen 10 en 26 graden. Dit is gericht op dieren die als huisdier worden gehouden.
Zolang de temperatuur schommelt tussen 36.5°C en 37.5°C, beschouwen we dit als normaal. Pas als de temperatuur oploopt boven de 38°C spreken we over koorts. Een temperatuur tussen 37.5°C en 38°C duidt op een temperatuursverhoging.